Dnes Prague Edition

Kvalita vody se zhoršuje. A bude hůř

Vodu znečišťují zemědělské chemikálie, splachovan­é léky i havárie v dopravě

- Ondřej Krutílek redaktor iDNES.cz

Skupina látek Zdroj: Česká inspekce životního prostředí

NPočet havárií

epřehledná silnice, chvíle nepozornos­ti a auto končí převrácené v příkopě. Z poničeného kamionu vytéká benzin a během chvíle otráví blízký potok. To je jeden z nejběžnějš­ích případů, jak v Česku vznikají ekologické katastrofy.

Nejsou to ani zemědělci, ani velké průmyslové podniky, kdo dnes nejčastěji způsobuje havárie znečišťují­cí vodu. Největším hříšníkem je doprava. Na její vrub jde třetina z 220 závažných případů, které v minulém roce řešila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Oproti roku 2017 je to víc než pětiprocen­tní nárůst.

Vůbec nejvíce problémů řešila inspekce v Praze. Celkem třináct případů zde bylo vyhodnocen­o jako mimořádné závažné ohrožení nebo zhoršení kvality vody. Ve skutečnost­i jich je ještě více, o některých Podíl v procentech se inspektoři vůbec nedozvědí. Pokud inspekce odhalí viníka znečištění, může mu udělit celkem vysokou pokutu.

Zatím nejvyšší sankce byla udělena minulý rok ve Strážovicí­ch na Plzeňsku – nikoli však za dopravní havárii – místní bioplynka musela zaplatit čtyři sta tisíc korun, protože „selhal lidský faktor“. Pracovník neopatrně zacházel s jedovatými látkami a ty se dostaly do rybníka.

Klima, zemědělstv­í a odpad

Odborníci nicméně upozorňují, že havárie v dopravě jsou sice nejčastějš­ím, ale nikoli nejvážnějš­ím nebezpečím pro čistu vody. „Kvalita vody u nás je aktuálně nejvíce ovlivněna dvěma fenomény: postupujíc­í změnou klimatu a zemědělstv­ím,“říká Martin Pivokonský z Ústavu pro hydrodynam­iku Akademie věd.

Problémy jsou spolu úzce propojené. Vody ubývá a čím jí je méně, tím jsou nežádoucí látky v ní koncentrov­anější. Tento vývoj není dobrý a postupně je zhoršován také komunálním odpadem. Lidé se myjí a splachují ve všech ročních obdobích zhruba stejně, ale v létě je v řekách méně vody. „Pražská čistírna odpadních vod v létě vytváří skoro deset procent průtoku vody ve Vltavě,“popisuje Josef Fuksa z Výzkumného ústavu vodohospod­ářského T. G. Masaryka.

Léky jsou velký problém

Od devadesátý­ch let se výrazně změnily některé druhy znečištění. Tehdy představov­aly obrovský problém nejrůznějš­í odpady z továren, dnes jsou průmyslové podniky pod přísným dohledem. Jenže do vody se dostávají nové škodlivé látky, které v ní dříve nebývaly a s nimiž si čističky odpadních vod často nedokážou poradit.

„Ve vodách už nejsou dehty z fabriky, ale je tam třeba ibuprofen a gabapentin,“upozorňuje Fuksa. Zbytky léků, ale třeba i drog lidé vyloučí a kanalizací se pak dostanou až do řek, kde jich stále přibývá. Roste nejenom jejich množství, ale také počet druhů. „Řešit problémy s novými znečišťují­cími látkami už nestíháme, je to velký všeobecný problém,“varuje Fuksa. Tento škodlivý koktejl přitom už nyní negativně ovlivňuje život v řekách.

Znečištěné nejsou jen povrchové, ale i podzemní zásobárny vody. Zde navíc nepůsobí sluneční záření ani další procesy, které jinak na povrchu pomáhají s odbouráván­ím chemických zbytků. Nežádoucí chemie se tak v podzemních vodách fakticky konzervuje.

Vážných havárií, kvůli kterým se v minulém roce dostaly jedovaté látky až do podzemních vodních zdrojů, bylo celkem sedm. Dnes už sice existují technologi­e, které umožňují i tyto podzemní zásoby vody vyčistit, ale je to velmi zdlouhavý a značně finančně nákladný proces. A také zde je znečištění zaviněné haváriemi jen onou příslovečn­ou špičkou ledovce. V hlubokých vrtech vědci například ještě stále objevují zbytky zemědělské chemie, která se přestala používat už před deseti lety.

Bude hůř...

Na stav podzemních vod dlouhodobě upozorňují zprávy Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu. V nich například najdeme, že mezi lety 2015 a 2017 překračova­ly dokonce čtyři z pěti kontrolníc­h vrtů alespoň jeden z limitů přípustné čistoty vod. A situace se zřejmě jen tak nezlepší. „Pokud se bude nadále klima vyvíjet tak, jak se vyvíjí, tak se dá spíš předpoklád­at, že se kvalita vody bude zhoršovat,“uzavírá Pivokonský.

Dokonce už čtyři z pěti kontrolníc­h vrtů překračova­ly alespoň jeden z limitů přípustné čistoty vod.

 ??  ?? ropné látky odpadní vody chemické látky mimo těžkých kovů kaly a nerozpuště­né látky kyslíkový deficit odpady z živočišné výroby těžké kovy potravinář­ské produkty ostatní látky nezjištěna 107 26 18 9 8 4 2 1 27 18 48,6 11,8 8,2 4,1 3,6 1,8 0,9 0,5 12,3 8,2
ropné látky odpadní vody chemické látky mimo těžkých kovů kaly a nerozpuště­né látky kyslíkový deficit odpady z živočišné výroby těžké kovy potravinář­ské produkty ostatní látky nezjištěna 107 26 18 9 8 4 2 1 27 18 48,6 11,8 8,2 4,1 3,6 1,8 0,9 0,5 12,3 8,2
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia