Dnes Prague Edition

50 krás: Valašský Olymp

Z vrcholu Soláně je krásný výhled na krajinu

- Martina Malá redaktorka MF DNES

Málokteré místo na Moravě je tak krásné jako bájná hora Soláň uprostřed hřebene Vsetínskýc­h Beskyd, která se tyčí do výšky 860 metrů nad mořem. Zde jistě propadnete kouzlu valašské krajiny a pochopíte, proč si toto místo zamilovali a ve svých dílech opěvovali umělci všech oborů.

Ne nadarmo se jí přezdívá Valašský Olymp. Z vrcholu je krásný výhled na masiv Radhoště i s Pustevnami, Smrkem, Kněhyní, Lysou horou. Místo zdobí galerie dřevěných soch, konají se tam výtvarná sympozia.

Srdcem kulturního dění je stylová Zvonice Soláň, v níž sídlí turistické informační centrum a galerie, která po celý rok hostí řadu výstav i hudebních a folklorníc­h akcí.

Od informační­ho centra se můžete vydat na Naučnou stezku přes

hřeben Soláň. Vznikla v roce 2010 a obsahuje celkem deset zastavení. Dominují jim sochy především valašských umělců, které vytvořili v minulých letech na Soláni při sochařskýc­h sympoziích.

„U každého zastavení stojí kámen s krátkou pověstí ve valašském nářečí. Nepřehlédn­utelné sochy zachycují nejen vybájené postavy z pohádek a pověstí, ale i původní obyvatele při práci nebo tanci,“uvedl Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu východní Moravy. „Zastavení byla postupně upravována a osazována typickými dřevinami a rostlinami, aby navodila atmosféru valašských bylinkovýc­h zahrádek a původní valašské krajiny,“doplnil Urbanovský.

Za povšimnutí stojí na vrcholu Soláně pískovcový pomník s nápisem „Vrch Soláň“a s reliéfem býka, který líže hroudu soli, od níž hora odvozuje svůj název. A pozor, tento černý býk se tu občas zjevuje a žalostně ryčí, tak alespoň praví pověst.

Délka celého okruhu naučné stezky je pouhých pět kilometrů. „Je vhodná jako nenáročný výlet i pro rodiny s dětmi. Galerii v přírodě je možné navštívit v každém ročním období. Pokud není sníh, zvládnete to s opatrností i s kočárkem,“připomíná Urbanovský.

Po výletu si můžete vybrat z nabídky z krajových specialit v některém z místních horských hotelů či horských chat. Borůvkové knedlíky, halušky či valašská kyselice jsou přitom sázkou na jistotu.

Náročnější, zhruba desetikilo­metrovou trasu můžete absolvovat, když se vydáte ze Soláně do Hutiska-Solance, kde se nachází památník Charlotty Masarykové, manželky prezidenta T. G. Masaryka. Najdete ho u studánky nazývané Charlotta.

„Památník není nijak okázalý. Pod reliéfem hlavy Charlotty G. Masarykové je dvojjazyčn­ý nápis v českém a anglickém jazyce: Ženě trpitelce a všem jejím sestrám – To the suffering women and all her sisters. Památník je důstojný, prostranst­ví kolem něj je velmi pěkně upraveno,“upozornil Urbanovský.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: m-ARK Olomouc a Zvonice Soláň ?? Galerie Soláň zdobí sochařská díla sochařů. Pískovcový pomník ukazuje býka lízajícího sůl, od níž kopec dostal název.
Foto: m-ARK Olomouc a Zvonice Soláň Galerie Soláň zdobí sochařská díla sochařů. Pískovcový pomník ukazuje býka lízajícího sůl, od níž kopec dostal název.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia