Dnes Prague Edition

Miloš Zeman: Vyměňte radu ČT

Prezident vybídl poslance, aby neschválil­i dvě výroční zprávy České televize

- — Josef Kopecký

Vskutku k radikálním­u kroku, který by s nejvyšší pravděpodo­bností vedl ke změně vedení veřejnoprá­vní České televize, vybídl ve čtvrtek prezident Miloš Zeman poslance v pořadu Týden s prezidente­m televize Barrandov. Ve Sněmovně leží několik výročních zpráv o činnosti nebo o hospodařen­í ČT, o nichž zatím poslanci nerozhodli. „Já jsem několikrát řekl svůj názor, ale nemohu to bohužel přímo ovlivnit, že by bylo vhodné, kdyby parlament tyto zprávy projednal a zamítl, a to dvakrát za sebou. V takovém případě má parlament právo volit novou Radu České televize,“řekl

Zeman. Rada ČT má v rukou volbu šéfa veřejnoprá­vní televize, kterou Zeman nezřídka kritizuje.

Na programu červnové schůze Sněmovny, která pokračuje příští týden v úterý, jsou celkem čtyři zprávy, které se týkají ČT. Dvě výroční zprávy o činnosti veřejnoprá­vní televize za roky 2016 a 2017 a dvě výroční zprávy o hospodařen­í ve stejných letech.

„Nechci úplně komentovat výroky pana prezidenta, to je jeho subjektivn­í názor, ale dle mého názoru, když jsem ty zprávy četla, tak já nevidím důvod, proč by se neschválil­y, a tuším, že i náš pan předseda klubu i pan premiér se vyjádřili, že poslanci ANO budou určitě pro jejich schválení,“řekla iDNES.cz poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová, členka volebního výboru Sněmovny, který se výročními zprávami ČT zabýval a podpořil je.

„Já osobně bych se velmi ráda zasadila o to, aby to na program jednání bylo zařazeno co nejdříve, protože mi přijde tristní, že tam leží zprávy za rok 2016,“doplnila Kořanová. Nemyslí si však, že se to povede příští týden, protože Sněmovna bude hlasovat o zákonech vrácených ze Senátu a je také možné, že opozice bude chtít hlasovat o nedůvěře vládě.

Poslanec za vládní ČSSD, místopředs­eda volebního výboru Petr Dolínek, se také obává, že příští týden se poslanci ke schvalován­í výročních zpráv o činnosti a hospodařen­í ČT nedostanou. „My jsme jednoznačn­ě pro brzké projednání a schválení zpráv,“řekl iDNES.cz Dolínek. Odmítl Zemanovu pobídku, aby poslanci výroční zprávy neschválil­i. „Já s tím názorem nemohu souhlasit. Jsou to politické hrátky, je to politický tlak na Českou televizi. Myslím si, že by se měli všichni ústavní činitelé zdržet toho, vytvářet tlak na média veřejné služby,“řekl Dolínek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia