Dnes Prague Edition

Lidé týdně snědí pět gramů plastů, tvrdí studie

-

SYDNEY Člověk za týden průměrně vypije a sní pět gramů plastu, což je ekvivalent kreditní karty, tvrdí studie Světového fondu na ochranu přírody (WWF). Podle vědců lidé týdně zkonzumují 2 000 částeček umělé hmoty menších než 1 milimetr, 90 procent jich pochází z vody. Část plastů přijmeme i z piva, soli nebo korýšů.

Studii pro organizaci vypracoval­i vědci z univerzity v australské­m Newcastlu. Lidé podle nich za týden průměrně požijí 1 769 částeček plastu z kohoutkové i balené vody, 182 z korýšů, 11 ze soli a 10 z piva, výsledné číslo se ale pro každého jedince může lišit v závislosti na regionu, ze kterého pochází. Studie například cituje z výzkumu, podle kterého je v Evropě ve vodě dvakrát méně plastových částic než ve Spojených státech nebo Indii.

Dlouhodobý dopad na zdraví člověka ještě není přesně znám. Podle britského serveru The Telegraph některé studie prokázaly, že vysoké množství plastů v našem systému způsobuje lehké záněty dýchací soustavy. Některé druhy umělé hmoty obsahují přídavné látky a chemikálie, které mohou ovlivňovat reprodukčn­í schopnosti nebo zvyšovat riziko rakoviny.

Plasty lidé nalezli už i na dně Mariánskéh­o příkopu nebo v arktickém ledu. Podle Marka Lambertini­ho, ředitele WWF, by tato studie měla sloužit jako varování pro světové vlády. „Nejenže plasty zamořují naše řeky a moře – jsou i v nás všech a jejich konzumaci se nemůžeme vyhnout. Pokud chceme tuto krizi zvládnout, je bezodkladn­ě potřeba zasáhnout v globálním měřítku,“uvedl Lambertini. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia