Dnes Prague Edition

V Podkrkonoš­í se prohnalo malé tornádo. Trhalo střechy

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

RTYNĚ Silné bouřky zasáhly o víkendu Česko a zanechaly za sebou popadané stromy a poničený majetek. Kromě blesků, krup a silného větru je doprovázel také jeden neobvyklý meteorolog­ický jev. Úpatím Krkonoš se prohnalo malé tornádo.

„Obec Rtyně v Podkrkonoš­í byla v sobotu vpodvečer zasažena větrným jevem, jenž se označuje jako gustnádo,“upozornila na nezvyklý úkaz Amatérská meteorolog­ická společnost. Jejich spolupraco­vníkovi se ho podařilo zachytit na video.

Na záznamu je vidět, jak se větrný vír blíží k domkům malého města na pozadí bouřkových mraků. V jednu chvíli se objeví dva jasné záblesky – vítr vyzkratova­l dráty vysokého napětí a nechal obyvatele Rtyně bez proudu.

Dva roky ve vazbě

Gustnádo

„Tahle bouře byla opravdu výjimečná,“popisuje starosta Rtyně Zdeněk Špringr. Silný vír, který dokáže trhat střechy, byl pro obyvatele nezvyklou událostí.

„Po osmé hodině se zatáhlo a od České Skalice se začal přibližova­t

Průzkum

černý mrak,“popisuje Špringr. S mraky přišel také silný větrný poryv, který poškodil střechu místní továrny a ta pak způsobila zkrat na vedení. „Celé město bylo bez proudu,“popisuje starosta.

Od tornád, která dovedou farmářům ve Spojených státech odnést dobytek a zemědělsko­u techniku i celé budovy, se gustnádo svou silou hodně liší. Nejsilnějš­í tornáda dosahují rychlosti větru až 600 kilometrů v hodině, v gustnádech se nevyšplhaj­í ani na třetinu této rychlosti. Liší se i způsob, jakým gustnáda vznikají. Neobjevují se ve středu bouře, ale naopak na jejím okraji.

„Gustnádo je vlastně slabé tornádo,“vysvětluje Petr Zacharov z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. „Není to příliš obvyklý jev,“doplňuje vědec s tím, že gustnáda se objevují častěji v jiných částech světa než nad českým územím.

Dlouhé čekání na pomoc

 ?? Foto: Facebook SDH Rtyně ?? chy. Ničilo vedení, domy i stře
Foto: Facebook SDH Rtyně chy. Ničilo vedení, domy i stře

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia