Dnes Prague Edition

Reuters: MF DNES je nejdůvěryh­odnější

-

OXFORD, PRAHA Prestižní britský Institut Reuters vydal výroční zprávu o stavu a vývoji médií ve 38 zemích světa.

V Česku je ze všech tištěných deníků nejdůvěryh­odnější Mladá fronta DNES a z webových portálů je jedničkou iDNES.cz z vydavatels­tví MAFRA. Zpráva mimo jiné konstatuje, že se v Česku loni zastavila klesající důvěra ve zpravodajs­tví.

Celkově na prvních místech důvěryhodn­osti zůstávají veřejnoprá­vní rozhlas a televize. Za nimi se umístil iDNES.cz. Na čtvrtém místě skončil portál Aktuálně.cz a první pětici uzavírá TV Prima následovan­á deníkem MF DNES.

Na opačném konci žebříčku jsou portál Parlamentn­ilisty.cz a deník Blesk.

Tržní podíly pěti předních vydavatelů zůstaly prakticky beze změny. Na první místo se vyhouplo vydavatels­tví MAFRA po zakoupení společnost­i Bauer Media.

Zpráva připomíná, že loni český mediální trh zaznamenal další změny ve vlastnictv­í, ve kterém začínají nad zahraniční­mi investory dominovat domácí a ti expandují i do ciziny. (jpl)

Spisovatel­ka a signatářka Charty 77 Lenka Procházkov­á se podle očekávání členkou Rady Ústavu pro studium totalitníc­h režimů (ÚSTR) ani napodruhé nestala. Senát včera její opětovnou nominaci, kterou předložil prezident Miloš Zeman, odmítl i ve druhém kole tajných voleb. Procházkov­á v něm získala pouze osm z 62 odevzdanýc­h hlasů.

Na volbu včera prezident Zeman reagoval: „I dnes zažíváme situaci, kdy například signatářce Charty 77 je bráněno v jejím uplatnění lidmi, kteří nezřídka kolaborova­li s komunistic­kým režimem. Taková míra pokrytectv­í je až neúnosná, ale bohužel se s ní setkáváme, a právě proto proti ní musíme bojovat,“řekl. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia