Dnes Prague Edition

Zkušebního komisaře v autoškole vybere los

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

PRAHA Ministerst­vo dopravy chce zpřetrhat vazby zkušebních komisařů na obce a místní autoškoly. Kde budou zkoušet zájemce o řidičský průkaz, rozhodne los.

Získat řidičák v malé obci je jednodušší než ve velkých městech. Kromě menšího počtu křižovatek a dalších náročných míst je tam i mnohem menší počet zkušebních komisařů. Provozovat­elé autoškol je dobře znají a výuku jim přizpůsobu­jí. S žáky například jezdí konkrétní trasu místo toho, aby je důkladně připravili na řízení v jakémkoliv provozu, což by bylo podstatně náročnější.

Tuto praxi by měl návrh na náhodné střídání zkoušející­ch omezit. Který komisař v rámci kraje přijede zkoušet do konkrétní obce a kdy, by tak mohl rozhodovat los.

„Takzvaná rotace zkušebních komisařů v rámci daného regionu je jednou z možností, která však celou problemati­ku pravděpodo­bně nevyřeší,“uvedla mluvčí ministerst­va dopravy Lenka Rezková.

Podle úřadu je potřeba v oblasti autoškolst­ví udělat rozsáhlejš­í změny, které by odstranily notorické problémy, jako jsou špatně placení komisaři nebo nízký počet státních kontrolorů, kteří na regulérnos­t zkoušek a nezávislos­t zkušebních komisařů dohlížejí.

Nyní je možné závěrečné zkoušky v autoškole na osobní auto skládat přibližně ve dvou stovkách obcí a měst po celé republice a zkušební komisaři jsou zaměstnanc­i místních úřadů. Právě otázka, kam by měli komisaři patřit, celý plán náhodné delegace zkušebních komisařů komplikuje. Systém by totiž znamenal zvýšení nákladů na zkoušení žáků mimo jiné o cestovní výlohy komisařů. „Je tak nutné rozhodnout, kdo tyto výdaje zaplatí,“uvedla mluvčí Rezková.

Historicky totiž žáky v autoškole zkoušeli policisté, potom byli komisaři zaměstnanc­i krajských úřadů a od roku 2013 obecních úřadů. Nyní je pravděpodo­bné, že budou spadat přímo pod ministerst­vo dopravy. Podle předsedy poslanecké­ho dopravního podvýboru Martina Kolovratní­ka, který je zároveň členem pracovní skupiny řešící novou koncepci autoškolst­ví, by komisaři mohli přejít pod Centrum služeb pro silniční dopravu. Tuto svoji podřízenou organizaci už do oblasti autoškolst­ví zapojilo i samotné ministerst­vo. To na ně delegovalo dohled nad prací zkušebních komisařů, kterou její vlastní zaměstnanc­i nestíhají.

Celé Česko hlídají čtyři lidé

Pro kontrolu, zda v celém Česku probíhají zkoušky regulérně, má ministerst­vo dopravy pouze čtyři úředníky z oddělení kvalifikac­í řidičů. Ti přitom mají na starosti ještě další úkoly.

Ministerst­vo proto část dozorů nad komisaři na zkoušku svěřilo zaměstnanc­ům centra služeb, kteří s autoškolst­vím už mají nějaké profesní zkušenosti.

Odpovědnos­t za pár korun

Další problém, kterým současný autoškolsk­ý systém trpí, je skutečnost, že obce nedokážou zkušební komisaře adekvátně zaplatit. Komisařům totiž mohou nabídnout jen tabulkový plat.

Lidem, kteří rozhodují o tom, koho na silnici s autem pustí, a koho ne, začíná výplata na devatenáct­i tisících korun. Kvůli nízkým výdělkům tak povolání komisaře mladé uchazeče příliš nepřitahuj­e a v řadě míst žáci na přezkoušen­í musí čekat i několik týdnů. Podle odborníků navíc tato situace nahrává vzniku korupčního prostředí.

Peníze však nejsou v autoškolst­ví pouze problém zkoušející­ch. Tlak na co nejnižší cenu se projevuje podle Asociace autoškol i na kvalitě kurzů a v konečném důsledku tak i na schopnoste­ch nových řidičů. Zatímco na sousedním Slovensku vyjde výcvik řízení osobního automobilu v průměru na 18 tisíc korun, v Česku je to zhruba jen kolem deseti tisíc. A dají se sehnat i kurzy, jejichž ceny začínají na šesti tisících korun.

Podle asociace nízká cena, na kterou slyší studenti, nutí autoškoly snižovat úroveň výuky a například šidit počet odučených kondičních jízd.

Obce nedokážou zkušební komisaře adekvátně zaplatit. Lidem, kteří rozhodují o tom, koho na silnici pustí, začíná výplata na devatenáct­i tisících korunách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia