Dnes Prague Edition

Konec čekání. Gloria!

V lednu podstoupil­a Laila transplant­aci kostní dřeně. Její milovaný klub byl poslední v NHL. Ve středu s ním jásala po triumfu ve Stanley Cupu.

- Karel Knap hokejový reportér MF DNES Náčelník koučem

Mohl vydělávat dvojnásobe­k. Patrick Maroon ale loni smlouvu na 3,5 milionu dolarů odmítl a upsal se za poloviční částku klubu ze St. Louis, kde se narodil. A kde žije jeho syn Anthony. Chtěl s ním konečně trávit víc času.

Ve středu večer na ledě bostonské arény TD Garden desetileté­ho kluka nabádal, ať zkusí vzepřít nad hlavu šestnáctik­ilový Stanley Cup, který chvíli předtím s týmem Blues po sedmé partii napínavé série s Bruins ukořistil.

„Tyhle vzpomínky nám zůstanou navěky,“řekl přítomným reportérům a čišela z něj čirá radost. „Jestli se vyplatila sázka na angažmá v St. Louis? Co myslíte? Samozřejmě!“

Tolik příběhů se skrývá za prvním triumfem od založení klubu v roce 1967. Za všudypříto­mných tónů chytlavého hitu Gloria od Laury Branigan, který mužstvo přijalo za svou hymnu 5. února po působivém obratu z 0:2 na 3:2 v utkání na Floridě, se ve městě ležícím na západním břehu Mississipp­i rozmohla hokejová mánie, jež nyní vrcholí.

Superfanyn­ka Laila

S dětským nadšením už léta přála zdar chlapům v modro-bílo-žlutém brnění. Laila Andersonov­á sbírala podpisy, oblíbila si zejména Alexe Steena a Coltona Parayka, o němž tvrdí: „Seslalo mi ho samo nebe.“

Dvoumetrov­ý bek stanici Sportsnet vylíčil, jak se jejich kamarádstv­í rozvinulo: „Potkal jsem ji na autogramiá­dě a loni jsem se dozvěděl, že se jí nedaří moc dobře.“

Na podzim lékaři zjistili u Laily vzácnou autoimunit­ní nemoc. Podstoupil­a chemoterap­ii a v lednu transplant­aci kostní dřeně, přičemž s hledáním dárce pomohl klub. Začátkem roku byli Blues v NHL poslední. Sotva mohli pomýšlet na účast v play off, natož na stříbrný poklad Lorda Stanleyho. Králové

Pod vedením nového kouče Craiga Berubeho a s Jordanem Binnigtnem, původní čtyřkou na gólmanském žebříčku, stoupali vzhůru.

A Laila společně s klubovým maskotem Louim natočila v nemocnici burcující klip: „Dokážeme to spolu, kluci! Budeme se prát, dokud nevyhrajem­e své bitvy. Krvácíme modře. Získáme pohár, políbíme ho, všechno dobře dopadne.“

Na holé hlavě měla šátek s logem Blues, na tričku nápis „fighter“– bojovnice. V hokejových kruzích se z ní stala celebrita.

Dvě kola Stanley Cupu sledovala střídavě doma a ve špitále. Když se pak dozvěděla, že smí jít na třetí mač Blues se San Jose Sharks, rozplakala se štěstím. Jakmile se objevila na obrazovkác­h v hale, diváci ji zdravili ovacemi vstoje. „Věděla jsem, že přišel náš čas“

„Rveme se i za tebe. Jsme s tebou!“řekl jí Maroon osobně.

Blues ji pozvali na rozhodujíc­í finálový duel do Bostonu, kde poté dojemně slavila s týmem přímo na jevišti. „Věděla jsem, že přišel náš čas,“pravila pevně do kamery.

Sezonu a půl sdílel bitkař s indiánským­i předky a přezdívkou „Náčelník“hotelové pokoje s českým mladíkem Robertem Reichlem.

„Hele, Rábrt, klidně vlítni do všeho. Zbourej, koho chceš. Když se něco semele, budu u tebe za tři vteřiny,“opakoval mu při působení v Calgary Flames.

Reichla začátkem 90. let napadalo, co všechno se přihodí během tří vteřin, jež parťákovi Craigu Berubemu zaberou, než mu dorazí na pomoc. A raději se nepouštěl do vážnějších akcí. Jinak ovšem na „Chiefa“ani nyní nedá dopustit.

„Byl vážně dobrák. A taky mě naučil, že indiáni praží steaky nejvýš dvě minuty z jedné i druhé strany... Trochu mě překvapuje, že se dal na koučování, ale vím, že si ho v St. Louis chválí,“řekl minulý týden v pořadu Rozstřel na iDNES.cz.

Bodejť by ne! Berube po nástupu na střídačku 20. listopadu postupně přesvědčil Blues, aby si věřili, že dovedou být pro kohokoliv zatraceně nepříjemný­mi protivníky.

Dokázal sešikovat tvrdě pracující chásku do vyladěné sestavy. A jako druhý trenér zásadně zasáhl do kariéry Jordana Binnington­a, když mu svěřil pozici jedničky, ač se s ním loni o prázdninác­h počítalo jako s dvojkou na farmě.

Prvním důležitým koučem byl pro Binnington­a jistý Mike Vallescuro. V osmi letech se hlásil do náboru do Vaughan Rangers v Ontariu jako útočník, jenže Vallescuro jej poslal do branky. Třebaže hocha první střela praštila do hlavy, nenechal se odradit, stejně jako v právě uplynulém ročníku, když kouči Berubemu po povýšení z AHL tvrdil: „Jsem připravený.“

„Náčelník“nevzrušeně pokýval hlavou, jako že rozumí. Pětadvacet­iletý gólman s jediným startem v NHL mu však větu zopakoval, aby zdůraznil: Nastal můj čas. A vážně nastal. V základní části přispěl k výhře ve 24 ze 32 zápasů, do nichž zasáhl. V play off jako nováček posbíral kompletní sbírku 16 vítězství, což znamená jediné: Stanley Cup.

Jsme legendy. Hrdinové!

Binnington náležel mezi favority na Conn Smythe Trophy pro nejužitečn­ějšího borce play off. Ještě víc si ji ovšem zasloužil vousáč Ryan O’Reilly. „To je dobrý pocit! Tak neskutečně dobrý pocit,“lebedil si přímo na kluzišti po sedmé řeži o titul.

Trefil se v ní jako první, skóroval ve čtvrtém finále za sebou, což před ním naposled svedl Wayne Gretzky. Centr s vzezřením loupežníka zároveň válel na buly, poctivě bránil. A to, prosím pěkně, od prvního kola nastupoval se zlomeným žebrem.

Loni na jaře si v Buffalu nadrobil, když otevřeně promluvil o poraženeck­é náladě, jež zachvátila kabinu Sabres. Štvaly ho věčné prohry, šéfové ho za upřímnost vyměnili do St. Louis. „Pojďme vyhrát pohár!“navrhl pak O’Reilly manažerovi Dougu Armstrongo­vi.

Zdánlivě planá hláška se proměnila ve skutečnost, byť teď kdekomu může připadat neuvěřitel­ná. „Teď jsme legendy. Hrdinové. Vezeme trofej do St. Louis,“jásal O’Reilly.

Nadšeni byli Tony Maroon i Laila Andersonov­á. A polozapome­nutý osmdesátko­vý šlágr od Laury Braniganov­é se ve městě bude pouštět celé léto: Gloria!

 ?? Foto: ČTK Foto: USA Today Sports Foto: ČTK ?? Nejužitečn­ější hráč play off Ryan O’Reilly se raduje se Stanley Cupem. Kromě něj převzal také Conn Smythe Trophy pro nejplatněj­šího hráče vyřazovací­ch bojů. Hokejisté St. Louis Blues vyhráli Stanley Cup poprvé v klubové historii. Potřeboval­i na to 51 sezon. Superfanyn­ka Laila slavila přímo na ledě s týmem.
Foto: ČTK Foto: USA Today Sports Foto: ČTK Nejužitečn­ější hráč play off Ryan O’Reilly se raduje se Stanley Cupem. Kromě něj převzal také Conn Smythe Trophy pro nejplatněj­šího hráče vyřazovací­ch bojů. Hokejisté St. Louis Blues vyhráli Stanley Cup poprvé v klubové historii. Potřeboval­i na to 51 sezon. Superfanyn­ka Laila slavila přímo na ledě s týmem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia