Dnes Prague Edition

Obavy o peníze Jak to vidí poskytovat­elé sociálních služeb

-

Konstatová­ní vlády prostředni­ctvím obou resortů mediální zkratkou, že se peníze našly a vše je vyřešeno, je velmi nešťastné a ne zcela pravdivé. Přislíbená miliarda pouze oddálila kolaps sociálních služeb a slibované peníze z evropských zdrojů pro tento rok jsou iluzorní. Jiří Horecký prezident Asociace poskytovat­elů sociálních služeb čR

Dnes máme slíbenou jen jednu miliardu. To je padesát procent z potřebné částky. Miliarda a půl z evropských peněz je problemati­cká. Domnívám se, že kraje nestačí vyhlásit nové projekty dříve než v lednu příštího roku, a proto peníze z Evropy nemůžou zásadním způsobem do dofinancov­ání sociálních služeb promluvit. Navíc se týkají jen přesně daných cílových skupin. Nelze je použít třeba na služby, které využívají anonymní klienti. Pomoc nesměřuje tam, kde člověk neřekne jméno. Proto se peníze nevztahují na různá krizová, intervenčn­í centra, noclehárny.

Jiří Lodr ředitel Diecézní charity Plzeň

Zvýšení platů a mezd v sociálních službách je krok nutný k tomu, aby na současném trhu práce bylo možné získat pečovatele, sociální pracovníky, zdravotní sestry a další pomáhající profese a udržet stávající síť a kapacitu již existující­ch služeb. Demografie a zdravotní statistiky opakovaně upozorňují, že služeb bude potřeba více. Žijeme a snad budeme žít déle, současně budeme delší dobu žít s chronickým onemocnění­m, budeme potřebovat více péče a budeme déle a více závislí na pomoci druhých.

Matěj Lejsal ředitel domova pro seniory Sue Ryder, Praha 4

Zajištění prvotní pomoci v oblasti péče o rodiny a děti je zcela zásadní pro to, aby dítě mohlo vyrůstat ve stabilní rodině. V řadě případů jsou k tomu potřeba služby, jejichž financován­í je dlouhodobě ohroženo. Selhání na začátku procesu může vést k zanedbáván­í péče o dítě, ohrožení jeho vývoje, fungování rodiny až k odebrání dítěte. Nejistota ohledně dlouhodobé­ho financován­í může vést jak k omezení péče, tak k odchodu kvalifikov­aných pracovníků.

Michael Kudela mluvčí Asociace Dítě a Rodina věnující se péči o ohrožené děti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia