Dnes Prague Edition

Sociální služby stále v ohrožení

Vláda včera schválila miliardu na platy v sociálních službách. Riziko však přetrvává.

- Dominika Hromková reportérka MF DNES

Sociální služby zachráněny. Domovy pro seniory, stacionáře, krizová centra či azylové domy dostanou potřebné peníze a do konce roku nebudou muset provoz pro klienty nijak omezovat. Namísto chybějícíc­h dvou miliard se najdou dokonce dvě a půl miliardy.

Alespoň tak to vyznívá z vyjádření ministryň práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) a financí Aleny Schillerov­é (ANO). Vláda včera posvětila jejich dohodu ze 7. června. Na sociální služby uvolní miliardu korun. Půlka půjde z vládní rozpočtové rezervy, půlku poskytne ministerst­vo práce. Peníze poslouží na platy pracovníků. K tomu Maláčová už dříve avizovala, že další miliarda a půl bude k dispozici z evropských fondů.

Kraje ani lidé provozujíc­í sociální služby však situaci stále nepovažují za vyřešenou a včerejší krok vlády je příliš neuklidnil. Poukazují zejména na to, že na miliardu a půl z evropských fondů nedosáhnou zdaleka všichni a proces žádostí je zdlouhavý.

„I když se ministerst­vo práce bude snažit, není možné proces žádání o dotace příliš urychlit. Kraje musí vypsat novou výzvu, schválit to zastupitel­stvem, uzavřít smlouvu. Některý kraj to možná stihne a peníze na listopad a prosinec sežene, ale spíše si myslím, že evropské peníze budou k dispozici až po Novém roce,“poukázal ředitel Asociace poskytovat­elů sociálních služeb ČR Jiří Horecký.

Z Operačního programu Zaměstnano­st navíc lze podpořit jen určité typy služeb, jako jsou azylové domy nebo sociálně-terapeutic­ké dílny, domovy důchodců už ne. Podle ředitele Diecézní charity Plzeň Jiřího Lodra se tak třeba nemusí už vůbec dostat na noclehárny a na jiné služby, kde klienti zůstávají v anonymitě.

Peníze na tři roky ze zákona

Proti nedostateč­né dohodě ministryň se ohradili také krajští radní zodpovědní za sociální politiku. Peníze na sociální služby jdou totiž krajům a ty je pak dál přerozdělu­jí poskytovat­elům.

Maláčová však tvrdí, že jí řešení kraje odsouhlasi­ly. „Minulý týden jsem jednala s hejtmany. Dohodu jsme si potvrdili. Pokud se situace změnila, potřebuju to od nich vědět,“řekla.

Ministerst­vo práce nyní připravuje změnu zákona o sociálních službách, která zajistí stabilní financován­í do budoucna. Nedostatek peněz na adekvátní péči trápí poskytovat­ele každoročně. Resort proto navrhuje, aby se peníze na sociální služby staly mandatorní­mi výdaji – stát tak bude mít povinnost je vyplácet. Zákon by zároveň zaručoval financován­í na dobu tří let. Stát by přispíval částkou 85 procent, 10 procent by doplácely kraje a 5 procent obce.

Asociace poskytovat­elů sociálních služeb to považuje za jediné smysluplné řešení a zdá se, že proti není ani ministerst­vo financí. „Návrh jsme zatím neobdrželi. Obecně však můžeme uvést, že dlouhodobě preferujem­e systémové řešení, které by problemati­ku řešilo komplexně,“sdělila mluvčí ministerst­va financí Šárka Šmolíková.

Jak zaplatit sociální služby nyní, dnes ještě projedná Sněmovna. Podle opozice vláda peníze nenašla – použití unijních fondů není podle poslanců řešení.

 ?? Foto: ČTK ?? Co bude? Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy se bojí nedostatku peněz. Dnes od 15.00 u Fandy a jeho české bandy na Rádiu Impuls
Foto: ČTK Co bude? Domovy důchodců, stacionáře i azylové domy se bojí nedostatku peněz. Dnes od 15.00 u Fandy a jeho české bandy na Rádiu Impuls
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia