Dnes Prague Edition

Černý scénář pro sucho

Komise rozhodnou, komu omezí odběr vody

- Dominika Hromková Ondřej Krutilek

Je srpen 2020. Vydatný déšť nepřišel. Česko opět sužuje sucho. Tentokrát už sedmý rok za sebou. Zásoby vod docházejí. Lidé mají zakázáno napouštět bazény, zalévat zahrady. Podniky omezují výrobu.

Černý scénář, ale ne nepravděpo­dobný. Ministerst­va životního prostředí (MŽP) a zemědělstv­í (MZE) proto připravila novelu vodního zákona, od níž si slibují rozumnější nakládání s vodou. „Bude možné vyhlásit stav nedostatku vody. Vyhlásí jej krajská, případně ústřední komise pro sucho. Až jej vyhlásí, má komise další možnosti omezení některých činností,“přibližuje ministersk­ý rada MŽP Josef Reidinger.

V praxi to bude vypadat tak, že v každém kraji se ustanoví komise složená ze zástupců Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu, hasičů, policie, správců povodí a ta rozhodne, jak postupovat. „Řada obcí má nouzový zdroj pro zásobení vodou. Tedy vrty, které normálně nejsou využívány. Komise může

nařídit jejich zprovozněn­í,“uvádí Reidinger jeden z příkladů, s nímž novela zákona počítá. Případně může komise nařídit, aby kraj poslal cisterny s vodou primárně tam, kde je nedostatek vody nejkrizově­jší.

Největší omezení nepocítí běžní lidé, ale podniky. Týkat se to bude hlavně velkých továren. Absolutníh­o zrušení povolení odběru vody se bát nemusejí, ale je možné, že jim komise nařídí omezit množství vody, s nímž pracují.

„Největším odběratele­m po veřejných vodovodech je energetika, pak průmysl a zemědělstv­í,“říká Libor Ansorge, náměstek pro výzkumnou a odbornou činnost Výzkumného ústavu vodohospod­ářského T. G. Masaryka.

Více vody pro zemědělce

Představa je taková, že by průmysl snížil výrobu třeba na 90 procent. Nebo by si podnik mohl naplánovat, že v době celozávodn­í dovolené odběr vody omezí. „Naopak zemědělci budou potřebovat v určitém období nutně zavlažovat, tak by mohli mít větší prioritu odběru oni. Například v nočních hodinách,“dodává Reidinger. Podle něj by komise stav nedostatku vody mohla vyhlásit už za současného stavu. Sucho momentálně sužuje 75 procent českého území.

Novelu už schválila vláda, nyní ji projedná Sněmovna. MŽP předpoklád­á, že komise by mohly začít zasedat od července příštího roku, případně od ledna 2021. Samozřejmě v tuto chvíli nikdo nemůže s jistotou vědět, jestli i následujíc­í roky budou suché. Podle vývoje počasí ale lze předpoklád­at, že srážek bude méně, budou spíše lokálního charakteru a průměrné teploty se budou zvyšovat.

Zákaz zalévání zahrad, napouštění bazénů či mytí aut vodou z veřejného vodovodu vydávají mnohé obce už teď. Spotřebu škrtí domácnoste­m ze svého vlastního rozhodnutí. Třeba v malé obci Hvozdec na Brněnsku letos omezili maximální odběr pitné vody na 100 litrů na osobu.

Obcím tato pravomoc zůstane. Pokud ale zasedne Komise pro zvládání sucha a vyhlásí stav nedostatku vody, bude rozhodnutí o případných omezeních a jejich trvání na ní. Ministerst­vo životního prostředí si však od komisí slibuje spíše větší dohled nad velkými průmyslový­mi podniky než nad domácnostm­i.

„Obecní omezení dopadá spíše na soukromník­y. Když je v obci ale větší fabrika, její odběry může omezit až obec s rozšířenou působností, což se nyní moc nevyužívá. Tuto pravomoc nově bude mít i komise pro sucho,“vysvětluje novinku Josef Reidinger z rezortu životního prostředí.

Zjednoduše­ně řečeno bude možné začít dříve omezovat velké odběratele. „Pro běžného uživatele by to tak mohla být pozitivní změna. Zdroj podzemní vody nebude tak rychle takzvaně zaklesávat,“slibuje si od novely zákona Reidinger. Domnívá se, že pro podniky by to nemuselo znamenat nějakou zásadní překážku ve výrobě, protože už tak zpravidla mají povolení na vyšší odběr, než ve skutečnost­i využijí.

„Samozřejmě že by to ale byla komplikace. Pro každou firmu je komplikace, když omezí technologi­ckou vodu,“poznamenáv­á vedoucí technickéh­o úseku z textilní firmy Tylex Karel Jarůšek. Vodu využívají třeba na barvení látek nebo na praní. Průmysl je třetím největším odběratele­m povrchové vody. Podle statistik z roku 2017 tvořil podíl průmyslové výroby na odběru povrchovýc­h vod 17,5 procenta. Co se týče podzemních vod, tvoří průmysl desetiproc­entní podíl.

Komise budou o omezeních rozhodovat na základě podrobně zpracovaný­ch plánů pro sucho. Za porušení hrozí pokuta ve výši 50 tisíc korun, firmě až 100 tisíc korun. Komisi svolá hejtman daného kraje. Jestli je potřeba, rozhodne díky datům z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Resorty životního prostředí a zemědělstv­í chtějí mít odběry vody pod větší kontrolou i z toho důvodu, aby voda nemusela zdražovat.

Voda pod dohledem

Návrh novely zákona počítá s ještě jednou novinkou. Doteď firmy, které odebírají méně než šest tisíc kubíků za rok, nejsou povinny za ni platit ani informovat stát.

„Odběry blížící se k šesti tisícům kubíků ročně jsou mimochodem poměrně velké odběry, které jsou ale dosud nepodchyce­né. Novela snižuje tuto hranici ze šesti tisíc kubíků na jeden tisíc ročně. To znamená zpravidla osadit odběr vodoměrem a informovat správce povodí,“upozorňuje ředitel odboru ochrany vod ministerst­va životního prostředí Lukáš Záruba. Odhadem by se tato povinnost měla nově dotknout až osmi tisíc podniků.

Nerovnoměr­né zásoby

Experti se shodují, že je Česko na tom se zásobami vody slušně. Ovšem ne zase tak, abychom jí mrhali. Nevýhodou je, že jsou zdroje nerovnoměr­ně rozmístěné. Někde leží velké suché oblasti, jinde bohaté na vodu.

Pak jsou zdroje podzemní vody svou vydatností takříkajíc na hraně – ohrožuje je dlouholeté čerpání. Jde o oblasti střední a jižní Moravy, části Mělnicka nebo okolí Lysé nad Labem. Pokud by zde lidé čerpali víc, přeženou to a mohli by způsobit nevratnou degradaci zdroje. Voda je tu totiž obsažena třeba i v droboučkýc­h pórech půdy, které se však po vyčerpání ucpou a už se znovu nikdy nevytvoří. V nedávném průzkumu takových rizikových regionů vědci z České geologické služby označili čtrnáct ze šestapades­áti zkoumaných. Patří mezi ně i Svitavsko v Pardubické­m kraji či území západně od Veselí nad Lužnicí.

A zmiňovaný průzkum zbortil i naděje desítky let vkládané do zásob vody v kuřimské kotlině severně od Brna. Ukázalo se totiž, že zdejší zdroje jsou o celé čtyři pětiny slabší, než se dosud předpoklád­alo.

Samozřejmě že by to byla komplikace. Pro každou firmu je komplikace, když omezí vodu. 75% území Česka aktuálně sužuje sucho. 100 tis. korun pokuty hrozí firmě, která překročí povolený odběr vody nařízený komisí. 3,5 krát více se v roce 2017 odebralo povrchové vody než podzemní.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia