Dnes Prague Edition

Tak jiný Márquez

Jak se v MotoGP zrodila superstar

- Robert Sára motoristic­ký reportér MF DNES

V Brně přidal Španěl další důkaz, že může být nejlepším jezdcem historie.

Byla to z jeho strany úchvatná stíhací jízda, kterou nakonec Lewis Hamilton korunoval v Budapešti vítězstvím. V F1 už svým 81. a jen deset mu jich zbývá k vyrovnání „nepřekonat­elného“rekordu Michaela Schumacher­a.

Zdá se, že teď už není otázkou, jestli se přes něj přežene, ale KDY.

Jen o hodinu a půl dřív, než křičel Hamilton nadšeně do vysílačky a – ze světového pohledu – o kousek jinde, se otřásl trůn i jiné ikony motorsport­u. Marc Márquez, současný motocyklov­ý hrdina, se ohlédl, aby se na poslední rovince pustil řidítek a v póze Ježíše z Ria projel vítězně cílem. Po triumfu na brněnském okruhu má na dosah osmý titul mistra světa, jen jeden mu bude chybět na ikonu Valentina Rossiho.

A zdá se, že není otázkou, jestli se přes něj přežene, ale KDY.

Je výjimečný, jiný. Na motorce řeší situace odlišně než zbytek. Riskuje, jezdí v náklonech, které téměř popírají fyzikální zákony. S motorkou je jako jedno tělo, dokáže ji zkrotit, když ostatní padají. Důkaz? V sobotu v Brně obul na mokrou trať gumy do sucha. Riskoval, ale v kvalifikac­i zajel o dvě a půl vteřiny rychlejší čas než druhý. „Posouvá náš sport jinam. Jezdeckým stylem i chováním na motorce je o mnoho levelů dál,“vypráví Jakub Kornfeil.

Oběma je 26 let, oba jsou ve světovém šampionátu zhruba stejně dlouho, ale zatímco Čech je pořád bez vítězství a drží se v nejslabší třídě,

Márquez je sedminásob­ný mistr světa, osmý titul má na dosah a jen tři jezdci v historii posbírali víc vítězství než on. „Neumím si představit, co by se muselo stát, aby nepřekonal Rossiho,“uvedl Loris Capirossi, bývalý pilot MotoGP.

A to mnozí tvrdí, že honda, na které jezdí, příliš nefunguje. Na jiné mašině by byl ještě suverénněj­ší.

V počtu titulů jsou sice ještě před Rossim Giacomo Agostini (15) a Angel Nieto (13), neboť v jejich době závodili ve dvou kategoriíc­h naráz. Jenže vzhledem k věku a dominanci se může Márquez přiblížit i jim.

Nepřijde-li těžké zranění, pak zářivá hvězda jen tak nezhasne. Dál budou přibývat triumfy i tituly.

Kromě chvály a obdivu však bude u Márqueze vždy také stín pochybnost­í a kontroverz­e. I po sobotním kvalifikač­ním incidentu v Brně říkal pilot Alex Rins, že „Márquez nemá respekt k jiným jezdcům“. Že jezdí agresivně, neohledupl­ně. Rossi často vypráví, že k tomu, co si dovolí Španěl, by se on nikdy nesnížil.

A nejen to. Když v roce 2012 vyhrál ve Valencii závod z 33. pozice, byl to zázrak. Jenže pro mnohé důkaz, že tu něco neštymuje. Márquez čelil nařčení, že ve třídě Moto2, kde jsou identické a zaplombova­né motory, používá upravenou řídící jednotku, která mu pomáhá k vyšší rychlosti. A že promotér šampionátu, společnost Dorna, tyto triky kryje, protože je Márquez díky bohatému sponzorovi, firmě Repsol, hájeným mladíkem.

„Je to protlačova­ný spratek. Na vlastní oči jsem tehdy viděl, jak v padoku běhají s jeho motorem, i když se to nesmí. Možná to ale bylo za jeho zády a jako pilota ho uznávám,“míní Kornfeil.

Ohýbaly se kvůli němu i řády, když jako nováček směl jít v MotoGP rovnou do továrního týmu, což dřív nešlo. Tresty za jeho chování na trati často působí od komisařů směšně. Ale i to někdy patří k velikánům motorsport­u.

 ?? Foto: Reuters ?? Já vládnu! Svět na dvou kolech momentálně patří Marcu Márquezovi. Potvrdil to i při Velké ceně České republiky v Brně.
Foto: Reuters Já vládnu! Svět na dvou kolech momentálně patří Marcu Márquezovi. Potvrdil to i při Velké ceně České republiky v Brně.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia