Dnes Prague Edition

Fuksa se těší, až ve vesnici potká sportovce z dalších disciplín

-

PRAHA Kanoista Martin Fuksa bude na Evropských hrách v Minsku obhajovat dvě medaile, před čtyřmi lety v Baku skončil stříbrný na kilometru a bronzový na dvoustovce. Tentokrát bude mít nabitější program, protože vedle individuál­ních disciplín bude závodit také s bratrem Petrem na deblkanoi.

Oba berou start jako test před srpnovým mistrovstv­ím světa v Szegedu, které bude hlavní olympijsko­u kvalifikac­í. Na Evropské hry, které jsou obdobně jako olympiáda multisport­ovní akcí, se Fuksa těší. „Mistrovstv­í Evropy nebo mistrovstv­í světa máme každý rok, tohle je nová akce, která je jednou za čtyři roky. Teď se těším na to, že budeme ve vesnici jako všechny sporty, protože v Baku jsme to měli oddělené,“řekl závodník pražské Dukly při přebírání týmového oblečení.

V Minsku byl před pěti lety na akademické­m mistrovstv­í světa, kde vyhrál pětistovku a skončil druhý na kilometru i na dvoustovce. Tehdy se mu tamní prostředí s kamennými budovami tolik nelíbilo. „Ale brácha tvrdí, že už je to hezčí, tak uvidíme,“poznamenal. „Mně se tam zamlouval vratný kanál, který není všude, takže nám ty lodě, co se otáčejí na start, nedělají vlny. A potom se mi líbilo, že bylo to závodiště takové hezky zasazené v přírodě,“doplnil mladší ze sourozenců Petr Fuksa.

Šestadvace­tiletého Martina Fuksu čeká při kombinaci singlkanoe a deblu od 25. do 27. června i několik jízd denně. „Je to hrozný. Nevím, jak to zvládnu. Budu se snažit co nejvíc pošetřit síly na singlu, kde doufám, že nebudu mít problém s postupem, a hlavně makat na deblu, abychom někam postoupili. A do finále dám samozřejmě sto procent,“přemítal.

Dvoustovku bere čistě doplňkově, protože má trénink zaměřený výhradně na kilometr. „Těch sprintů nemáme moc naježděno. I když jsem na něm měl posledně bronzovou medaili, takže to může ulítnout,“řekl.

Letošní stříbrná sbírka

Po nominačníc­h závodech jezdil kvůli Světovým pohárům na singlu, až pak chtěli s bratrem trénovat na deblkanoi. Museli to ale o týden odložit, protože Martin Fuksa po návratu z Duisburgu onemocněl.

V pondělí znovu naskočil do tréninku a teď podobně jako před domácími nominačním­i závody střídají samostatné a společné jízdy.

„Pořád je pro nás prioritou to mistrovstv­í světa, takže i kdyby bylo na Evropských hrách bůhvíco, tak je to jedno. Hlavní je mistrovstv­í světa. Tohle je pro nás generálka,“podotkl Fuksa

Na rozdíl od loňska a předloňska nebyl králem jarních Světových pohárů, v Poznani a Duisburgu posbíral čtyři druhá místa.

„Mrzelo mě, že to aspoň jednou nebylo vítězství, protože to člověka nakopne víc. Zase na druhou stranu nemohu být nespokojen­ý se stříbrnými medailemi. Celkově je to pole vyrovnaněj­ší,“komentoval své výkony. „Minulý i předminulý rok jsem vyhrál všechny závody Světového poháru a řekl jsem si v hlavě, že už mám splněno. To u mě není moc dobré. Teď splněno nemám a musím makat dál.“(ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia