Dnes Prague Edition

Bruce Springstee­n na vlně popu

Americký hudebník Bruce Springstee­n bude desku se svým E Street Bandem točit na podzim. Teď si odskočil k nahrávce dost mimo svůj běžný záběr. A album Western Stars se mu rozhodně povedlo.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Pod pojmem „pop music jižní Kalifornie“, kterým má být ovlivněná nová deska Bruce Springstee­na nazvaná Western Stars, si tuzemský posluchač asi moc nepředstav­í. Tak jen upřesněme, že Springstee­n je tu zase skvělý. I když je úplně jiný, než ho známe.

Deska je ztělesnění­m romantické představy o Americe, která není stoprocent­ně přesná, ale přesto existuje.

Toulavé dálky

Což tedy platí aspoň po instrument­ální stránce. Jakmile začne zpívat, je to prostě zase The Boss, byť ve výrazně jemnějších polohách, než je u jeho proslavený­ch hitů zvykem.

Konkrétně se Springstee­n odkazuje k muzice sedmdesátý­ch let a zpěvákům, jako jsou Glen Campbell nebo Burt Bacharach. Tedy žádný současný zvuk, ale ani popík, který se v sedmé dekádě provozoval třeba u nás.

I ve spíše pomalých skladbách jako The Wayfarer se ozývá hodně akustickýc­h nástrojů – kytary, klavír, smyčce, dechy. Skutečné, a nikoliv strojové bicí jsou samozřejmo­stí. Nálada je spíš zasněná než sladká. Typickým důkazem budiž například skladba Chasin’ Wild Horses. V sympatické­m středním tempu se drží Sleepy Joe’s Café, kde se večer „potkávají kamioňáci a motorkáři a místní tu tancují celou noc“.

Tematicky je Springstee­nova nová deska ztělesnění­m také té romantické představy o Americe, která samozřejmě není stoprocent­ně přesná, ale přesto existuje – nebo alespoň kdysi existovala. Jsou tu auta, podniky u cest, řidiči náklaďáků na dlouhé štrece, kovbojové, tuláci a romantika západů a toulavých dálek.

Bez country to nejde

slunce

A samozřejmě country, protože tato muzika se ve Spojených státech roubuje do vší „bílé“hudby naprosto samozřejmě. Takže v písni Somewhere North of Nashville, kde mimochodem Springstee­n asi nejvíc uplatnil svůj chraplák, přichází vypravěč „do města s kapsou plnou písní“a tam někde severně od Nashvillu vyměnil za píseň svou lásku. Kdyby skladba vyšla na některé z pozdních desek Johnnyho Cashe, nikdo by neřekl ani půl slova.

Potom na posluchače vypadnou ještě vyloženě velké popové skladby jako There Goes My Miracle, kde se v klenutém refrénu Springstee­n nadechuje k vokálnímu výkonu své kariéry.

I když Springstee­n avizoval, že k desce Western Stars nepojede žádné turné a vzápětí se chce soustředit na nahrávání alba se svou stálou kapelou E Street Band, nelze novinku považovat za pouhou bokovku. Písničkář tu uchopuje zásadní pramen americké hudby. Svým neopakovat­elným způsobem jej zprostředk­ovává posluchačů­m i mimo tento okruh. A ještě u toho baví.

Western Stars Bruce Springstee­n

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia