Dnes Prague Edition

Čas superhrdin­ů

Šampion vyráží do boje a sní o Lize mistrů V minulé sezoně vyhrála, co se dalo. Fotbalová Slavia je ale dál hladová: posiluje a neprodává. Sparta na startu velí: Změňme myšlení

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES — David Čermák

Vzal si slovo a mluvil a mluvil a mluvil. Víc než půl hodiny Jaroslav Tvrdík, šéf fotbalové Slavie, před novináři vysvětlova­l, jak to chce udělat, aby jeho klub zopakoval parádní sezonu a v ideálním případě ji ještě překonal.

Jde to vůbec? Poté, co Slavia vyhrála titul, získala pohár a ještě se blýskla v Evropské lize?

Jde! Musí jít! Aspoň Tvrdík a spol. s touhle vidinou do přípravy na nový ročník vstupují.

Jejich metou je teď Liga mistrů. „Pokud se tam nedostanem­e, nezhroutím­e se a budeme fungovat dál. Ale je to obrovská příležitos­t, pro kterou je nutné udělat maximum,“vyhlásil slávistick­ý boss.

zvesela pózoval v dresu s číslem 2024, které vyjadřuje rok, kdy mu kontrakt vyprší. A odhodlaně prohlásil: „Věřím, že prožijeme další sezonu snů.“

Slavia udivuje, na tuzemské poměry se vydává nezvyklou cestou.

Vždyť léta letoucí platilo, že cílem české špičky je uspět doma, předvést hráče v pohárech a pak je výhodně prodat. Zvlášť když ze zahraničí přilétne luxusní nabídka.

Za Součka podle Tvrdíka dva kluby nabízely 12 milionů eur, tedy 310 milionů korun. Přesto nakonec společná dohoda hráče a Slavie zní: zůstat, zkusit vybojovat Ligu mistrů a přestup řešit nejdřív v zimě.

Není pochyb o tom, že obě strany riskují. Co kdyby se Souček během podzimu zranil? Už se nikdy nemusí velkého přestupu dočkat. A Slavia už za něj nikdy nemusí vyinkasova­t tak lákavou sumu.

Ale risk může být zisk: pokud Souček pomůže slávistům po dvanácti letech rozevřít bránu do Ligy mistrů, může ho klub skutečně prodat za vytouženýc­h patnáct milionů eur, což je nová výstupní klauzule platná od začátku příštího přestupníh­o období.

A čahoun s computerem v hlavě zase může myslet na ještě lepší angažmá než ve Spartaku Moskva či Fenerbahce Istanbul, které během léta položily na stůl oficiální nabídky.

„Jsem rád, že Tomáš nekoukal jen na peníze. Dokázal, jak mu záleží na fotbalovém vývoji,“ocenil Tvrdík. „Nepřemýšle­l v číslech, nešel za výdělkem. Mám radost, že je tu s námi.“

Pokud se Slavii podaří udržet kádr, který v lize neměl konkurenci a v Evropě obstál i proti Chelsea a Seville, bude to majstrštyk.

Obránce Coufal, o kterého stál německý Freiburg, zřejmě zůstane, přesto Slavia přivedla na jeho místo Holeše a ještě zvýšila konkurenci. Na odchodu je jen stoper Ngadeu, který jedná o přestupu do zahraničí a Slavia za něj může dostat 115 milionů. Náhradu už má – Hovorku, bývalého sparťana, kterého si Trpišovský vysnil.

Tím si klidně mohou v Edenu dovolit pustit do Jablonce na hostování trojici Sýkora, Jugas, Matoušek. I bez nich je soupiska nabitější než v minulé sezoně. A superhrdin­ové mohou vyrazit do boje.

Zatímco Slavia začala přípravu velkolepě, rival z Letné spíš skromně a nenápadně. Bez velkého humbuku a velkých slov.

Aby ne: Sparta potřebuje po letech strádání hlavně zklidnit a konečně najet na koncepci, která začne fungovat. Teď věří, že ji dokáže stanovit nový kouč Václav Jílek ve spolupráci se sportovním ředitelem Tomášem Rosickým.

„Na práci se těším. Když jsem vstoupil do šatny a viděl, jaká jde z hráčů energie, měl jsem z toho dobrý dojem,“líčil včera dopoledne Jílek, než s týmem zamířil na kondiční testy na FTVS. „Ale je zbytečné o tom dlouze mluvit – snad to bude brzy vidět na hřišti.“

V to doufá celá Sparta, včetně fa

noušků, kteří po pěti letech bez trofeje rozhodně nechtějí kousat další mizernou sezonu.

Co musí sparťané změnit, aby jim to na hřišti zase začalo klapat? Jílek má v hlavě konkrétní plán.

„Sparta se v poslední době nějak prezentova­la, moje představa je trochu jiná,“netají. „Je třeba nastavit jasné principy. Aktivita, tlak na balon, herní schémata v přechodové fázi, reakce hráčů po ztrátě a zisku míče – na tom všem musíme pracovat a nepůjde to ze dne na den. Ale hlavně se musí změnit myšlení hráčů, aby přistoupil­i na nároky trenérů. To je náš stěžejní úkol.“

O tom nelze pochybovat, protože mentální odolnost Sparta v posledních sezonách postrádala. Působila jako spolek sólistů, kteří si nedokáží ujasnit, jakou cestou se dobrat k cíli. Poztrácela respekt, soupeři se na Letné přestali bát. I to musí Jílek změnit, k čemuž potřebuje pročesat kádr, který na začátku sezony nabobtnal na sedmatřice­t jmen.

Kromě posil Trávníka, Kozáka, Vindheima a Krejčího do něj zatím patří i Kaya, Mandjeck nebo Ben Chaim – pozůstatky z éry kouče Stramaccio­niho, které Spartu stojí každý měsíc nemalé peníze. I oni mají šanci zaujmout, ale...

„Dobře víte, že startovní čára nikdy není pro všechny úplně stejná,“odmítl Jílek klišé, za které se trenéři často na začátku přípravy schovávají. „S některými počítáte v danou chvíli víc, s jinými méně. Ale všichni dostanou zhruba na tři týdny prostor, abychom je dokonale poznali. Pak vznikne skupina, o kterou se budeme opírat.“

Tu bude tvořit pětadvacet hráčů, mezi které zřejmě brzy přibude stoper David Lischka, jehož přestup z Jablonce Sparta dotahuje.

Ani další posily nejsou vyloučené, naopak už teď je jisté, že do přípravy se nezapojí Vatajelu s Vukadinovi­čem, kteří si hledají angažmá. A záložník Vácha, nejdéle sloužící sparťan, se přesouvá do nově vzniklého B-týmu, kterému má pomoci k postupu do druhé ligy.

„Cíl áčka je historicky jasně daný: titul a poháry,“uvědomuje si Jílek. Po pěti letech je nejvyšší čas přejít od slov k činům.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: 2x ČTK ?? 2024 Příštích pět let patří Tomáš Souček Slavii. Výstupní klauzule z nové smlouvy zní na 15 milionů eur. Jaroslav Tvrdík, předseda představen­stva fotbalové Slavie Tři posily Jablonečtí obránci Hovorka, Holeš a útočník Júsuf (uprostřed) z Bohemians jsou novými tvářemi v Edenu. Máme dohodu Tomáš Souček ve Slavii zůstane, smlouvu podepsal na pět let. Plácl si s klubovými šéfy Tvrdíkem (vlevo) a Nezmarem.
Foto: Michal Šula, MAFRA Foto: 2x ČTK 2024 Příštích pět let patří Tomáš Souček Slavii. Výstupní klauzule z nové smlouvy zní na 15 milionů eur. Jaroslav Tvrdík, předseda představen­stva fotbalové Slavie Tři posily Jablonečtí obránci Hovorka, Holeš a útočník Júsuf (uprostřed) z Bohemians jsou novými tvářemi v Edenu. Máme dohodu Tomáš Souček ve Slavii zůstane, smlouvu podepsal na pět let. Plácl si s klubovými šéfy Tvrdíkem (vlevo) a Nezmarem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia