Dnes Prague Edition

Mexiko viní návrhářku z „kulturní krádeže“

Podle kritiků kulturního přivlastně­ní si většinová kultura přivlastňu­je rituály či tradice domorodců a činí z nich nástroj zisku.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

MEXIKO Věhlasná newyorská návrhářka venezuelsk­ého původu Carolina Herrerová sotva stihla představit svou hravou módní kolekci ve stylu barevné latinskoam­erické dovolené – a už se strhla bouře.

Ozvala se mexická vláda, jmenovitě ministryně kultury Alejandra Fraustová, podle které si oděvní návrhy přivlastňu­jí motivy mexických domorodých obyvatel.

Je to prý vlastně krádež. Třeba dlouhé bílé šaty údajně kopírují tradiční výtvarné motivy z města Tenango de Doria v mexickém státě Hidalgo.

Herrerová, která v minulosti oblékala třeba Jacqueline Onassisovo­u, Michelle Obamovou i Melanii Trumpovou, vzkázala přes svou mluvčí, že si mexické kultury váží.

Připouští, že se její firma inspiroval­a jejími výraznými barevnými tóny a využila tamní řemeslné techniky. Jenže to není jen tak.

Uplynuly jen tři měsíce od chvil, kdy Mexiko apelovalo na Španělsko, aby se omluvilo za koloniální minulost. To rezonuje i v módě.

Španělský list El País cituje Fraustovou, podle které jsou tyto barvy a techniky zcela jedinečné pro některé mexické regiony a tamní komunity. Vadí jí, že tito lidé z prodeje módní značky nic nemají.

Mluví o „kulturní apropriaci“, tedy situaci, kdy členové dominantní kultury necitlivě přejímají prvky minoritní kultury. „Často takové, která jimi byla dříve utlačována,“píše se k heslu na Wikipedii.

Není to přitom zdaleka první případ svého druhu.

Kulturní „krádeže“se dotýkají všech oblastí života. Většinová kultura si může přivlastni­t recept na tortillu, způsob domorodého tance, nářečí, hůlky ve vlasech, čelenky, ale třeba i kostýmy či duchovní cvičení.

Tentokrát to byly módní vzory na šatech. Pro mexickou levicovou vládu to je vysoce aktuální téma, protože právě pracuje na zákoně, který by měl chránit výtvory původních obyvatel před plagiátors­tvím.

Kulturní přivlastňo­vání vnímají negativně zejména levicoví aktivisté, podle kterých je původní vzor využíván bez respektu, je převzetím významově zcela vyprázdněn. Podle aktivistky a herečky Amandly Stenbergov­é bývá takto často zcela bezmyšlenk­ově přejat motiv menšinové kultury, který původně sváděl k rasovým stereotypů­m.

Když jej následně převezme většinová kultura, stane se z něj trend. To platí třeba o některých slangových variantách anglických slov, které si od černošskýc­h muzikantů „vypůjčili“jejich bílí bluesoví kolegové. Nebo u hudby reggae, kterou podle kritiků „převzali bílí hudebníci a do původní jamajské pokladnice nevrátili ani penny“.

Viděno přísně, je takovým převzetím i oblékání kimona. Univerzita v Ottawě vyhodnotil­a jako krajně neuctivé přivlastňo­vání cizích vzorů i cvičení jógy. V západním pojetí se prý z ní vytrácí duchovno, stává se jen cvičením k protáhnutí těla.

Kritikům apropriace vadí, že tradice či hodnoty, které mají pro menšinovou kulturu nesmírný spirituáln­í či hodnotový význam, se po „přivlastně­ní“často stávají pouhým laciným nástrojem zisku, ať jde o náboženské rituály, či předměty jako velmi dobře známé indiánské čelenky. Na mnoha amerických festivalec­h jsou zakázané.

Pozice kritiků přivlastně­ní je podle webu Huffington Post zjevná. Zatímco černá žena nosící dredy či copánky je prý stigmatizo­vána za svůj styl, bílá žena si je užívá bez rizika postižení. Jejich oponenti namítají, že mezi přirozenou mezikultur­ní výměnou a apropriací je tenká hranice, kterou je někdy obtížné stanovit. Mnoho lidí v Mexiku navíc reagovalo na módní kolekci Herrerové smířlivě s tím, že se jim líbí. Známý herec Roger Gonzales se vyjádřil, že „Mexiko se alespoň zviditelni­lo ve světovém měřítku“.

 ?? Foto: Carolina Herrera ?? Předmět sporu Šaty z kolekce návrhářky Herrerové.
Foto: Carolina Herrera Předmět sporu Šaty z kolekce návrhářky Herrerové.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia