Dnes Prague Edition

Nejblbější důvod rozchodu

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Vládní koalice se v Česku rozpadaly z různých důvodů. Z druhé Klausovy vlády odešly KDU-ČSL a ODA, zhnuseny sponzorský­m skandálem ODS, byť samy nedlouho předtím řešily problémy podobného rázu. V Grossově vládě bouchli lidovci dveřmi kvůli nejasnoste­m s bytem premiéra. A Topolánkov­u vládu usmýkaly k smrti dvě zelené poslankyně, utržené ze řetězu, plus odpadlíci z ODS. Důvody sice různé, přesto se aktéři politickýc­h her vždy alespoň snažili tvářit tak, že jde o věci zásadní povahy.

Také důvodů k rozpadu současné vlády, respektive celé vládní většiny v parlamentu, by se jistě našlo dost. Pro ČSSD určitě nekonečné kauzy a aféry premiéra Babiše. Pro ANO zase vytrvalé levičácké vydírání ze strany jeho partnera. A ani komunistům v pozadí zjevně držení vlády u moci voličsky zatím moc neprospívá.

To všechno by jako důvod k rozchodu určitě šlo pochopit. Včera ale vystoupil šéf socialistů Jan Hamáček s asi nejkuriózn­ějším argumentem pro pád vlády v dějinách české politiky. Pokud prý Sněmovna zvolí za člena Rady České tiskové kanceláře konzervati­vního publicistu Michala Semína, bude to pro ČSSD důvod k pádu koalice.

Už před pár týdny vyhrožoval Hamáček podobně vyhrocenou personální změnou, že bude znamenat okamžitý pád vlády. Tehdy šlo o nejvyššího žalobce Pavla Zemana – pokud ho kabinet hlasy ministrů za ANO odvolá, bude to prý poslední hlasování v této koalici. No, dejme tomu. Šéf návladních je docela relevantní figura, za niž se snad vyplatí krvácet. Ale člen Rady ČTK? To je – s prominutím – trochu jako kácet vládu kvůli změně vrátného ve Strakovce.

Jen pro zasazení do kontextu: ČTK je tisková agentura a jeden ze zdrojů, z nichž čerpají domácí média. Vedle manažerské­ho vedení má svou dohledovou sedmičlenn­ou radu, do níž jsou členové voleni Sněmovnou na pět let. Působnost jednotlivé­ho člena je omezená, třeba na odvolání ředitele agentury jsou potřeba hlasy pěti členů rady. Představa, že jeden člen reálně ovlivní práci a výstupy agentury, je z říše snů.

Má kvůli případnému zvolení jednoho nominanta SPD do Rady ČTK padnout vláda? Když přitom vládní koalice aktivně pomohla zvolit samotného Tomia Okamuru místopředs­edou Sněmovny? A když členy Rady ČTK, ČT, ČRo nebo tzv. velké rady RRTV jsou kontroverz­ní lidé jako Vítězslav Jandák, Michaela Marksová, Ladislav Jakl, Zdeněk Šarapatka, Ivana Levá či Petr Žantovský?

Ale buďme v klidu, z tohoto mráčku nezaprší. Sám Hamáček není žádný lunatik, jen cítí sílící tlak v zádech. V pátek se schází poprvé od debaklu v eurovolbác­h širší vedení ČSSD, tak je asi potřeba ukázat světu zuby. Před pátkem vycenit, pak zase zacenit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia