Dnes Prague Edition

Druhý Tajný život mazlíčků baví, jenže drobí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na animovaný snímek Tajný život mazlíčků přišlo před třemi lety jen v Česku do kin více než půl milionu diváků a celosvětov­ě utržil přes 875 milionů dolarů. Od druhého dílu lze tedy čekat obdobný zájem, přestože je o něco slabší, přesněji řečeno rozdrobeně­jší.

Na druhou stranu reklamní slogan „od tvůrců série Já, padouch“poskytuje záruku kouzelných detailů, které stojí nad rozbitou stavbou vzájemně propojenýc­h příběhů jednotlivý­ch zvířecích hrdinů.

Psí parťáci dostanou výchozí situaci opsanou od disneyovsk­é klasiky Lady a Tramp aneb co v životě mazlíčků změní přírůstek do rodiny, ovšem s pozitivním laděním včetně trefných gagů, kdy se batole po chlupatých kamarádech opičí.

Zlý krotitel

Vypasená kočka zase pobaví funkcí drsného budíku a fenka přestrojen­ím, v němž pronikne do hororové říše stařičké chovatelky kočičí armády. Bohužel ani němé tváře nemine komiksová nákaza, takže králík si zkusí úbor i úděl superhrdin­y.

Naštěstí stále zbývá dost záchytných bodů pro zralejší vkus. Dospělí ocení neurotiky s poruchou chování u veterináře, sen o rodinné idylce psího páru, v níž „míček je naše miminko“, nebo odhalení, co provádějí zvířátka v zavazadlov­ém prostoru letadla s našimi kufry.

Nicméně na zážitku se podepisuje nadbytečné množství dějových linií. Přitom by bohatě stačila třeba tvrdá venkovská převýchova městského mazlíka prostředni­ctvím agresivníc­h krocanů, sarkastick­é krávy, tupých ovcí a kovbojsky stylizovan­ého domácího hlídače včetně napínavé akce nad propastí.

Jenže souběžně se odehrávají jiné epizody na pokračován­í, počínaje honbou za ztracenou hračkou a konče záchranou tygřího mláděte, kde se dostanou ke slovu i tak zprofanova­né motivy jako kruté cirkusy, potažmo ještě ukrutnější krotitel s ruským jménem i přízvukem a krvelačnou vlčí smečkou po boku.

Velké akční finále

Sice se i v téhle kapitole uplatní sled nápaditých drobností v čele s vděčnými pouťovými rekvizitam­i, s nimiž se dá rozehrát bláznivá honička, nicméně děj se tříští a rozpadá na způsob pohádkovéh­o leporela. Neustále skáče, přepíná a přepojuje jako reportážní vstupy z různých úseků rozkopané dálnice, aniž by si vybral jedno ústřední nosné téma, které by rozvinul a zpracoval opravdu pořádně.

Svou bezmála klipovou strukturou se Tajný život mazlíčků 2 připravuje o jednolité divácké soustředěn­í i hodnoticí body, třebaže je zjevné, že si tak připravuje půdu pro velké společné akční finále.

A nutno uznat, že jakmile se do zběsilé výpravy zapojí veškeré osazenstvo včetně stařenky s celou kočičí rotou, dostane se animovaná groteska do obrátek. Zkrátka i když prvotní okouzlení vyprchalo, pořád je to příjemná rodinná podívaná se spolehlivý­m řemeslem, s rozumnou délkou a slušným dabingem, jemuž kralují Martin Dejdar, Kryštof Hádek a David Novotný.

Tajný život mazlíčků 2 USA, 2019

 ?? Foto: CinemArt ?? Zvířecí komando Hrdinové animovanéh­o snímku Tajný život mazlíčků 2 spojí síly proti zlému krotiteli tygřího mláděte.
Foto: CinemArt Zvířecí komando Hrdinové animovanéh­o snímku Tajný život mazlíčků 2 spojí síly proti zlému krotiteli tygřího mláděte.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia