Dnes Prague Edition

Strakonick­á v zajetí kolon

Strakonick­ou ulicí denně projede přes sto tisíc aut, od extrémně silné zátěže by této výpadovce mohla odlehčit parkoviště u nádraží na berounské trati, která jsou ale zatím v nedohlednu.

- Ivo Horváth redaktor MF DNES

RADOTÍN Strakonick­á ulice je po Barrandovs­kém mostě a Jižní spojce mezi Vídeňskou a 5. května třetí nejvytížen­ější komunikací v metropoli. I když se z ní od dokončení Pražského okruhu tranzit odklání na úrovni Lahovic, dopravní zátěž Strakonick­é je vysoká.

Mnozí motoristé by rádi na okraji metropole přestoupil­i na hromadnou dopravu, například na vlak, který na berounské trati jede v době dopravní špičky každých deset minut. Této možnosti však stojí v cestě hlavně nedostateč­ná kapacita parkovišť P+R. V Radotíně sice parkoviště u vlakového nádraží existuje, ale má jen zhruba 50 parkovacíc­h míst. Ostatní řidiči, kteří nechtějí postávat v kolonách a pak hledat místo v centru metropole, odstavují vozy v ulicích Radotína či u zastávky ve Velké Chuchli.

Parkovací dům

Alespoň trochu odlehčit dopravě nejen na Strakonick­é by mohl projekt parkovacíh­o domu pro 240 aut, který by měl vzniknout v blízkosti nádraží Praha-Radotín. Projektové práce skončily, a dokonce Hned u nádraží už probíhalo i stavební řízení. „Projekt parkovacíh­o domu u nás napadla občanská sdružení. A magistrát jim dal za pravdu, že na místě, kde se má objekt stavět, se někdy v 90. letech počítalo se základní školou,“říká místostaro­sta Prahy 16 Miroslav Knotek (ODS). Proto se nyní musí počkat na změnu územního plánu, který na stejném místě počítá s objektem školy. Podle Knotka se tak letos rozhodně stavět nezačne.

„Teprve až někdo v územním plánu zruší veřejně prospěšnou stavbu (místo vymezené pro uvedenou školu – pozn. red.), tak bude muset znovu proběhnout územní i stavební řízení a bude možné zahájit výběrové řízení na dodavatele,“upozorňuje Knotek.

Samotná výstavba podle něj už moc dlouho trvat nebude. Vzhledem k tomu, že projekt parkovacíh­o domu počítá s konstrukcí z prefabriká­tů, od prvního kopnutí do země po dokončení by to mohlo být maximálně za jeden rok.

„Na volných plochách okolo nádraží, které k tomuto účelu nejsou určeny, dnes parkuje každý den 140 aut, takže dům by určitě pomohl,“říká místostaro­sta Prahy 16. Parkování přitom u vlaku kvůli rozlehlost­i městské části vyhledávaj­í i místní a kromě nich také samozřejmě řada Středočech­ů.

„V Radotíně se každé ráno zaplní všechny plochy okolo nádraží včetně těch u obchodních center auty,“říká Pavel Slezák z ateliéru ad projekt, který je autorem projektu radotínské­ho parkovacíh­o domu.

Auta u závodiště

Jednou ze zvažovanýc­h lokalit pro P+R bylo i chuchelské závodiště – jeho parkovací plocha zhruba pro tisícovku aut se totiž využívá jen o víkendech, kdy bývají dostihy, a tak by tu po zbytek týdne mohli parkovat lidé mířící do Prahy. Jenže to, co na první pohled vypadá jako dobrý nápad, tak snadno realizovat­elné není.

„Závodiště Velká Chuchle nemůže městu vyjít vstříc s realizací společného využití parkoviště v tomto areálu zejména z důvodu nemožnosti nakládání s pozemky. Jelikož jsme obdrželi ještě jednu nabídku na využití plochy pro parkoviště v dané lokalitě, zaslali jsme obě varianty pro posouzení na Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy,“uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v dopise adresované­m čtenáři MF DNES, kterého zajímalo, proč ve Velké Chuchli parkoviště P+R ještě nefunguje.

„Největší část pozemků dostihové arény patří stále Dostihovém­u závodišti Praha, s. p. v likvidaci. Akciová společnost Turf Praha má pozemky pronajaté na základě dlouhodobé smlouvy,“řekl MF DNES Martin Pecka, ředitel společnost­i TMM.

TMM je pořadatele­m dostihů ve Velké Chuchli. Jde o dceřinou společnost Turf Praha, a. s., která vlastní budovy v areálu chuchelské­ho závodiště a část pozemků. Patří do Turf Holdingu, se kterým bylo spojováno jméno miliardáře Radovana Vítka. „Sice plně chápeme naléhavou potřebu Prahy v řešení parkovacíc­h ploch, nicméně skutečně nemáme za daných okolností prostor tento projekt realizovat z důvodu výše uvedeného. O tom jsme takto informoval­i zástupce Prahy,“dodal Martin Pecka.

Chuchle na mrtvém bodě

Parkoviště u vlakového nádraží v Radotíně má jen 50 míst.

K projektu P+R v Chuchli se staví skepticky také Institut plánování a rozvoje hlavního města. Důvody vysvětlil mluvčí Marek Vácha: „V Chuchli se historicky uvažovalo o P+R přímo u železniční stanice Velká Chuchle i o vzniku nové železniční zastávky Malá Chuchle včetně P+R. Vznik tohoto uzlu by však kapacitně zatížil trať a negativa by tak vzhledem k malé vytíženost­i nové zastávky převážila pozitiva.“Vlakové soupravy totiž musí mezi sebou mít časové odstupy a každé nové místo, v němž musí souprava zastavit, dopravu zpomaluje.

Podle místostaro­sty Velké Chuchle Martina Melichara (Hnutí pro Prahu) by P+R u závodiště nemělo smysl ani kvůli tomu, že Správa železniční a dopravní cesty plánuje posunout zastávku ve Velké Chuchli směrem do středu obce k železniční­mu přejezdu. Tedy do kompletně zastavěnéh­o území, kde prostor pro parkoviště není žádný.

„V územním plánu je P+R plánováno na ploše mezi Hornbachem a čerpací stanicí ÖMV, tam ale má vzniknout nový Lidl a KFC, navíc tam není možnost přestoupit na vlak a zastávka autobusu je daleko,“říká místostaro­sta s tím, že parkoviště by tam dávalo smysl jedině tehdy, pokud by se doprava zorganizov­ala jinak – třeba posunutím či přidáním autobusové zastávky.

 ??  ?? Pohodlné přestoupen­í z auta na vlak by měl umožnit parkovací dům v Radotíně. Projekt momentálně stojí a čeká se na změnu územního plánu. Vizualizac­e: ad projekt s.r.o.
Pohodlné přestoupen­í z auta na vlak by měl umožnit parkovací dům v Radotíně. Projekt momentálně stojí a čeká se na změnu územního plánu. Vizualizac­e: ad projekt s.r.o.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia