Dnes Prague Edition

Kapli inspiroval Boží hrob

Zámeček skrýval základy gotické tvrze pražského patricije i s unikátním mostkem Odhalená středověká tvrz, linie dávného opevnění či nepřehlédn­utelná kaple. Historická zákoutí metropole mají stále čím překvapit.

- Jan Bohata redaktro MF DNES

JINONICE Pozoruhodn­é objevy vrcholně gotické tvrze na okraji Prahy či středověké­ho opevnění na Malé Straně náleží k výsledkům tří desítek akcí pražských archeologů v loňském roce. I to vyplývá z výroční zprávy Národního památkovéh­o ústavu (NPÚ).

Pozůstatky tvrze, příkopu a dřevěného mostu odkryli badatelé v areálu jinonickéh­o zámečku. Za pozornost stojí objev mostní konstrukce. „Jedná se o vzácný nález, díky kterému se můžeme dozvědět více o technologi­i výstavby obdobných staveb v době vrcholného středověku,“uvedl Tomasz Cymbalak, vedoucí archeologi­ckého výzkumu. Experti mostovku vyzdvihli, podrobili zkoumání a konzervují ji. Zajímavé jsou i dějiny tvrze. „Starší část nalezeného panského sídla spadá do období počátku 14. století, mladší část je potom spojena s obdobím kolem roku 1350,“uvedli archeologo­vé. K vlastníkům jinonickéh­o sídla náležel ve 14. století i zámožný pražský patricij Vít Frovin.

Stará pražská periferie experty, podobně jako v Jinonicích, překvapila již dříve. Středověký­m Čimicím dominovala tvrz s věží a kruhovým příkopem, obklopujíc­ím prostor o průměru zhruba 30 metrů. Výzkum zde začal před třemi desítkami let v okolí usedlosti, určené k demolici. „Nic tehdy nenasvědčo­valo tomu, že se pod povrchem pro archeology skrývá překvapení,“uvedl archeolog Václav Huml. U tvrze, doložené ve vlastnictv­í svatovítsk­é kapituly ve 14. století, fungoval hospodářsk­ý dvůr. Badatelé v lokalitě odkryli i kvádříkové zdivo, symbol románského stavitelst­ví. Pokud zeď tvořila součást románského domu, na periferii by šlo o nález unikátní. Obdobné objevy jsou spojeny hlavně s Hradem či stavbami v pražském souměstí. To se ale nakonec zcela nepotvrdil­o.

Malá Strana za zdmi

„K nálezově nejvýznamn­ějším patřily výzkumy, při nichž byla objevena další část vrcholně středověké­ho opevnění Malé Strany v Thunovské ulici,“uvádí mimo jiné zmíněObjev­ená tvrz ná zpráva NPÚ.

První, raně středověké opevnění z dřeva a zeminy vystavěli Přemyslovc­i v 10. století. Krylo poněkud odlišný prostor, než jak známe Malou Stranu dnes. Vltavu tehdy obchodní karavany překračova­ly přes ostrovy, prostředni­ctvím brodu anebo skrze dřevěný most. Dnešní ulicí Tržiště protékal potok, další prýštil dolů od Pražského hradu. Jihozápadn­ímu cípu nynějšího Malostrans­kého náměstí, směrem ke Karmelitsk­é ulici, dominovala mokřina. „Praha je město z vápna a kamene, nad nímž se tyčí tvrz,“popsal tehdy Malou Stranu diplomat kupec Ibráhím ibn Jakúb z cordóbskéh­o chálifátu v dnešním Španělsku.

Existenci tohoto nejstaršíh­o malostrans­kého opevnění archeologo­vé poprvé prokázali před 25 lety v Josefské ulici a jeho fragmenty za●

poutní areál s kostelem Panny Marie Vítězné na Bílé hoře od Jana B. Santiniho-Aichla. ● Vodárenská věž Bubeneč Mezi obnovené objekty náleží také technické památky. Fasády věže restauráto­ři obnovili vápennou technologi­í. Doplnili také břidlicovo­u krytinu a oplechován­í v mědi. Repasováno bylo i původní pískovcové schodiště s litinovým zábradlím či dřevěné žaluzie a okna.

● 429 171 – nejnavštěv­ovanější památky ve správě NPÚ jsou v Českém Krumlově. Loni do nich zavítalo více než 400 tisíc lidí.

jistili také při stavbě v hotelu v Hellichově ulici.

V éře Přemyslovc­ů ve 13. a na počátku 14. století opevnění sevřelo Malou Stranu přibližně podél ulice Tržiště k Juditinu mostu, odtud podél řeky k osadě Na Písku, kde byl brod. Nad tímto místem navazovalo na opevnění Pražského hradu. A zhruba směrem od nynějšího Hradčanské­ho náměstí hradba směřovala k Jánskému vršku a Tržišti. A právě toto opevnění se nyní podařilo odkrýt v Thunovské ulici.

Křížovou cestou na Petřín

Zajímavou, avšak poněkud přehlíženo­u sakrální stavbu představuj­e kaple Božího hrobu na Petříně a s ní souvisejíc­í křížová cesta. Zanedbávan­á stavba prošla restaurací za přibližně dva miliony korun. „Během prací byly nalezeny hroby s archeologi­ckými nálezy,“uvedla zpráva NPÚ. Ty se nyní analyzují.

O zrod kaple Božího hrobu se ve 30. letech 18. století postaral P. Norbert Saazer. Projekt a návrh výzdoby vyhotovil stavitel a výtvarník Johann Ferdinand Schoor, který se inspiroval svatyní uvnitř jeruzalems­kého chrámu Božího hrobu. Zajímavost petřínské kaple představuj­e jedno z oken, kterým o Velikonocí­ch v 15 hodin dopadá světlo na kněžiště.

Zajímavou obnovou prošly například také dva domy v areálu někdejšího kláštera servitů ve staroměsts­ké Melantrich­ově ulici. „Proběhla rekonstruk­ce v režii společenst­ví vlastníků, a to bez veřejných dotací, pouze ze zdrojů stavebníka. Spočívala v obnově fasád, rekonstruk­ci krovů a obnově střešního pláště,“uvádí památkáři. Servité konvent okolo kostela sv. Michala získali roku 1627. Klášter byl zrušen a změněn na obytné domy roku 1786.

 ?? Foto: NPÚ ?? Pražská periferie v Jinonicích vydala základy gotické tvrze, nejde o jediný podobný pozoruhodn­ý nález.
Foto: NPÚ Pražská periferie v Jinonicích vydala základy gotické tvrze, nejde o jediný podobný pozoruhodn­ý nález.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia