Dnes Prague Edition

Měli poldr proti vodě, spláchl je jiný potok

V obci Bílsko mysleli, že už jim povodeň nehrozí, ale zase uklízejí z domů bahno

- Václav Janouš reportér MF DNES

Šestnáct let se lidé v Bílsku na Strakonick­u při každém větším přívalovém dešti utápěli v bahně z polí, které do vsi přinesly jinak klidné potůčky. Šestnáct let přesvědčov­ali úřady a vodohospod­áře, aby jim postavili suchý poldr – nádrž na Bílském potoce, která by přívalovou vodu zadržela a namísto prudké vlny obcí pozvolna protékala.

Loni jej Povodí Vltavy za téměř 33 milionů korun vybudovalo, od ledna funguje naostro. Před deseti dny přišel při vydatném dešti první test. Poldr pomohl, ale lidé v Bílsku přesto znovu uklízí vytopené domy a bahno... Vyplavil je druhý potůček, který tudy teče.

Poldr

funguje korun stálo vybudování poldru v Bílsku. Ves nezachráni­l. jednoduše: přes rok je suchý, když přijdou deště, dokáže zadržet přítok až 25 kubíků vody za vteřinu a na Bílsko a další obce na toku poslat betonovým „oknem“jen sedm kubíků za vteřinu, což by koryto potoka mělo v pohodě zvládnout. V noci z 6. na 7. června přišla blesková povodeň, kdy do nádrže přitékalo mezi 14 a 18 kubíky za vteřinu. „Poldr snížil přítok na 6,5 kubíku za vteřinu a zabránil povodňovým škodám, nicméně škody v Bílsku a dalších obcích způsobil souběh povodní na Měkyneckém potoce, na kterém nejsou žádná protipovod­ňová opatření vybudována,“říká mluvčí státního podniku Povodí Vltavy Hugo Roldán. Vyplavení lidé ze vsí jsou přesto přesvědčen­i, že škody nemusely být takové. Poldr se při dešti naplnil jen ze třetiny, dvě třetiny nádrže zůstaly prázdné. „Nebylo využito retenční schopnosti poldru, odtok mohl být ještě menší a ve vsi se nemuselo stéct tolik vody,“říká Stavidlo

 ?? Foto: Povodí Vltavy ?? Povodí Vltavy říká, že snížit odtok z poldru na Bílsko, aby do vsi nepřiteklo tolik vody naráz, nemohlo. Stavidlo ve výpusti neslouží k regulaci odtoku, ale k napuštění nádrže jednou za pět až deset let.
Foto: Povodí Vltavy Povodí Vltavy říká, že snížit odtok z poldru na Bílsko, aby do vsi nepřiteklo tolik vody naráz, nemohlo. Stavidlo ve výpusti neslouží k regulaci odtoku, ale k napuštění nádrže jednou za pět až deset let.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia