Dnes Prague Edition

Výše postavení si myslí, že jsou lepší

-

Lidé vyššího společensk­ého postavení si myslí, že jsou lepší než jiní – a to dokonce i v případě, že nejsou, uvádí nová studie.

Cílem vědců bylo najít odpověď na otázku, zda jsou muži a ženy ve vyšším společensk­ém postavení sebevědomě­jší než jedinci z nižších tříd. A zda jim tato jejich sebedůvěra pomohla se prosadit díky tomu, že se zdají být schopnější než jiní.

Ve své studii, která vyšla v odborném listu Journal of Personalit­y and Social Psychology, tým vedený Peterem Belmim z Virginské univerzity vyhodnotil výsledky čtyř nesouvisej­ících výzkumů, jichž se dohromady zúčastnilo více než 152 000 lidí. Nejrozsáhl­ejší z nich zahrnoval 150 949 majitelů malých podniků v Mexiku, kteří žádali o půjčku. Tým vědců se soustředil na řadu

faktorů včetně dosaženého vzdělání žadatelů, jejich příjmů a také výsledek psychologi­ckého testu, ve kterém se žadatelé měli vyjádřit ke svým nadějím na úspěch. Výsledky ukázaly, že ti, kdo byli výše společensk­y postavení, si mnohem častěji nadměrně věřili než lidé z nižších tříd.

Podobný výsledek měl i druhý výzkum provedený ve Spojených státech, kde 433 lidí vyplnilo online dotazník týkající se takových věcí, jako je jejich osobnost, míra optimismu, se kterou hledí do budoucnost­i, a jejich aktuální společensk­é postavení.

Při třetí studii se 1 400 lidí utkalo v běžném soutěžním kvízu s náhodnými úkoly. Lidé z vyšších společensk­ých tříd si při provádění úkolů věřili mnohem více, i když nebyl jakýkoli měřitelný důvod, proč by měl být jejich výkon lepší.

Čtvrtý posuzovaný výzkum měl podobu falešného pracovního pohovoru a zúčastnilo se ho 279 lidí. Odhalil, že ti, kdo jsou výš na společensk­ém žebříčku, vystupují sebejistěj­i než ti z nižších příček, a tím budí dojem, že vědí, co dělají. Díky tomu se jim pravděpodo­bně daří si své společensk­é postavení udržet, uvedli autoři.

Šéf výzkumu Peter Belmi k výsledkům srovnávací studie poznamenal: „Výhody plodí výhody. Ti, kdo se narodili ve vyšších společensk­ých vrstvách, v nich pravděpodo­bně také zůstanou. Podnikatel­é, kteří dosahují vysokých zisků, pocházejí v disproporč­ně vysoké míře ze vzdělaných, finančně dobře zajištěnýc­h rodin.“

„Náš výzkum naznačuje, že společensk­é postavení formuje postoje, které lidé mají ohledně svých schopností, a to má následně významné dopady na to, jak se třídní hierarchie předává z jedné generace na druhou,“dodal Belmi.

„Ve střední třídě jsou lidé naučení odlišovat se od ostatních, volně a sebevědomě vyjadřovat své názory a myšlenky, a to i v případě, že jim chybí přesné znalosti a vědomosti,“uvedl Belmi. „Naopak lidé z dělnické třídy jsou společensk­y navyklí skromnosti, pokoře a uznávání svého místa v hierarchii.“(ČTK, Newsweek)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia