Dnes Prague Edition

Starobylá, důstojná a přeplácaná Praha

Vedení města chce zbavit historické centrum přebytečný­ch plakátů a poutačů. Zatím chystá „měkká“opatření, a +dokonce hodlá podnikatel­ům přispět na nové vývěsní štíty či značení.

- Kristína Paulenková redaktorka MF DNES Znojemská praxe

PRAHA V centru města obchodníci nabízejí celý svět, a nezapomína­jí své zboží a služby (ne)patřičně poutat – od thajských masáží a rybí pedikúry, suvenýrů s ruskými matrjoškam­i až po turecký kebab, rumunské trdelníky a české knedlíky.

Město chce jednat s majiteli provozoven, které takzvaný vizuální smog vytváří, o změnách, aby ulice vypadaly lépe. „Základním cílem je, aby se Praha neprodával­a pod cenou,“říká Hana Třeštíková (Praha sobě), radní pro oblast památkové péče. Zároveň magistrát připraví manuál, jak by měly prodejny vypadat, a dokonce hodlá podnikatel­ům na úpravy vývěsních štítů a dalších poutačů přispět.

Předpisy i návody Praha už má

Začít chce město u vlastního majetku – což je zhruba pět až deset procent všech budov. Ovlivnit může docela dobře i podobu objektů, které jsou kulturními památkami, což jsou další cca dvě pětiny. Dosáhne tedy dohromady na zhruba polovinu budov.

„Do vzhledu zbytku objektů je těžké zasáhnout, což je samozřejmě správné, protože se tím chrání podnikatel, který v místě působí. Tím pádem jsou ale naše nástroje hodně měkké,“popisuje Kristýna Drápalová z pražského magistrátu, která má na starosti památkovou péči. Proto chce město například zřídit fond, ze kterého bude podnikatel­ům ochotným změnit podobu vývěsních štítů, polepů či výstrčí přispívat.

Dále chce metropole vytvořit manuál dobré praxe. Podobnou příručku památkáři na pražském magistrátu sestavili už před dvěma lety a podle jejich šéfa Jiřího Skalického se díky tomu vzhled veřejného prostoru v historické­m centru města zlepšil. Stále je však podle Skalického na čem pracovat.

Odbor památkové péče se ke každé reklamě vyjadřuje předem formou závazného stanoviska, a když ho obchodník nerespektu­je, může úřad žádat nápravu. „Jenže pokud objekt není nemovitou kulturní památkou, lze udělit pouze jednorázov­ou sankci v omezené výši,“popisuje Skalický.

Venkovní reklamu regulují také Pražské stavební předpisy, i jejich dodržování by měly úřady kontrolova­t. Jak upozorňuje právník Jakub Štilec, problemati­cká je hlavně nelegální reklama. „V těchto případech úřady jen velmi obtížně dohledávaj­í původce reklamy, s nímž by vedly správní řízení,“říká.

Podle Třeštíkové se na řešení musí podílet také živnostens­ký odbor či dopravní odbor Prahy 1, který v současné době ve spolupráci s magistráte­m pracuje na odstranění přebytečné­ho dopravního značení. A daří se prosazovat i další opatření, byť spíše drobné. Pod Prašnou bránou tak už neparkují limuzíny propagujíc­í pánský klub, podařilo se také odstranit několik obrovských plakátů na fasádě domu za Staroměsts­kou radnicí. Město rovněž chystá vyhlášku, která by zakázala postavičky v nadživotní velikosti – třeba pandy, které pobíhají v centru města.

Každá nová reklama by měla být navržena tak, aby spoluutvář­ela exteriér domů a ulic.

„Musíme jednat podle toho, co nám dovoluje zákon a vyhlášky, a nemůžeme soukromník­ům diktovat a zasahovat do jejich práv,“dodává Třeštíková, která věří, že se město s podnikatel­i domluví.

Snahu udržet reklamu v centru města na uzdě podporuje i Hospodářsk­á komora Prahy 1. „Musí být nastaven efektivní a transparen­tní proces pro povolování reklamy a konečně – každá nová reklama by měla být navržena tak, aby citlivě spoluutvář­ela exteriér domů a ulic,“souhlasí její místopředs­eda Marek Beneš.

Některá historická česká města se s nevkusnou reklamou dokázala vypořádat. Příkladem je Znojmo, které už před více než deseti lety vydalo poměrně přísné pokyny pro reklamní značení.

Znojemská vyhláška nepovoluje používat třeba neonové označení či reklamní poutače na domech, kde firma nemá sídlo. Vývěsní štíty smějí být pouze v přízemí budovy a měly by být vyrobené z kovu či dřeva. Radnice podnikatel­ům na jejich výrobu přispívá. Pokyny platí jak pro kulturní památky, tak pro ostatní nemovitost­i v památkové rezervaci, a to i v soukromém vlastnictv­í.

„Když dojde k řízení za porušení, většinou se podaří dojít k dohodě a dostat stav reklamy do souladu s pokyny,“dodává k tomu Petra Maršounová ze znojemské radnice. Ve Znojmě je většina kulturních památek ve vlastnictv­í soukromník­ů.

 ??  ??
 ?? Foto: 3x Petr Topič, MAFRA ?? Procházka Prahou, nebo lunapark? Podchody v historické­m centru jsou celé polepené (nahoře loubí v budově Karlových lázní), vývěsní štíty visí každý v jiné výšce, neshodují se materiálem ani přibližnou velikostí (uprostřed, ulice 28. října). Z některých provozoven „trčí“balonky. Po centru pobíhají obří pandy, jezdí pseudohist­orická auta a všude se válejí koloběžky (dole, Celetná ulice).
Foto: 3x Petr Topič, MAFRA Procházka Prahou, nebo lunapark? Podchody v historické­m centru jsou celé polepené (nahoře loubí v budově Karlových lázní), vývěsní štíty visí každý v jiné výšce, neshodují se materiálem ani přibližnou velikostí (uprostřed, ulice 28. října). Z některých provozoven „trčí“balonky. Po centru pobíhají obří pandy, jezdí pseudohist­orická auta a všude se válejí koloběžky (dole, Celetná ulice).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia