Dnes Prague Edition

Venezuela na Dněstru? Moldavsko má dvě vlády

Chaos dostoupil vrcholu: málokdo ví, kdo vlastně zemi teď řídí

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

KIŠINĚV Alexandru Jizdan je ministrem vnitra Moldavska. Ale ministr vnitra se jmenuje i Andrei Nastase. Moldavsko má totiž už pár dnů dvě vlády, dva premiéry a dvě hlavy státu.

Nikdo z nich nechce odstoupit a navzájem se obviňují z uzurpování moci. Předsedkyn­ě jedné z moldavskýc­h vlád Maia Sanduová nedávno varovala, že vyhrocená situace může zemi změnit v evropskou Venezuelu.

Jak se to stalo?

Odvolaný, neodvolaný. Rozpuštěný, nerozpuště­ný. I tak by se dala popsat až bizarní krize, která Moldavsko nyní sužuje. Odstartova­ly ji parlamentn­í volby, jež v únoru vyhráli proruští socialisté prezidenta Igora Dodona. Rozložení politickýc­h sil však zůstalo rovnoměrné, a tak socialisté museli o koalici jednat s opozičním proevropsk­ým svazem ACUM. Nemají se rádi, ale spojili se, aby odstranili dosud vládnoucí Demokratic­kou stranu oligarchy Vlada Plahotniuc­e.

Podle ústavy na to měli 90 dnů. A právě to, jestli do nich patří i víkend, se stalo jádrem konfliktu.

Na složení kabinetu v čele s opoziční vůdkyní Sanduovou se totiž strany dohodly až minulou sobotu. Podle nich to bylo v limitu. Podle počtů ústavního soudu však posledním termínem pro vytvoření vlády byl pátek, soud totiž počítal dny kalendářní, tedy i víkendy. Prezident Dodon tak měl v sobotu rozpustit parlament. To ale neudělal, a tak ho soud hned odvolal. Úřadující hlavou státu se následně stal dosavadní premiér Pavel Filip z Demokratic­ké strany a vypsal předčasné volby.

Rozhodnutí soudu však Dodon i nový kabinet odmítají; podle nich měly strany čas až do neděle. V pondělí se tak uskutečnil­o zasedání obou soupeřícíc­h vlád, ačkoliv policie novým ministrům vstup do vládních budov znemožňuje. Prezident

Dodon, i když už podle druhé strany vlastně není prezidente­m, v úterý dekret o rozpuštění parlamentu i předčasnýc­h volbách zrušil.

Spojení politickýc­h rivalů

Politika tak udělala spojence z natolik rozdílných stran, jako jsou právě socialisté a ACUM, kteří se jinak zásadně přou o směřování této postsověts­ké republiky. Socialisté trvají na udržování vztahů s Moskvou, zatímco ACUM vidí budoucnost Moldavska v EU. Jediné, co je spojuje, je snaha odstranit od moci právě Demokratic­kou stranu oligarcha Plahotniuc­e.

I když ten ve vládě oficiálně nezastává žádný úřad, ovládá značnou část moldavskýc­h médií i justice – a zejména ústavní soud. Ten v minulosti opakovaně rozhodoval ve prospěch jeho strany.

Plahotniuc přitom nedráždí jen domácí politickou scénu; jeho údajně proevropsk­á strana popudila svými zásahy do vlády práva i západní státy.

A tak se paradoxně stalo, že v Moldavsku se shodly Rusko i Západ, které se o něj jinak přetahují. Podpořily novou vládu.

Mezitím šéfka nového kabinetu Sanduová varovala, že pokud stará vláda bude i nadále bránit jejímu úřadování, svolá koalice do ulic demonstrac­e.

„Doufáme, že Plahotniuc neudělá nic, co by vyprovokov­alo násilí, nebo neudělá něco, co by vytvořilo podmínky pro stejnou situaci, jaká je ve Venezuele,“prohlásila Sanduová v rozhovoru s agenturou Bloomberg.

Chudobinec Evropy

Moldavskem, které je vtěsnáno mezi Ukrajinu a Rumunsko, zmítá nestabilit­a od rozpadu SSSR; za posledních šest let měla země osm premiérů. V zemi navíc řádí korupce, například během skandálu známého jako krádež století v letech 2014 a 2015 zmizela ze tří moldavskýc­h bank miliarda dolarů, tedy asi osmina výkonu tamní ekonomiky.

Země s 3,5 milionu obyvatel, která patří k nejchudším v Evropě a velká část dospělých odešla pracovat do ciziny, je navíc rozdělena politicky, někteří voliči dokonce volají po sjednocení s Rumunskem.

Rady si ani neví se zamrzlým konfliktem v převážně Rusy obývaném Podněstří. To se v 90. letech odtrhlo a od té doby se několikrát pokusilo připojit k Rusku. Moskva sice nezávislos­t regionu, stejně jako celé mezinárodn­í společenst­ví, oficiálně neuznala, na jeho území nicméně hlídkuje 1 500 ruských vojáků.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia