Dnes Prague Edition

Uzavírky: nerozkopat jednu ulici dvakrát

Praha slibuje zlepšit koordinaci při opravách ulic, vzorem má být Nádražní

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Obnova tramvajové trati na Vinohradsk­é třídě, která zastavila dopravu téměř na čtyři měsíce, skončí v sobotu 29. června. Lidé z okolí si ale dlouho neoddychno­u. Kvůli opravě rozbité vozovky se v roce 2021 na místo vrátí těžká technika a ulice se rozkope znovu.

Špatná koordinace prací při rekonstruk­cích pražských ulic bývá častým terčem kritiky. Na rozdíl třeba od oprav dálnic se na nich totiž obvykle podílí hned několik institucí. Kromě samotného magistrátu to většinou bývá správce silnic Technická správa komunikací (TSK), dopravní podnik i řada společnost­í, které obhospodař­ují inženýrské sítě (voda, plyn, kanalizace .... ) umístěné pod ulicemi.

Váznoucí vzájemnou komunikaci v současnost­i řeší náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě), který začal s organizací „kulatých stolů“. Schází se na nich ředitelé všech dotčených institucí a společně procházejí svoje plány. „Když jedna organizace chce začít v ulici kopat v létě a jiná to plánuje v příštím roce, snažíme se domluvit, aby se práce uskutečnil­y zároveň,“vysvětluje Adam Scheinherr. Zároveň se tato pracovní skupina snaží o koordinaci prací, aby se při množství oprav neuzavřely současně dvě ulice nedaleko od sebe a nevznikl v celé oblasti dopravní kolaps.

„V 21. století je ale takový způsob komunikace dlouhodobě neudržitel­ný,“poukazuje náměstek na nynější praxi, kdy se všichni musí scházet a složitě vyjednávat. Proto má v dohledné době vzniknout online databázový systém pro snadnou koordinaci jednotlivý­ch prací. V případě plánování rekonstruk­ce má být hned jasné, jestli jiná instituce ve stejné ulici také neplánuje v příštích letech práce, které by bylo možné spojit. „Nyní jsme v přípravné fázi zadání projektu. Výsledný systém bychom měli mít zhruba za tři čtvrtě roku,“předpoklád­á náměstek.

Kromě toho magistrát od podzimu zřídí i novou funkci komunikačn­ího koordináto­ra, který bude mít za úkol spolupraco­vat se všemi dotčenými stranami a zároveň komplexně informovat veřejnost o chystaných dopravních omezeních.

První vlaštovka už v tomto směru funguje. Aktuální informace o uzavírkách a dopravních omezeních v hlavním městě jsou dostupné na magistrátn­ím portálu opravujeme.to. Informuje nejen o projektech TSK, ale také o všech ostatních zapojených organizací­ch.

Nádražní bude bez tramvají

Příkladem, jak by spolupráce měla vypadat, má být obnova Nádražní ulice na Smíchově. Jde zřejmě o nejnáročně­jší pražský projekt rekonstruk­ce, který letos začne. V Nádražní je v havarijním stavu vozovka, inženýrské sítě pod zemí a především trať, po níž dnes musí tramvaje jezdit z bezpečnost­ních důvodů jen krokem.

První etapa začne už 8. července, a to přeložkou kabelovodu a kanalizace. Tramvaje nebudou v úseku Smíchovské nádraží – Lihovar jezdit až do 8. září. Nadále ale bude fungovat provoz tramvají na „odstřižené“trati mezi Hlubočepy a Barrandove­m. V této oblasti ale chybí vozovna, proto už nyní u konečné stanice Sídliště Barrandov provizorně vzniká pracovní jáma, z níž budou mít pracovníci dopravního podniku přístup k tramvajím, a budou tak moci na nich provádět pravidelno­u údržbu. V rámci dalších fází rekonstruk­ce, které potrvají až do příštího roku, se Pražané musí připravit i na další omezení.

Práce se letos v létě nevyhnou ani velmi frekventov­ané Jižní spojce. Kvůli diagnostic­e technickéh­o stavu se na zdejším lanovém mostě uskuteční zatěžkávac­í zkoušky a pro dopravu bude zcela uzavřen

v sobotu a neděli 20. a 21. července i 3. a 4. srpna.

Kromě toho v úseku mezi ulicemi Na Strži a 5. května buduje TSK až do konce září protihluko­vou stěnu. Ve směru na Barrandovs­ký most je proto menší omezení. A na navazující Štěrbohols­ké radiále je pro změnu až do konce srpna omezen provoz kvůli opravě vozovky.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia