Dnes Prague Edition

Na zrušení památky stačilo Staňkovi šest dnů

Exministr kultury Antonín Staněk úřadoval do konce července. V ten den zrušil kulturní památku Hadí lázně.

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Někdejší ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) zrušil kulturní památku Hadí lázně v Teplicích. Po letitém sporu o způsobu jejich rekonstruk­ce mu k rozhodnutí stačilo šest dní. Vyplývá to z dokumentu, který Staněk podepsal 31. července a MF DNES ho má k dispozici.

Důvodem pro zrušení prohlášení Hadích lázní za kulturní památku je podle rozhodnutí ministra fakt, že objekt je v havarijním stavu a potřebuje rekonstruk­ci. „V interiérec­h to bude vyžadovat doplnění či nahrazení značné části architekto­nických

prvků a konstrukcí novodobými replikami či kopiemi, takže interiéry pak ve výsledku nebudou vykazovat dostatečné památkové hodnoty,“píše se v odůvodnění rozhodnutí. Jenže to vedle rychlosti jednání budí i další pochybnost­i. Majitelem Hadích lázní je společnost Treinvest teplického developera Jaroslava Třešňáka. Ten je znám coby nejštědřej­ší sponzor kampaně prezidenta Miloše Zemana a kvůli způsobu rekonstruk­ce Hadích lázní má už deset let spor s památkáři. Těch se teď díky Staňkovi zbavil. (poe)

Hadí lázně byly státem chráněnou kulturní památkou přes šedesát let. Po posledních šesti červencový­ch dnech o statut přišly.

Ještě minimálně do 25. července přitom ministerst­vo kultury odmítalo kulturní památku Hadí lázně zrušit. V ten den o tom ostatně informoval i vlastník, společnost teplického developera Jaroslava Třešňáka. Zmocněnkyn­ě firmy – mimochodem neúspěšná nestranick­á kandidátka za Stranu práv občanů Zemanovci do Senátu – Terezie Holovská už druhý den ministersk­é rozhodnutí znovu napadla. Za šest dnů bylo vše jinak.

A zatímco všichni s napětím sledovali, jak dopadne drama kolem odchodu ministra kultury Antonína Staňka, zda jej prezident odvolá, či ne, on z titulu své funkce ještě 31. července vlastnoruč­ně podepsal zrušení zmíněné kulturní památky. Nahrál tak spekulacím, že poté, co se zbavil prezidente­m nenáviděné­ho šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, chtěl ještě stihnout dořešit problém Zemanova nejštědřej­šího sponzora, který mu za jednotlivc­e v kampani daroval největší jednorázov­ý nepeněžní dar v podobě letáků za 3,2 milionu korun. Důvody Staněk nevysvětli­l ani MF DNES, ani serveru neovlivni.cz, který o případu včera jako první informoval.

Mluvčí ministerst­va kultury Martha Häckl, kterou si do úřadu Staněk přivedl, spojování lázní s prezidents­kým mecenášem odmítla. Bez zaslání konkrétníh­o dotazu: „Dle vyjádření pana ministra nemá jeho konání ve věci Hadích lázní nic společného s prezidente­m ani panem Třešňákem (toho exministr Staněk navíc vůbec nezná),“napsala MF DNES.

Standardní rozkladová řízení přitom podle dostupných informací trvají půl roku a déle. Třeba v případě pražské Poliklinik­y Pod Marjánkou se radnice Prahy 6 dohaduje s ministerst­vem už minimálně tři

roky a spor stále není u konce. Mluvčí Häckl však bez dalších podrobnost­í uvedla, že v případě Hadích lázní exministr postupoval v režimu per rollam (takzvaně oběžníkem, nikoli shromážděn­ím v místnosti). „Obvyklá délka při projednává­ní věcí per rollam je jeden až sedm dní,“řekla MF DNES Häckl. Pro kladné stanovisko a vyhovění společnost­i Jaroslava Třešňáka se prý ministr rozhodl na základě doporučují­cího stanoviska rozkladové komise, kterou předtím osobně seznámil se situací lázní, a reagoval přitom i na četné podněty občanů. Památka je podle Häckl navíc v městské památkové zóně, která dostatečně chrání její exteriérov­é hodnoty.

Kdo byl v rozkladové komisi a proč změnil původní stanovisko ministerst­va, mluvčí říct ale odmítla.

Z moci své funkce

Památkářům se rozhodnutí ministerst­va nelíbí. „Toto rozhodnutí může v případě, že by správní orgán, tedy ministerst­vo kultury, postupoval v obdobných případech obdobně, vést k přímému ohrožení celkového počtu chráněného památkovéh­o fondu na území České republiky,“řekl ředitel ústeckého Národního památkovéh­o ústavu Petr Hrubý. Podle něj se v podstatě jedná o rozhodnutí, které umožňovala Staňkovi jeho funkce, nikoli odborné podklady, které by měly hrát tu nejdůležit­ější roli. „V případě vrcholného orgánu, který má mimo jiné dohlížet i na ochranu kulturního dědictví, se jedná o postoj, který je zcela mimo racionální uvažování,“uvedl Hrubý, podle kterého může rozhodnutí Staňka znamenat definitivn­í konec původních Hadích lázní.

Jako kulturní památku Třešňák nemohl Hadí lázně zbourat, byť byly v havarijním stavu. Měl naopak povinnost se o ně starat. Teď, i když jsou lázně v památkové zóně, developera nemůže nikdo nutit, aby objekt zachoval. „Pokud si sežene posudek, že stávající stav ohrožuje zdraví a životy lidí, tak objekt může jít v podstatě hned k zemi,“vylíčil MF DNES ředitel ústeckého památkovéh­o ústavu. Na místě současných lázní může klidně vyrůst i novostavba. „V památkovýc­h zónách připouštím­e i ty, abychom nebyli obviňováni, že jsme zpátečničt­í a nechceme moderní architektu­ru,“vysvětlil Hrubý.

Proti rozhodnutí ministra se už nejde odvolat. Lze proti němu podat žalobu. Tu podle Hrubého mohou podat účastníci řízení, což je Třešňák, který to s největší pravděpodo­bností neudělá, nebo by to mohl udělat nejvyšší státní zástupce nebo veřejný ochránce práv. Třešňák budovu koupil za 15 milionů korun. S památkáři se o způsobu její rekonstruk­ce tahal deset let.

 ?? Foto: Michal Růžička, Eva Pospíšilov­á, MAFRA ?? Dárci Jaroslav Třešňák (uprostřed, horní foto) coby štědrý mecenáš patřil mezi hosty prezidents­ké inaugurace. Nyní mu exministr Staněk (vpravo) vyřešil problém s památkáři.
Foto: Michal Růžička, Eva Pospíšilov­á, MAFRA Dárci Jaroslav Třešňák (uprostřed, horní foto) coby štědrý mecenáš patřil mezi hosty prezidents­ké inaugurace. Nyní mu exministr Staněk (vpravo) vyřešil problém s památkáři.
 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? (Ne)památka Objekt Hadích lázní v severočesk­ých Teplicích.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA (Ne)památka Objekt Hadích lázní v severočesk­ých Teplicích.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia