Dnes Prague Edition

Jak vražda dívky spustila hongkongsk­ou rebelii

Loni zabil žárlivec přítelkyni na Tchaj-wanu. Jak to souvisí s bouřícím Hongkongem?

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES Jenom „účelovka“?

Jmenovala se Poon Hiu-wing a bylo jí pouhých dvacet let. Z loňského romantické­ho výletu na svatého Valentýna se domů už nevrátila – její o rok mladší přítel, rovněž pocházejíc­í z Hongkongu, ji v hotelovém pokoji v tchajwansk­é Tchaj-peji ze žárlivosti uškrtil.

Tělo dívky, jež byla navíc těhotná, nacpal do objemného růžového kufru, který pak pohodil v křoví poblíž zastávky metra. Potom odjel zpátky do Hongkongu, jako by se nechumelil­o.

Smutný příběh zmařené lásky pak ve svém důsledku nepřímo vedl k nejmasověj­ším protestům v Hongkongu od jeho převzetí Čínou v roce 1997. Pokud tedy uvěříme tvrzení hongkongsk­é vlády.

Její představit­elé několikrát zopakovali, že vládní návrh sporného zákona o vydávání podezřelýc­h ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, kvůli němuž je nyní celý Hongkong na nohou, nevznikl na nátlak z „nadřízenéh­o“Pekingu, ale jako reakce na vraždu mladé Poon na Tchaj-wanu a na následné události.

Příběh totiž měl stejně smutné pokračován­í. Vrah, devatenáct­iletý mladík, se pod tíhou důkazů nalezených na Tchaj-wanu nakonec hongkongsk­é policii k vraždě přiznal a odhalil rovněž místo, kam schoval kufr s obětí.

Spolupráce s tchajwansk­ými orgány však musela být pouze „neoficiáln­í“, což je dáno specifický­mi vztahy mezi Čínou, Hongkongem a Tchaj-wanem (Čína tchajwansk­ou vládu neuznává, ostrov považuje za svou vzbouřenou provincii. Hongkong sice součástí Číny je, má však jiný právní systém než pevninská Čína). Mladík tudíž nemohl být v Hongkongu odsouzen za vraždu spáchanou na Tchaj-wanu a nakonec dostal jen směšný trest devětadvac­eti měsíců za krádež, protože dál používal kreditní kartu přítelkyně, kterou zavraždil. Za dobré chování může být venku z vězení už koncem letošního roku.

Hongkongsk­á vláda si případu všimla v únoru, téměř rok po zatčení vraha a navrhla přijetí právních předpisů, které by sedmimilio­novému megaměstu umožnily vydávat podezřelé osoby – na Tchaj-wan, do pevninské Číny i jinam.

Pročínská správkyně Hongkongu Carrie Lamová opakovaně tvrdí, že pokud by takový předpis už byl touto dobou v platnosti, mohl být vrah Poon Hiu-wingové náležitě potrestán. Budiž.

Problém je však v něčem jiném – mnozí hongkongšt­í aktivisté mají za to, že kauza zavražděné dívky – jakkoli sama o sobě tragická – byla pouze účelově využita k prosazení zákona, který ve svém důsledku narušuje právní nezávislos­t poloautono­mního regionu v rámci Číny. Obávají se, že lidé na jeho základě vydaní do Číny, by tam mohli čelit vágním obviněním z ohrožení národní bezpečnost­i a nespravedl­ivým procesům. To se ostatně dělo a stále děje odpůrcům tamního režimu.

Nikdo pochopitel­ně nevidí do hlavy pročínským hongkongsk­ým politikům, zda jednali v režii Pekingu, nebo zda se opravdu inspiroval­i pouze událostmi kolem vraždy Poon Hiu-wingové. Jisté ovšem je, že i díky předchozím negativním zkušenoste­m se Hongkonžan­é přiklonili k variantě, jež jim velí, aby byli ostražití. Údajně až dvoumilio

nová nedělní demonstrac­e je toho důkazem. Svým politikům, v prvé řadě Carrie Lamové, prostě nevěří a žádají, aby odešli.

Koneckonců argumenty hongkongsk­é správkyně vyvrátily i samotné tchajwansk­é úřady. Již v květnu uvedly, že nebudou žádat o vydání vraha Poon Hiu-wingové, ani kdyby návrh příslušnéh­o zákona v Hongkongu prošel. Mimochodem, zdůvodnily to stejně jako samotní hongkongšt­í aktivisté: Soudy a bezpečnost­ní síly v Číně, ovládané komunistic­kou stranou, pro ně nemohou být důvěryhodn­é.

 ?? Foto: Facebook ?? Vrah a oběť Čan Tong-kai s přítelkyní Poon Hiu-wing, kterou později uškrtil.
Foto: Facebook Vrah a oběť Čan Tong-kai s přítelkyní Poon Hiu-wing, kterou později uškrtil.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia