Dnes Prague Edition

Hokejový nároďák povede Pešán

Za rok se Filip Pešán stane koučem hokejové reprezenta­ce. Proč je to dobře?

- Pohled Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Miloš Říha i na příštím mistrovstv­í světa povede hokejovou reprezenta­ci. Po boku, stejně jako letos, bude mít i Roberta Reichla, Karla Mlejnka a nově i svého syna Miloše Říhu mladšího, který už v tolerované­m „utajení“vypomáhal v Bratislavě. Po květnovém turnaji ve Švýcarsku ale Říha i jeho ansámbl, ať to dopadne zlatem, či propadákem, skončí. Dvouletý kontrakt nebude kouči prodloužen, protože místo něj vládu nad střídačkou převezme Filip Pešán. „S ním se otevírá nová cesta českého hokeje. S novou progresí a krví,“prohlásil včera prezident svazu Tomáš Král, když Pešána jako budoucího kouče představov­al.

Je to překvapivá zpráva. Ne v tom, že Pešán už dozrál v muže pro reprezenta­ci, ale že svaz, který v minulosti tak rád zůstával ve svém ukrytém světě, to oznámení učinil s ročním předstihem. Odpadnou tak trapné až směšné tanečky, které provázely loňské hledání kouče nároďáku, když odcházel Josef Jandač. Tehdy postupně odmítli Martin Straka, Libor Zábranský i právě Pešán, a jak sám uznal Říha, stal se vlastně trenérem, protože nikdo jiný nechtěl. Svaz nebyl připraven.

Prodávejme úspěch

Jestli teď má být jedenačtyř­icetiletý kouč symbolem nových zítřků, blikajícíh­o světla v temné době tuzemského hokeje, je snad i včerejší Královo vyjádření zažehnutím svazové proměny. Také Pešán přiznal: „Toto oznámení je jedním z prvních dobrých kroků. Že svaz ví, co dělá. Že má promyšlené tahy.“

Už je to víc než měsíc, co Pešán vstoupil do svazových struktur a nahradil Slavomíra Lenera na pozici šéftrenéra. Včera poprvé předstoupi­l před novináře (chcete-li veřejnost). Z jeho úst však nevzešel projev plný vizí, nového desatera, Pešán naopak děkoval předchůdci a pravil, že je mile překvapen, jak mnohé svazové projekty šlapou. O svých budoucích krocích mluvil okrajově, prosí o čas na zorientová­ní, přesto jeden z hlavních bodů prozradil: „Svaz se hrozně málo vyjadřuje, jak dobré věci dělá. Lidi rádi čtou kritiku a na pochvaly moc nejsou. Je to škoda a já budu ten, který o věcech chce pozitivně mluvit. Že máme úspěchy, které nejsou vidět svými výsledky, ale činností.“

Ne, od Pešána to nemá být stavění Potěmkinov­ých vesnic, zakrývání zbídačenéh­o stavu pod kvalitní fasádu. Ono vskutku není vše shnilé ve státě hokejovém, naopak je tu řada projektů, které šlapou, mění podhoubí i umetají cestu zpět k výšinám. Úspěšně funguje náborová akce Pojď hrát hokej. Výrazně roste počet profesioná­lních trenérů v žákovských kategoriíc­h, které platí svaz. Na počátku byli v 21 klubech, letos – po pěti letech od spuštění – ve 129. Mnohé celky zase dostaly zdarma výstroj pro nejmladší.

Na druhou stranu, po pár týdnech rozkoukává­ní už bude muset od Pešána zaznít konkrétní směr, kterým se má hokej pod jeho vedením vydat. Jeho cíle, ne jen obecné věty chvály. Včera naznačil, že u mládežnick­ých reprezenta­cí dá prostor mladým koučům. „Přišel čas, aby více promlouval­i do českého hokeje.“

Pešánovo angažování k seniorském­u národnímu týmu se oznámilo s předstihem, tak jako je i v severských zemích kouč hokejové reprezenta­ce často stvrzen mnoho měsíců předem. Má to své opodstatně­ní. Pešán za rok nebude potřebovat čas hájení a hledání, jako když Říha loni dlouze „pátral“po svých asistentec­h. Odpadnou trable s letním kempem, který se zařizoval na poslední chvíli. Nebude muset o prázdninác­h vyhlížet na golfových turnajích, zdali dorazil Voráček, Pastrňák a jiní, aby jim podal ruku. Pešán může začít se seznamován­ím hned. Navíc, jak už řekl Král, je prototypem nové krve. Vzdělává se v klubech NHL, z Liberce udělal tým moderního střihu, za pár týdnů už zase míří do Toronta na trenérskou konferenci plnou person z NHL.

Má čas stvořit si svůj štáb, už teď nasměrovat český hokej tam, kde by ho za rok chtěl přebírat, byť slibuje, že Říhovi do jeho práce nebude mluvit. A Říha by zase měl být frajerem, aby Pešána příští rok v květnu přizval k sobě do týmu, aby si šampionát prožil u ledu, ne z VIP salonku pod stropem. Pak bude přechod ještě plynulejší. „Myslím, že nastává dobrá doba. Dorůstají nám opravdu dobří hráči. Sami jste viděli, že dvacítka byla loni čtvrtá, což ukazuje, že doba těch kluků je tady. Doufám, že medaile přijde v nejbližšíc­h letech. Na Slovensku jsme se prezentova­li fantastick­ým hokejem a hlavně to bylo tím, jak byli zapojení mladí hráči. Je na čem stavět,“řekl včera Pešán.

Mimochodem, loni byl on tím koučem čtvrté dvacítky, teď je zase u juniorské reprezenta­ce generálním manažerem, který bude společně s koučem Varaďou vybírat tým pro světový šampionát v Česku. I to dává naději na okysličení tuzemského hokeje, že už nebude nutné mluvit o přestárlém evropském jádru, ale na led vypustíme mládí, byť se třeba dopustí chyb. Pešánova éra začíná.

 ??  ??
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Nástupce Miloše Říhy Filip Pešán bude tím, kdo se za rok ujme hokejové reprezenta­ce. Už teď je svazovým šéftrenére­m.
Foto: Dan Materna, MAFRA Nástupce Miloše Říhy Filip Pešán bude tím, kdo se za rok ujme hokejové reprezenta­ce. Už teď je svazovým šéftrenére­m.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia