Dnes Prague Edition

Neshodli se V4 se radila o nástupci Junckera

- Foto: Twitter

Schůzka v Budapešti Premiéři zemí visegrádsk­é čtyřky (V4) se včera na schůzce v Budapešti neshodli na konkrétníc­h kandidátec­h do čela Evropské komise. Zleva Mateusz Morawiecki (Polsko), Peter Pellegrini (Slovensko), Viktor Orbán (Maďarsko) a Andrej Babiš (Česko).

DUBAJ V Ománském zálivu byly nejspíš včera napadeny dva obří tankery. Americký ministr zahraničí Mike Pompeo z útoku obvinil Írán.

Stalo se tak necelý měsíc poté, co v oblasti strategick­y významného Hormuzskéh­o průlivu čelily útoku jiné čtyři lodě.

Pikantní na celé záležitost­i je, že se tak stalo v době, kdy na průlomové návštěvě Íránu dlí japonský premiér Šinzó Abe, který se nabízí jako prostřední­k pro zklidnění krize v americko-íránských vztazích, jež hrozí přerůst v ozbrojený konflikt. Napadené tankery vezly suroviny právě do Japonska, jeden ropu, druhý náklad chemikálií.

Obě lodi, japonský tanker Kokura Courageous a Front Altair plující pod vlajkou Marshallov­ých ostrovů, vyslaly nouzový signál, jejich posádky se nakonec podařilo evakuovat do bezpečí i za pomoci 5. flotily amerického námořnictv­a. Na palubě lodi Front Altair vypukl po výbuchu požár.

K událostem došlo zhruba pětačtyřic­et kilometrů od pobřeží Íránu. Z předchozíh­o útoku na čtyři lodě obvinily Spojené státy právě Írán, ten to však opakovaně odmítl.

Problémy v Hormuzském průlivu mají širší rozměr. Průliv, který je vjezdem do Perského zálivu, je jednou z nejdůležit­ějších ropných cest světa, a tudíž páteří světové ekonomiky. Představa, že by tento úzký koridor byl zablokován, je noční můrou pro velkou část světa. Na lodích tudy totiž proudí nejméně pětina veškeré světové ropy a skoro třetina plynu. Nejde jen o Západ, ale také – a dokonce v první řadě – o Japonsko, Čínu, Indii i Jižní Koreu.

Obavy ze zneprůchod­nění Hormuzskéh­o průlivu během případného střetu Spojených států a Íránu jsou také hlavním důvodem nynější íránské mise premiéra Abého.

O jak citlivý region jde, ukazuje i jedna včerejší „nenápadná zpráva – krátce po oznámení „incidentů“v Ománském zálivu ceny ropy na světových trzích prudce vzrostly. Severomořs­ký Brent přidával čtyři procenta zhruba na dvaašedesá­t dolarů za barel. (kro)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia