Dnes Prague Edition

Altnerovi dědici: Miliony nám patří, vysoudíme je

Altnerovi dědici: Miliony nám patří Spor o dluh za Lidový dům na začátku. Dědicové Zdeňka Altnera v něm budou pokračovat.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

PRAHA Dědici právníka Zdeňka Altnera se nechtějí smířit s výrokem Nejvyššího soudu, podle kterého jim sociální demokraté nemusí zaplatit odměnu 18,5 milionu a smluvní pokutu 318 milionů korun.

Spor o peníze mezi ČSSD a právníkem Altnerem za to, že straně pomohl získat pražský Lidový dům, vrátil Nejvyšší soud po devatenáct­i letech prakticky na začátek. Opět bude rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1. „Využijeme všechny možné právní prostředky, zvažujeme ústavní stížnost a samozřejmě budeme pokračovat v řízení znovu od prvního stupně. Dotáhneme to k Ústavnímu soudu a případně ik nějakému soudu mimo Českou republiku,“řekl MF DNES právník Altnerovýc­h dědiců Václav Veselý.

Zdeněk Altner zemřel před třemi lety, jeho nárok byl už v rukou exekutora, ale strana úspěšně požádala o odklad vykonavate­lnosti. Vše zdrželo dědické řízení a ve sporu nyní pokračují jeho potomci Patrik a Veronika.

Ani po skoro dvaceti letech sporů nevzdává právník Václav Veselý spor o 338 milionů, které podle něj stále dluží sociální demokraté rodině Zdeňka Altnera. Ten byl jedním z právníků, kteří straně pomohli získat hlavní sídlo strany, pražský Lidový dům. „Chceme vysoudit částku, kterou je ČSSD Altnerovým dlužná,“vysvětluje Veselý, který zastupoval jak Zdeňka Altnera, který před třemi roky zemřel, tak teď jeho dědice.

Až do letošního 7. června dědicové ve sporech vyhrávali, pak vrátil Nejvyšší soud spor úplně na začátek. „Samozřejmě jsme trochu zklamaní, ale respektuje­me rozhodnutí soudu. Využijeme všechny právní možnosti, jak ho zvrátit,“říká Veselý. Zároveň upozorňuje, že ještě nemá písemné vyhotovení posledního rozsudku. „Vycházíme pouze z toho, co bylo vyvěšeno na úřední desce Nejvyššího soudu,“dodává právník.

Altnerovi strana za vyhraný soud už v roce 2000 zaplatila 52 milionů korun. Šlo o deset procent tehdy odhadované hodnoty Lidového domu. „A to měla být konečná,“

V centru Prahy má jasno místopředs­eda ČSSD Ondřej Veselý. „Ale pan Altner přišel s tím, že měl ujednané ještě nějaké další odměny a z těch právě vznikl ten astronomic­ký dluh 338 milionů korun. Od začátku jsme tu částku rozporoval­i,“vysvětlil místopředs­eda po zveřejnění rozsudku.

Soud poprvé uznal dluh strany vůči Altnerovi už v roce 2004. Altnerovi přiznal 18,5 milionů korun. Pak v roce 2016 soud dluh, který mezitím vyrostl o penále na 338 milionů, potvrdil.

Když straně hrozilo, že na dveře Lidového domu zaklepe exekutor, uhradila zhruba osmnáct milionů. „Teď bychom mohli požadovat zpět i těch 18 milionů, které jsme byli nuceni pod tlakem zaplatit, ale jsme ochotni se domluvit a nechat to být,“říká místopředs­eda ČSSD Veselý.

Dohoda je možná

Případné dohodě by se nebránili ani dědicové Altnera. „Od počátku, co spor vznikl, jsme se nebránili dohodě. Před rozhodnutí­m Nejvyššího soudu se to bohužel nepodařilo,“říká jejich právník Veselý.

„Ta možnost tu samozřejmě pořád je. Jinak využijeme všechny právní prostředky,“dodává právník. Rozumná dohoda ale není podle právníka to, co nabízí ČSSD. „Nulová varianta nikdy nepřicháze­la v úvahu. Je nesmyslné, aby někdo devatenáct let dlužil a pak dosáhl nulovou variantu,“říká právník Veselý.

Odmítá i možnost, že by dědicové ČSSD mohli cokoliv vracet. „Když někdo uspěje u soudu, tak mu vždycky narostou křídla. Je to velmi předčasné o něčem takovém uvažovat, to řízení neskončilo, jen se vrací na začátek. Nepadl žádný verdikt, že má někdo někomu něco vracet,“uvedl právník Veselý.

Kdy se soud vrátí na začátek, není zatím jasné. Před prvoinstan­čním soudem, kam se případ vrací, budou muset dědicové pravděpodo­bně znovu prokázat, v jakém rozsahu Altner právní pomoc straně poskytl. Podle verdiktu Nejvyššího soudu totiž není jasné, co konkrétně Altner pro stranu vykonal. Také budou dědici muset dokázat, jestli sociální demokraty o dluh upomínali. „Na to máme šedesát upomínek, první byla už hned v roce 2000,“řekl právník Veselý. Smluvní pokuta podle něj tehdy byla v řádu desítek tisíc korun.

Palác se ČSSD vrátil už v roce 1990. Převod areálu z majetku KSČ v roce 1993 napadl tehdejší ministr financí Ivan Kočárník, a teprve v roce 2000, kdy byla ČSSD vládní stranou, její žalobě vyhověl Ústavní soud. Prohlásil ČSSD – přes sloučení s KSČ v roce 1948 – za nepřetržit­ě existující stranu a za existující označil i akciovou společnost Cíl, které Lidový dům formálně patřil. Šlo totiž o jedinou polistopad­ovou restituci majetku akciové společnost­i.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Barokní palác v Hybernské ulici koupila sociální demokracie už v roce 1907.
Foto: Dan Materna, MAFRA Barokní palác v Hybernské ulici koupila sociální demokracie už v roce 1907.
 ?? Foto: Viktor Chlad, MAFRA ?? Právník Zdeněk Altner.
Foto: Viktor Chlad, MAFRA Právník Zdeněk Altner.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia