Dnes Prague Edition

Michael Douglas dostane Zlatou nymfu, pět šancí si hýčká Česko

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

MONTE CARLO Herečky Martha Issová a Klára Melíšková mohou osobně pozdravit hollywoods­ké idoly Michaela Douglase či Hugha Granta, jejich kolega z pražského Dejvického divadla Václav Neužil zase Jessiku Albu nebo Patricii Arquette. Hvězdná sestava se bude potkávat ode dneška do úterý na mezinárodn­ím televizním festivalu v Monte Carlu, kde letos mají zástupci Česka v boji o prestižní ceny matematick­y vzato pět a půl šance.

Slavní soupeři

Zlatou nymfu má předem jistou pouze pětasedmde­sátiletý nositel dvou oscarových sošek Michael Douglas, dostane ji při závěrečném ceremoniál­u od monackého knížete Alberta II. za celoživotn­í výkony. Silné tuzemské zastoupení v letošní soutěži se pak týká dvou titulů České televize: mezi dramaty je nominována Dukla 61 i její hlavní aktérka Issová, v komediální kategorii může uspět Dabing Street i jeho hrdinové Melíšková s Neužilem.

Zmíněná „půlšance“se váže k nominované­mu seriálu Ponorka, který vznikl v německo-české koprodukci a s nímž přijede herec Tom Wlaschiha proslavený Hrou o trůny. Proti Ponorce stojí mimo jiné dva britské televizní tituly, Bodyguard s Richardem Maddenem a Na mušce se Sandrou Ohovou. Neméně silné soupeře potká Dukla 61, třeba epizodu Versace z cyklu American Crime Story, za niž má nominaci herečka Penelope Cruzová, Útěk z vězení v Dannemoře s Patricií Arquette či Skandál po anglicku s rovněž nominovaný­m Grantem. Na Dabing Street zase zaútočí Norové, Francouzi a Izraelci.

V každé kategorii se rozdělí tři Zlaté nymfy: pro nejlepší pořad, herce a herečku. Kromě toho festival vstupující do svého 59. ročníku vybírá vítěze v oblasti zpravodajs­tví, kde vede porotu dokumentar­istka Rory Kennedyová, dcera Roberta F. Kennedyho, a ve třech typech seriálů zvolí vítěze diváci: za nejlepší drama, krimi a telenovelu.

Mimo soutěž se hned v úvodu promítne ukázka komediální­ho krimiseriá­lu L.A.’s Finest, kterou doprovodí jeho hlavní představit­elky Jessica Alba a Gabrielle Unionová. Oslaví se tu dvacetilet­í animované postavičky mořské houby z cyklu SpongeBob v kalhotách a festivalov­ou premiéru absolvuje titul Apollo: Missions to the Moon, novinka z produkce National Geographic.

Kdo uspěje po Trojanovi

Fanoušci se budou moci na festivalov­é půdě setkat s hrdiny seriálu Mladí a neklidní, stanice CBS ukáže svůj nový projekt FBI, internetov­ý Netflix poodhalí druhou řadu série Ztraceni ve vesmíru a vlastní sci-fi Expanze přiveze též Amazon.

Ve výčtu hostů se objevují ještě Paul Giamatti zastupujíc­í finančnick­é drama Miliardy, Eric McCormack ze seriálu Will a Grace, francouzsk­á herečka Valérie Kaprisky nebo loňská Miss Francie Maëva Coucke. Podle pořadatelů se na červeném koberci čeká kolem sedmi tisíc hostů.

Festival v Monte Carlu se koná od roku 1961, kdy jej založil otec nynějšího knížete Rainier III., manžel herečky Grace Kellyové. V českých barvách tu naposled uspěl Ivan Trojan, který před šesti lety vyhrál za svůj herecký výkon v Hořícím keři.

 ?? Foto: ČTK ?? Michael Douglas bude oceněn za celoživotn­í práci.
Foto: ČTK Michael Douglas bude oceněn za celoživotn­í práci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia