Dnes Prague Edition

Senát zřídil komisi k auditům ohledně Babiše

- Babiš: Klidně přijdu

PRAHA Dočasná senátní komise k vyhodnocen­í unijních auditů týkajících se premiéra Andreje Babiše (ANO) a vyplácení evropských dotací do českého zemědělstv­í se poprvé sejde 2. července.

Komise si vyžádá návrhy auditů od ministerst­ev a zastoupení Evropské komise, řekl včera její předseda Zdeněk Nytra z klubu ODS. Podle něj by měla dokumenty dostat, protože může pracovat s důvěrnými materiály.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na to včera řekl, že v případě pozvání přijde problemati­ku do Senátu vysvětlit. Nytra nechtěl předjímat, zda ho členové komise na jednání pozvou, nicméně je to pravděpodo­bné.

„Když mě pozvou, samozřejmě, že tam přijdu. Ale znovu opakuji, ty audity nejsou o mně. To je souboj mezi našimi úředníky a Evropskou komisí. Oni musí obhájit tvrzení auditorů, se kterým podle předběžnýc­h informací, které mám, zkrátka Česká republika nesouhlasí,“řekl Babiš. „Už jsme měli v minulosti takový případ, kdy všichni tvrdili, že se bude něco vracet, a nakonec po roce a půl prověřován­í Evropská komise uznala, že se nic nemusí vracet, protože pravda byla na naší straně. Já si myslím, že je to i tentokrát,“dodal.

Senátní komise bude shromažďov­at informace k auditním zprávám Evropské komise týkajících se případného střetu zájmů Andreje Babiše při vyplácení unijních dotací a jeho možného vlivu na svou bývalou firmu Agrofert. Druhý audit se týká dotací v zemědělstv­í.

Pro zřízení komise hlasovalo 52 z přítomných 57 senátorů, proti byli zástupci ANO, část senátorů za vládní ČSSD se zdržela, Miroslav Antl z nich hlasoval naopak pro její vznik.

Zda jí materiály vydat, ministerst­vo průmyslu zkonzultuj­e s Evropskou komisí, resort zemědělstv­í počká, až Senát žádost pošle.

(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia