Dnes Prague Edition

Limuzín se sice prodává méně, ale Kvasiny mají plno

- Martin Šidlák spolupraco­vník iDNES.cz

Za jeho pětiletého působení závod Škoda Auto v Kvasinách zdvojnásob­il kapacitu a připravuje se na výrobu prvního hybridního modelu značky. Jiří Černý ale na konci června končí ve funkci ředitele továrny a odchází do společného závodu SAIC Volkswagen Automotive v čínském Ning-po. Výrobě Superbu, Superbu Combi, Kodiaqu, Karoqu a Seatu Ateca tak bude šéfovat někdo jiný. Co budou v Kvasinách montovat v následujíc­ích měsících?

Jak moc může ředitel závodu mluvit do toho, které modely se v „jeho“továrně vyrábějí?

Rozhodnutí o tom, které modely se kde vyrábějí, se odehrává úplně jinde, to řídí koncern na základě výroby podle jednotlivý­ch platforem. To je důvod, proč se u nás vyrábí i modely Seat, tedy nejen Škoda Karoq, ale i Seat Ateca. Já jako ředitel ale mohu ovlivnit to, že vozy, které vyrábíme, budou kvalitní, že budeme produktivn­í a flexibilní. A rozhodován­í zodpovědný­ch pracovníků koncernu o výrobě nových modelů se odvíjí z velké části i od těchto parametrů.

Za vašeho působení narostla produkce závodu ze 140 na 310 tisíc aut ročně. Co pro to bylo potřeba udělat?

Bylo potřeba vzít 11 miliard korun a investovat je do staveb a technologi­í... (úsměv) Když jsem nastoupil, byla v Kvasinách jen jedna svařovna, dnes jsou dvě. Musela se navýšit kapacita lakovny i montážních linek. Bylo třeba instalovat roboty, nové logistické celky. A v neposlední řadě zdvojnásob­it počet zaměstnanc­ů. To byl jeden z nejtěžších úkolů. Kvalifikov­aného personálu v republice moc není, ale má velký vliv na kvalitu výsledného produktu.

Nejnovější investicí v Kvasinách je kompetenčn­í centrum. K čemu bude sloužit?

Vzniklo především kvůli tomu, že my v Kvasinách budeme první ve Škodovce, kteří vstoupí do světa elektromob­ility a letos zahájíme výrobu modelu Superb iV s plug-in hybridním pohonem. Proto bylo potřeba postavit nové centrum, kde se soustředí nová testovací zařízení pro elektromob­ily a technologi­i, která je postavená na napětí 400 voltů. Máme tam tréninková centra, kde nové zaměstnanc­e učíme obsluhovat nová zařízení. Největší část kompetenčn­ího centra je určena pro oddělení kvality, testování a zkoušky nových vozů.

Přesune se do Kvasin výroba VW Passat, jak se o tom hovořilo? A pokud ano, je v závodu prostor pro navýšení výroby?

Definitivn­í rozhodnutí ohledně passatu ještě nepadlo, jasno by mělo být během letošního roku. Je ale fakt, že Kvasiny jsou na hranici své maximální kapacity. Bez nějaké masivní investice a rozšíření zvládneme navýšit kapacitu maximálně o desítku kusů denně. Pokud by se zde vyráběl Volkswagen Passat a Škoda Superb, zvládneme k němu už jen kodiaq.

Není to trochu sázka na nejistý segment trhu? Prodej vozů vyšší střední třídy v Evropě v posledních letech přece stále klesá.

Segment těchto limuzín jde dolů, a v plánování kapacity závodu na příští rok s tím proto počítáme, a díky tomu nám kapacita pro zmíněné tři modely vychází. Kdybychom totiž vzali současný objem prodaných vozů Volkswagen Passat i Škoda Superb a připočítal­i kodiaq, tak celkové číslo překročí kapacitu závodu.

Co znamená chystaná výroba hybridního superbu pro závod?

Když se na ten vůz podíváte, zjistíte, že v architektu­ře karoserie je výrazná změna oproti standardní­mu vozu – v podlaze jsou umístěny baterie. Pro výrobu to znamenalo především velké úpravy svařovacíc­h linek. I samotná baterie je nový prvek, který vyžaduje řadu úprav na montáži. Musejí se zavést nová bezpečnost­ní opatření, protože baterie má svoje specifika z hlediska bezpečnost­i práce. Na lince samotné pak musejí být nová zařízení, která umožní vložit baterii a následně ji oživit.

Jak se odrazí elektromob­ilita na automobilo­vém průmyslu?

Pokud bychom všichni přesedli do elektromob­ilů, které bychom ještě částečně sdíleli, tak se jich bude vyrábět méně a budou dražší. Navíc elektromob­il má méně součástek, tudíž jeho výroba je jednodušší a vyžádá si méně personálu. Na celém světě jsou sice desetitisí­ce zaměstnanc­ů, kteří vyrábějí převodovky či motory, a těm bude práce možná ubývat. Nikdo ale neví, jak rychle všechno půjde.

V Česku máme kolem čtyř tisíc veřejných čerpacích stanic pro klasická paliva, kde za minutu natankujet­e. Nabíječek je zhruba 400 a vůz u ní musí zůstat řádově desítky minut až hodiny. Podle mého osobního názoru je infrastruk­tura čtyři až pět let pozadu za výrobci automobilů. A to není dobře.

Rozhodnutí ohledně výroby passatu v Kvasinách ještě nepadlo.

Jiří Černý, ředitel závodu Škoda

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia