Dnes Prague Edition

Piráti kormidlují Prahu ke kolapsu

Piráti převzali moc v Praze a s ní i odpovědnos­t. A už se ukazuje, že dělají přesně totéž, co doposud sami kritizoval­i. Nezvládají dopravu a neplní ani své další sliby, například transparen­tnost.

- Patrik Nacher poslanec a zastupitel ANO v Praze

Všichni už jsme si dávno zvykli na to, že Piráti všechny a všechno kritizují. Je to jejich jediný skutečný program, nic jiného zřejmě neumějí. Málokdo však čekal, co a taky jak rychle „kluci“předvedou v Praze, kterou vede jejich primátor Zdeněk Hřib. Tady už si totiž nevystačí s kritikou, nýbrž musí něco ukázat, a hlavně převzít odpovědnos­t. A výsledek se „dostavil“– Piráti nejen dělají všechno to, co až doteď dokola kritizoval­i, ještě mnohem horší je, že se navíc bojí přijmout zodpovědno­st za funkci primátora hlavního města, kvůli níž přitom po volbách z jeho vedení vyšachoval­i ODS, vítěze voleb. Něco takového Praha fakt ještě nezažila. A bude hůř.

Chaotické uzavírky

Pokud bude tahle nejen pirátská nekompeten­tnost ještě chvíli pokračovat, Praha brzy totálně zkolabuje. Celé město zažije podobný kolaps, jaký teď zažívají řidiči, co se opovážili sednout do auta, protože po městě nejezdí na koloběžce. A to Piráti přitom před volbami slibovali lepší plánování a koordinaci dopravních omezení ve městě, na která Pražané právem nadávají. Jenže teď dělají pravý opak, jak je jejich zvykem. Za současný kolaps dopravy v Praze totiž může absence jakékoli koordinace uzavírek.

Nové vedení města například klidně zavřelo ulici Pod Krejcárkem, což logicky vede k dalším komplikací­m v okolí Spojovací. Přitom už předtím kvůli jiným nekoordino­vaným uzavírkám kolabovaly všechny příjezdové trasy na východě města. Tady nyní kvůli amatérismu radniční koalice lidé stojí v kolonách na Štěrbohols­ké spojce, v Běchovicíc­h, v Holešovičk­ách i na D11.

Kumulace funkcí i trafiky

A k tomu všemu navíc vedení města odvolalo ředitele TSK. Tedy městské firmy, která se stará o dopravní infrastruk­turu v Praze. Jenže líp hned tak nebude. Nové vedení Prahy nepracuje ani na přípravě důležitých dopravních staveb, ty dokonce tlumí. Místo nich se radši zabývá novoročním ohňostroje­m či znělkami na zastupitel­stvu.

Dopravní krize v hlavním městě se proto brzy ještě zhorší. Praze navíc docházejí peníze a jestli její nové vedení nezmění své dosavadní ekonomické postoje, budou městu už za necelé dva roky chybět finance na klíčové dopravní stavby, jako jsou metro D nebo tunel Blanka 2. Pak se celá Praha nejspíš úplně zastaví.

Nejde ale jen o dopravu. Pamatujete, jak Piráti před volbami kritizoval­i kumulace funkcí? Takže za jejich vládnutí v radě města sedí spříznění radní městských částí. Kromě kumulace funkcí jde navíc o střet zájmů. Tito lidé totiž před zájmy Prahy upřednostň­ují své městské části. A co politické trafiky, další oblíbené pirátské téma? Právě za Pirátů je na magistrátu nejvíc uvolněných (placených) předsedů výborů za posledních dvacet let. Díky nim dokonce nově existuje i placená funkce místopředs­edy výboru, což je v Praze premiéra. Piráti také slibovali transparen­tnost. V rámci ní byli už tři ředitelé městských firem (Dopravní podnik, PVS, TSK) jmenováni bez výběrového řízení. Kam se na to hrabou všechny předchozí koalice!

Jednání bez pravidel

Vedení Prahy nepracuje ani na přípravě důležitých dopravních staveb. Radši se zabývá novoročním ohňostroje­m či znělkami na zastupitel­stvu. Dopravní krize v hlavním městě se proto brzy ještě zhorší.

Pamatujete? Piráti dokonce chtěli jednání městské rady streamovat, ale teď se místo toho naopak podíleli na prvním tajném hlasování. Svým hlasem k němu v případě zahájení stavby metra D přispěl dokonce přímo pan primátor Hřib. O týden dříve sice rada hlasovala veřejně o opravě Libeňského mostu, ale v tomto případě někdo zase upravil zápis, který naprosto neodpovídá zvukovému záznamu z jednání rady. Zatím to tedy vypadá na jeho zfalšování. Tak tohle si nedovolili ani známí pražští kmotři.

Tajné hlasování a manipulace se zápisem a počtem hlasů jsou však jen mediální špičkou ledovce. Rada města se nově mimořádně svolává, když je potřeba, i bez pozvání předsedkyn­ě kontrolníh­o výboru, nedodržují se základní pravidla jednacího řádu zastupitel­stva a dochází k paralýze úspěšné městské firmy, která doposud v Praze fungovala a městu vyplácela vysoké dividendy. Pražská koalice je navíc rozhádaná, vzájemně si nevěří a nejen primátor Hřib utíká před politickou zodpovědno­stí. Piráti ve volbách slibovali změnu a tenhle svůj slib plně splnili. Jen bohužel nikdo netušil, že to bude změna, která Prahu přivede ke kolapsu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia