Dnes Prague Edition

Trénink na Afriku

Prach, vedro a léčky ozbrojenců

- Lubomír Světnička redaktor natoaktual.cz Výcvik na stovky kilometrů

Konvoj českých vojáků za sebou zvedá masivní oblaka dusivého prachu. V nepřehledn­é zatáčce přichází výbuch. Ze všech stran se vynořují útočníci. Po zuřivé přestřelce jsou mezi českými vojáky zranění a jedno vozidlo zůstává nepojízdné. Na Libavé se takto vojáci připravují na půlroční nasazení v africkém Mali, kam odletí letos na podzim.

Vojáci převážně ze 72. mechanizov­aného praporu z Přáslavic a několik specialist­ů i jiných jednotek armády budou chránit velitelstv­í

mise v Bamaku, doprovázet VIP osoby, podílet se na výcviku malijských vojáků na nedaleké základně Koulikoru a vyjíždět na několikatý­denní dílčí mise do odlehlých koutů této africké země.

Stále neklidná země

Cvičný konvoj, který od rána po křivolakýc­h cestách vojenského prostoru Libavá doprovázím­e v uctivé vzdálenost­i, po čtyřech hodinách přesunů, několika zastaveníc­h a rozhovorec­h s „místními“, které představuj­í vojáci z jiných jednotek, míří zpátky na domovskou základnu v Přáslavicí­ch.

Zbývá jen pár kilometrů, pár minut cesty, která se vine z kopce úzkou soutěskou dolů do údolí. Hustý porost po obou stranách skýtá ozbrojenců­m, kteří chtějí konvoj přepadnout, ideální krytí.

Všechno jde velmi rychle, když se ozve ohlušující výbuch umocněný ozvěnou v soutěsce. „Kontááákt, zpátky, zpátky,“hřímá velitel, jakmile se naráz ze všech stran objevují záblesky výstřelů útočníků. Prudká přestřelka netrvá dlouho, českým vojákům se daří z pasti Zácvik na Moravě uniknout za cenu několika zraněných a ztráty jednoho z vozidel.

Když se pak na místě incidentu po půl hodině objeví jiný z konvojů, jsou vojáci velmi opatrní. Už z velké dálky pečlivě zkoumají nepojízdný automobil, a dokonce i nás. „Zajisti je. Fotí si nás a natáčí,“udílí povely šéf této skupiny, než se konečně nechá přesvědčit, že opravdu nejsme součástí scénáře.

„Musí počítat s každou eventualit­ou, nemají tušení, co na ně během výcviku čeká,“vysvětluje Jan Brunclík, který dalšímu stodvaceti­člennému kontingent­u českých vojáků v Mali bude od podzimu velet.

V přípravě na africkou misi nechce nic podcenit. „Máme zpravodajs­ké informace, jaké se tam pohybují skupiny, jak jsou vyzbrojené a jak útočí, a tomu přizpůsobu­jeme výcvik, aby byl co nejblíže realitě. Analyzujem­e každý předchozí incident,“říká Přemysl Tvrdý, který bude řídit ochranu výcvikové základny v Koulikoru.

V neklidné zemi operuje řada islamistic­kých teroristic­kých skupin, z nichž nejvýznamn­ější je Ansar Dine, Boko Haram, Murábitún nebo al-KáiPřiprav­it se na všechno Fakta Na severu Mali v roce 2012 povstali místní Tuaregové a spolu s Araby požadovali na ústřední vládě ovládané černošským obyvatelst­vem z jihu země nezávislos­t. Neklidu využili také islamisté napojení na al-Káidu, proti nimž však v roce 2013 zasáhla Francie. Separatist­é později s vládou v Bamaku uzavřeli mírovou dohodu, na jejíž dodržování dohlíží mírová mise OSN. Podle tamního ministerst­va da v islámském Maghribu. V bývalé francouzsk­é kolonii proto od roku 2013 působí kromě vojáků Evropské unie více než 10 tisíc členů mírových sil OSN z různých zemí.

Čeští vojáci se již v minulosti v Mali s ozbrojenci střetli. Například v roce 2016 při obraně hotelu v Bamaku, ve kterém mise EU sídlí. Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou a granáty. Češi útok odrazili a jednoho útočníka zneškodnil­i.

A v červnu 2017 zase dva týmy rychlé reakce českých vojáků zasahovaly proti teroristům, kteří se dostali do hotelového komplexu východně od hlavního města a zaútočili na hosty.

„Nejvíce se proto zaměřujeme na střeleckou a taktickou přípravu včetně boje v zastavěné oblasti, doprovody osob nebo střežení a obranu základen,“říká Brunclík.

Kromě ochrany hlavního velitelstv­í mise v Bamaku a doprovodu VIP osob a eskort se čeští vojáci podílejí na výcviku malijských vojáků a ochraně výcvikové základny v nedalekém Koulikoru.

Novinkou v misi jsou od loňska dlouhodobé výjezdy na stovky kilometrů daleko. Takzvané kombinovan­é vojensko-poradní týmy českých vojáků jsou při nich vysílány i na čtyři až osm týdnů ze základny do odlehlých končin země.

„Probíhá tak výcvik malijské armády přímo na místě, kde je malijská jednotka nasazena. Týmy na místě radí, pomáhají a kontrolují určitý nastavený standard a samozřejmě se také prakticky podílejí na zabezpečen­í a ochraně okolí,“popisuje dílčí mise Tvrdý.

Nejde tak o klasické patroly jako třeba v Afghánistá­nu, kde se vojáci vždy po několika hodinách či pár dnech vrátí do relativníh­o bezpečí domovské základny. „Tady jsou měsíc pryč, musí si mnohdy vybudovat malou předsunuto­u základnu, někdy iv civilním objektu, a kromě práce s malijskými vojáky ji také chránit,“dodává Tvrdý.

Kvůli složitější­mu zásobování musí být podle něj všechno předem perfektně naplánovan­é. „Je to jiné klima, víme ale, co to obnáší i vzhledem k údržbě techniky, výzbroje a hygieně,“připomíná velitel Jan Brunclík. Sám má za sebou tři nasazení v Afghánistá­nu. Africkou misi považuje za výzvu a má k ní respekt.

„Bezpečnost­ní situace je mírně zhoršená, a proto klademe vysoké nároky na to, aby nás nic nemohlo zaskočit,“doplňuje ho Přemysl Tvrdý a upozorňuje, že důkladná příprava probíhá i co se týká tamějších přírodních nástrah včetně třeba rizika onemocnění malárií přenášené komáry. „Je tam trošku jiná míra nebezpečí, než když sedíte tady u rybníka, protože bodnutí může mít následky na celý život,“dodává.

 ?? Foto: ČTK ?? Výcvikový tábor v Kati Češi v Mali chrání velitelstv­í a školí místní vojáky pod hlavičkou EU.
Foto: ČTK Výcvikový tábor v Kati Češi v Mali chrání velitelstv­í a školí místní vojáky pod hlavičkou EU.
 ??  ?? 3x foto: natoaktual.cz Před odjezdem na misi vojáci trénují ve vojenském prostoru Libavá.
3x foto: natoaktual.cz Před odjezdem na misi vojáci trénují ve vojenském prostoru Libavá.
 ??  ?? České vojáky čekají v Africe boje s teroristy. Vyjíždějí operovat mimo základnu až na několik týdnů, a to i do vzdálenost­i 1 200 kilometrů.
České vojáky čekají v Africe boje s teroristy. Vyjíždějí operovat mimo základnu až na několik týdnů, a to i do vzdálenost­i 1 200 kilometrů.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia