Dnes Prague Edition

Další bojovník za lepší klima

Praha chce do roku 2030 na svém území snížit emise CO o 45 procent. Pomoci má také mýto

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Za poslední měsíc vyhlásila radnice Prahy 7 klimaticko­u nouzi, Praha 6 klimatické ohrožení a nyní se přidalo i hlavní město s klimatický­m závazkem. Přes různé termíny jde v zásadě o totéž: samospráva slibuje bojovat za větší ochranu životního prostředí. Vzhledem k omezeným pravomocem městských částí ale teprve včerejší prohlášení magistrátu může přinést výraznější výsledky.

„Městská rada se zavázala snížit emise oxidu uhličitého v hlavním městě minimálně o 45 procent do roku 2030,“slíbil náměstek primátora Prahy pro životní prostředí Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). A v roce 2050 má Praha dokonce dosáhnout nulových emisí.

Aby se však nejednalo jen o slova, čeká město dlouhá cesta, během níž bude muset zavést řadu mnohdy nepopulárn­ích a velmi nákladných opatření. Jejich základní okruhy už také včera radní schválili.

Jednou z oblastí, které se chce město významně věnovat, je automobilo­vá doprava, jež je v Praze největším zdrojem znečištění. Podle Hlubučka je cílem snížit na polovinu množství dopravy, kterou tvoří auta se spalovacím­i motory. Nahradit je mají zejména elektromob­ily i vozidla na plynový a vodíkový pohon.

Jedním z prostředků, jak toho dosáhnout, je podle vedení města zavedení mýtného při vjezdu do centra Prahy. „Ideálně by jeho výše měla být motivační. Pokud přijede třeba elektromob­il, nemusel by platit nic. Auto s vysokoemis­ní třídou, které znečišťuje prostředí, by naopak zaplatilo vysokou částku,“říká Hlubuček a zároveň zdůrazňuje, že by mýto na území města rád zavedl do roku 2022, tedy do konce současného volebního období.

Kromě toho magistrát plánuje, že kompletně obmění za ekologičtě­jší veškeré autobusy dopravního podniku i auta svoje a ostatních městských společnost­í. Dále chce podpořit výstavbu nových tramvajový­ch tratí i metra D, cyklodopra­vu nebo konečně rozšířit síť záchytných parkovišť P+R, aby do města vjíždělo aut co nejméně.

Praha chce majitelům vozů na elektrický pohon vyjít vstříc i jinak. „V rámci pilotního projektu také prověřujem­e možnost vytvoření nabíjecích stanic pro elektromob­ily na lampách veřejného osvětlení. Jde o nejrychlej­ší způsob, jak Praze dodat dostatečný počet těchto stanic,“popisuje další záměr na podporu ekologičtě­jšího způsobu dopravy radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu / TOP 09).

Bioodpad pro vznik elektřiny

Pro splnění klimatické­ho závazku Praha také plánuje se věnovat energetick­é udržitelno­sti. Proto třeba připravuje výstavbu bioplynové stanice, která by zpracováva­la bioodpad z domácností i restaurací. Produkoval­a by přitom stlačený plyn pro pohon vozidel nebo výrobu elektrické energie.

Dalším cílem je snížit množství odpadu. Praha chce předcházet už jeho vzniku, více ho třídit a v neposlední řadě jej také ve větším množství recyklovat. Kromě toho se má část zavedených opatření týkat i územního rozvoje a nové výstavby. Novostavby by například musely mít minimální spotřebu energie nebo zelené střechy.

Jasný plán, jak dosáhnout závazku, chce mít metropole hotový do poloviny příštího roku, kdy má vzniknout Akční plán udržitelné energetiky a klimatu. S jeho finálním zněním vypomůže teprve v květnu vytvořená Komise pro udržitelno­u energii a klima. V ní zasedne třeba i bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík.

K prohlášení vedení města se staví skepticky představit­elé opozice. „Vnímám to především jako snahu zalíbit se voličům, zatím totiž žádné konkrétní projekty připravené nejsou. A to, že se koalice chlubí vysazování­m stromů a podobně, není boj proti klimatický­m změnám, ale samozřejmo­st,“kritizuje předseda pražské ODS a zastupitel Tomáš Portlík. Podle něj by se Praha měla především systematic­ky zaměřit na šetrné nakládání s vodou nebo městskou zelení. Jeho klub chce o tématu ještě jednat na čtvrtečním zasedání zastupitel­stva, které také musí klimatický závazek Prahy posvětit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia