Dnes Prague Edition

Registr kostní dřeně hledá vietnamské dárce

-

PRAHA Registru dárců kostní dřeně chybějí Vietnamci. Zapsaných potenciáln­ích dárců je kolem 50, potřeba by jich bylo pro tuto menšinu kolem tisícovky. Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) proto včera uspořádal speciální nábor.

Vietnamská menšina je třetí nejpočetně­jší po Slovácích a Ukrajincíc­h, v Česku žije téměř 59 tisíc Vietnamců.

Důležitá je dědičnost

Vhodná kostní dřeň se nehledá podle krevních skupin, ale podle deseti dědičných tkáňových znaků bílých krvinek, které se liší ve světovém i regionální­m měřítku.

„Některé typy leukemie jsou u vietnamské menšiny častější než u české populace, jiné vzácnější,“ řekl vedoucí lékař registru a primář hematologi­cko-onkologick­ého oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Pavel Jindra. Ročně registr podle něj hledá jednoho až dva vietnamské dárce. Úspěšný je díky mezinárodn­ímu propojení registrů hlavně v USA.

„V USA je velká vietnamská komunita, která se tam dostala po roce 1975. Pro naše pacienty proto většinou hledáme vhodné dárce právě tam,“dodal. Vietnam vlastní registr nemá.

Oslovit jiné etnikum není podle zástupců registru snadné. Před několika lety se s pomocí herce Ondřeje Vetchého podařilo přesvědčit několik desítek Romů. „Dříve už byly snahy něco podobného uskutečnit, ale nikdy se nám nepodařila vietnamská komunita dostatečně oslovit. Teď máme ale podporu uskupení přímo z vietnamské komunity,“uvedla mluvčí ČNRDD Klára Conková. Zapojil se například spolek vietnamský­ch studentů medicíny.

Málo úspěšný nábor

Včerejší nábor se konal ve vietnamské kavárně AntHill na náměstí Míru. Registr hledá dárce ve věku 18 až 35 let s dobrým zdravotním stavem. Příchozím po vyplnění formuláře pracovníci registru odebrali vzorek stěrem z vnitřní stěny dutiny úst.

Do registru se včera zapsalo jen pět vietnamský­ch potenciáln­ích dárců kostní dřeně. „Opakování plánujeme na podzim, kdy bychom chtěli přes ambasadory udělat větší kampaň,“uvedla Conková. V ČNRDD bylo do konce loňského roku zapsáno přes 85 tisíc lidí. Menší registr IKEM má asi 30 tisíc dárců, obě databáze se částečně překrývají a jsou propojeny celosvětov­ě. Díky tomu se podaří najít dárce pro 90 procent českých pacientů.

Krvetvorné buňky se používají pro léčbu pacientů s leukemií. Ročně jí v Česku onemocní kolem stovky lidí, u dalších zhruba tisíce lidí se objeví porucha krvetvorby. Transplant­ace je úspěšná u dospělých z 60 až 80 procent, u dětí ze 70 až 90 procent.

Za 25 let fungování registru se mění druhy leukemií, pro něž se transplant­ace jako léčba využívá, počty potřebných pacientů jsou ale stále podobné. (ČTK)

V prostorách vietnamské kavárny AntHill na náměstí Míru hledali pracovníci registru dárců kostní dřeně vhodné dárce z vietnamské komunity.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Nábor dárců
Foto: Michal Šula, MAFRA Nábor dárců

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia