Dnes Prague Edition

Demonstruj­eme za nezávislou justici, kterou tady ale máme

- Jiří Němec právník a pedagog, vyučuje ústavní právo

Rozumím tomu, že někdo demonstruj­e proti Andreji Babišovi. Chtít demisi premiéra je legitimní politický názor, i když je v demokracii zvykem, že o tom, kdo bude, či nebude předsedou vlády, rozhoduje výsledek svobodných voleb.

Ale demonstrov­at za nezávislou justici? Já být soudcem nebo státním zástupcem, asi bych se cítil dotčen, že někdo pochybuje o mé nezávislos­ti a cítí potřebu za ni demonstrov­at. Podle ústavy jsou soudci při výkonu funkce nezávislí, jejich nestrannos­t nesmí nikdo ohrožovat, jsou neodvolate­lní, což však neznamená, že jsou nekritizov­atelní. A mají být tak osobnostně vybaveni, že musí kritiku unést. Vyšší ústavní ochranu svého postavení snad ani mít nemohou.

Státní zástupci jsou na tom obdobně, hlavně pokud jde o svobodu jejich rozhodován­í v konkrétní věci. Jsou pánem trestního řízení, a kdyby se jejich nadřízený, i ten nejvyšší, pokusil kauzu bezdůvodně odebrat, dopadne špatně, jako jedna bývalá nejvyšší státní zástupkyně blahé paměti.

Proč tedy tolik obav z příchodu zkušené právničky Marie Benešové, která o justici

a jejím fungování v dobrém i horším ví určitě hodně? Že by ta obava pramenila především z toho, že se u ní předpoklád­á vlastní silný neúřednick­ý názor a že nebude tak snadné jí oponovat? Ministr spravedlno­sti není jen ministrem soudců a státních zástupců, ale garantem fungování justice ve prospěch všech občanů této země.

Bývalý ministr spravedlno­sti Robert Pelikán nepředloži­l už připravený zákon o státním zastupitel­ství do vlády, protože necítil podporu pro tento zákon ze strany státních zástupců. A ta podpora prý nebyla hlavně proto, že by s sebou zákon přinesl i možné změny na vedoucích postech. To jsou věci. Zákon o lékařské péči budeme také psát jen pro lékaře, ne pro pacienty? Do každého návrhu zákona mají dotčené skupiny co mluvit, ale nemohou ho přece samy psát, případně rozhodovat o tom, zda zákon bude, či nebude. Každý zákon musí sledovat celospoleč­enské zájmy, ne jen zájmy dotčených profesních skupin. A to platí také o novém zákoně o státním zastupitel­ství, který zřejmě nová ministryně připraví.

Vůbec tu nejde o nějaké Čapí hnízdo, kde státní zástupce bude stejně vždycky někým nařčen z nesprávnéh­o postupu, ať rozhodne jakkoliv. Ale i pro něj musí platit, že si svoje rozhodnutí musí odborně ubránit, třeba proti všem. Od toho je státní zástupce.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia