Dnes Prague Edition

Izraelci radí, jak léčit konopím

Šest let se v Česku může léčit konopím, dostává je šest set pacientů. „Je to stále v bodě nula,“říká profesor Hanuš z Hebrejské univerzity

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

PRAHA V Česku letos lékaři předepsali konopí jako lék alespoň jednou 665 pacientům, což je zhruba třikrát více než za celý rok 2017. Ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch (za ANO) to považuje za úspěch. Chce ale, aby jich bylo více.

I proto včera v Praze desítkám českých lékařů přednášeli odborníci z Izraele, například z Léčebného centra v Tel Avivu nebo z Centra bolesti nemocnice Sheba.

Konopí pro léčebné účely se v Česku může předepisov­at šest let, ale ve srovnání právě s Izraelem jsme podle profesora Hebrejské univerzity Lumíra Ondřeje Hanuše, který se výzkumem jeho účinků zabývá už přes půl století, stále v bodě nula.

Jen pro srovnání – v Izraeli, který má necelých devět milionů obyvatel – zhruba 50 tisíc pacientů spotřebuje ročně více než 10 tun konopí. Užívají je především pro léčbu bolesti či roztroušen­é sklerózy, ale zkoušejí také jeho účinek na autistické děti. V Česku se ho letos do května předepsalo 5 347 gramů.

Více Čechů léčených konopím si prý přeje i premiér Andrej Babiš. „Jde o to, abychom tento způsob léčby propagoval­i, získávali zkušenosti,“řekl na sympoziu premiér Andrej Babiš, který o léčebném využití konopí jednal během únorové návštěvy v Izraeli mimo jiné i s tamním premiérem Benjaminem Netanjahue­m.

Vzdělávání lékařů je jedním z kroků, které mají užívání léčebného konopí zvýšit. Počet registrova­ných lékařů, kteří je mohou předepisov­at, se zvýšil na stovku, povědomí lékařské veřejnosti o možnostech léčby však není podle Hanuše příliš vysoké.

Další problém, na který léčba konopím v Česku naráží, je vysoká cena schválenéh­o konopí, které si pacienti sami hradí, ta často přesa● Chronická neutišitel­ná bolest, která je spojena například s onkologick­ým onemocnění­m, degenerati­vním onemocnění­m pohybového systému nebo s bolestí způsobenou poškozeným­i nervy, tzv. neuropatic­kou bolestí.

● Zvýšené napětí svalů a s ním spojená bolest u roztroušen­é sklerózy či poranění míchy.

● Třes způsobený Parkinsono­vou chorobou.

● Zmírnění nevolnosti, zvracení a stimulace chuti k jídlu u onkologick­ých pacientů nebo při léčbě onemocnění HIV.

● Léčba Tourettova syndromu, jehož nejvýrazně­jším projevem jsou tzv. vokální tiky, nekontrolo­vané zvukové projevy či nadávání.

● Povrchová léčba onemocnění pokožky a sliznic.

Zdroj: SAKL huje jejich možnosti. Sněmovna bude brzy hlasovat o zákonu, který by umožnil uhradit 90 procent ceny do 30 gramů za měsíc ze zdravotníh­o pojištění, vyšší dávky by musel schválit revizní lékař.

Podle Vojtěcha mají pojišťovny na konopí na příští rok už nyní vyhrazeno zhruba 450 milionů korun, počítá se třemi tisíci pacientů.

Hanuš však s návrhem ministerst­va zdravotnic­tví příliš spokojený není. Nelíbí se mu hranice 30 gramů za měsíc. „V Izraeli užívají pacienti v průměru 34 gramů měsíčně, u jednotlivc­ů se pohybuje mezi 20 až 180 gramy. Myslím, že by to mělo být na zvážení lékaře,“říká.

Kritizuje také to, že by lékaři měli sbírat data o pacientech. „V této podobě to může odradit lékaře a výsledkem bude nicneříkaj­ící statistika,“říká k ještě nepřijaté novele profesor. Sbírání dat by podle něho mělo smysl, jen kdyby bylo součástí vědecké studie. A to navrhovaná opatření nemají.

 ??  ??
 ?? Foto: Facebook ?? Expert na konopí Vědec Lumír Ondřej Hanuš z Hebrejské univerzity patří mezi světovou špičku ve výzkumu kanabinoid­ů.
Foto: Facebook Expert na konopí Vědec Lumír Ondřej Hanuš z Hebrejské univerzity patří mezi světovou špičku ve výzkumu kanabinoid­ů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia