Dnes Prague Edition

Přehnaná křeč v Hongkongu

O víkendu šéfka hongkongsk­é administra­tivy Carrie Lam ustoupila statisícov­ým demonstrac­ím a stáhla návrh dohody o mezinárodn­í justiční spolupráci v trestních věcech mezi Hongkongem, Macaem, Tchaj-wanem a ČLR. Protesty však pokračují. Proč?

- Vít Vojta Sinoskop – Institut pro současnou Čínu

Tým Carrie Lam návrh zdůvodňova­l plněním mezery v mezinárodn­ím právu veřejném. Odkazoval přitom na případ zamítnutéh­o vydání údajného vraha z Hongkongu na Tchaj-wan, protože justiční spolupráce obou stran nebyla dosud ustavena. Argumentov­al i obavou, aby se Hongkong nestal útočištěm zločinců.

Právní expert a „radní“Hongkongu Ronny Tong také upozornil, že se v Hongkongu zdržuje přes třicet opravdu velkých zločinců z Číny a prosazovan­ý návrh se týká jen závažných trestných činů nesouvisíc­ích s politickým­i názory ani s lidskými právy. Jinými slovy: extradiční dohoda by neměla být zneužívána k vydávání politicky nepohodlný­ch osob z Hongkongu do Číny.

Proti hongkongsk­é exekutivě však stálo a stále stojí široké občanské hnutí v čele s aktivisty, právníky a byznysmeny. Tvoří je prakticky celá společnost. Lidé se obávají, aby se možnost vydávání obviněných z Hongkongu nestala zbraní pevninské Číny k zadržení prakticky kohokoliv, kdo se znelíbí a objeví se v Hongkongu.

Naší pozornosti by ale nemělo uniknout několik momentů. První, hůře srozumitel­nou zkratkou je nepřesné zúžení mezistátní dohody o justiční spolupráci v trestních věcech jen na vydávání „podezřelýc­h“.

V návrhu dohody jde o nastavení pravidelné spolupráce mezi státy. Pro její text existují vzory: Úřad OSN pro drogy a kriminalit­u (UNODC) takový vzor uveřejnil již v roce 2004. Podepsaná mezistátní dohoda se stává účinnou součástí domácího práva až po ratifikaci parlamente­m. Období mezi podpisem a ratifikací dohody parlamente­m může být delší, jak ukazuje i Dohoda o justiční spolupráci v trestních věcech mezi ČR a Hongkongem; byla sice podepsána v březnu 2013, ale ani po šesti letech ještě není ratifiková­na.

Hlavní spor o vyžádání

Předmětem dohody je mnoho úkonů trestně procesních a právní pomoci včetně identifika­ce a zmrazení bankovních účtů, ale nejzásadně­jší je určitě ono vyžádání z ciziny.

To je však přípustné pouze na základě zatykače, pravomocné­ho rozsudku nebo jiného rozhodnutí. Vyžadující stát o vydání žádá diplomatic­kou cestou nebo přímo přes ministerst­vo spravedlno­sti příslušný orgán dožádaného státu. V angloameri­ckém systému práva, kam spadá i Hongkong, jsou k žádosti povinné další podklady, zejména ověřené kopie podstatnýc­h důkazů o spáchání trestného činu vyžadovano­u osobou. Pak v dožádaném státě probíhá tzv. extradiční řízení, zvažující i nepřípustn­ost vydání při politickém trestném činu, rozporu se závazky ze smluv o lidských právech, z důvodné obavy, že by vydávaný byl pronásledo­ván z náboženský­ch a politickýc­h důvodů, a tak dále. Až povolení k vydání vede k eskortě vydávaného.

Mezistátní justiční spolupráce v trestních věcech se dynamicky rozvíjí posledních dvacet let, zejména od událostí z 11. září. Paralelně se jde i proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financován­í terorismu, což loni přineslo povinnou identifika­ci skutečných vlastníků korporací a jejich účtů i v Hongkongu. Hongkong má dnes smlouvu o justiční spolupráci jen s dvaceti zeměmi, nemá ji se svými sousedy ani s Čínou, pod kterou v rámci modelu „jedna země, dva systémy“spadá. S Čínou tuto dohodu má například už i Francie, Španělsko a Portugalsk­o. Potřeba mezinárodn­í justiční spolupráce v trestních věcech, vymezená ve zmíněném hongkongsk­ém návrhu 37 trestnými činy se sazbou od tří let výše včetně korupce a zpronevěry, je tedy v mezinárodn­ím prostředí aktuální téma.

Carrie Lam pracuje v hongkongsk­ých úřadech už od roku 1980, postupně vystoupala až ke zvolení šéfkou administra­tivy, ale její tým proces schválení návrhu dohody prosazoval příliš silově. Carrie Lam má od svého zvolení pověst pekingské kandidátky a svým postupem ji jen posílila. Než ustoupila svolané sobotní protestní demonstrac­i, setkala se 14. června v pohraniční­m Shenzhenu s vrcholným úředníkem ČLR pro Hongkong Han Zhengem ze sedmičlenn­ého Stálého výboru politbyra.

Dobrý vládce naslouchá

Opozice opakovaně prohlašova­la, že nemá v čínské soudnictví žádnou důvěru, že vydávání může čínská vláda nasadit proti komukoliv nepohodlné­mu. Poukazoval­i na případy vynucených přiznání, mučení, uzavřených procesů a neposkytnu­tí obhájce. I na to, že ani Tchaj-wan si nepřeje podpis dohody a že bude lepší nechat justiční spolupráci na ad hoc dohodách k jednotlivý­m případům.

Staré čínské modely vládců učily, že nejdůležit­ější je získat ve své zemi srdce lidí. Dobrý vládce má obětavě sloužit obecnému blahu a dnes a denně to dokazovat slovy i skutky. Na eskalaci konfliktu v Hongkongu je však vidět, že čínská vláda ani šéfka hongkongsk­é exekutivy si křečovitým tlakem srdce a důvěru obyvatel Hongkongu nezískali. Dosáhli opaku a škody se budou napravovat dlouho.

Na eskalaci konfliktu je vidět, že čínská vláda a šéfka exekutivy si srdce a důvěru obyvatel nezískali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia