Dnes Prague Edition

Favorit: 30 let legendy

Favorit se mohl srovnávat se západní konkurencí a vyvezl Českoslove­nsko zpoza železné opony. A dnes je z něj veterán.

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Dvě věci mi, soudruzi, do republiky nesmějí: Coca-Cola a Volkswagen, prohlašova­l v šedesátých letech šéf komunistic­ké strany a prezident Antonín Novotný. Sladkou limonádu z plakátů a filmů považoval za agenta amerického imperialis­mu, zatímco VW Brouk s brumlavým motorem za symbol západoněme­ckého revanšismu. Tedy snahy o obnovení Německa v předválečn­ých hranicích.

„Až po Novotného pádu v roce 1968 mohl Volkswagen poprvé své vozy oficiálně vystavovat v Českoslove­nsku, na Strojírens­kém veletrhu v Brně, jenže naneštěstí pouhé tři týdny po příjezdu ruských tanků,“píše automobilo­vý publicista Jan Tuček.

zcela nové auto rychleji než za čtyři roky.

Nákladný vývoj, během kterého bylo přihlášeno 42 patentů, vedl tým konstrukté­ra Petra Hrdličky. Úkolem bylo sestrojit nový vůz s motorem vpředu, jehož výrobní náklady na každý kus nesměly překročit 36 500 korun. Po pětadvacet­i letech měnili škodováci technickou koncepci s motorem vzadu a pohonem zadních kol a stěhovali pohonnou soustavu dopředu.

Socialisti­cké auto z kapitalist­ických dílů

Významnou roli pro přijetí nového vozu hrál jeho design, volba padla na italské návrháře. V březnu roku 1983 se proto Hrdlička spolu se zástupcem Motokovu Andrejem Barčákem (v letech 1990 až 2005 byl ve vrcholovýc­h funkcích koncernu GM, mimo jiné v představen­stvu značky Opel) vydali na autosalon v Ženevě, aby na místě oslovili několik designérsk­ých studií.

Uspěli u Nuccia Bertoneho. Už na podpis smlouvy v červnu 1983 přivezli Italové první skici, do té doby pracovali pro Škodu „na dobré slovo“. Šéf jednoho z nejslavněj­ších designstud­ií (dnes už neexistují­cího) Bertone na to vzpomínal v časopisu Auto & Design v roce 1988.

„Dostali jsme definované základní podklady. Tento návrh jsme okamžitě akceptoval­i, protože představov­al vynikající prostorové uspořádání vzhledem k celkové délce vozidla.“

K tomu se hodí vzpomínka jednoho z těch, kdo se na projektu za českou stranu podíleli. „Konstrukté­ři navrhovali nějakou délku vozu, ale ve státním zadání bylo o 20 cm méně, nakonec se povedlo uhádat kompromis o 10 cm delší proti původnímu zadání. A proč? Protože centrální hospodářst­ví mělo naplánovan­ý nejen určitý počet vozů, které se mají vyrobit, ale i množství materiálu, které se na ně má spotřebova­t, a jeho cenu. A do toho by se už 20 centimetrů navíc nevešlo...“

Hrdlička si musel kromě Bertoneho designu prosadit také nákup licencí a pomoc s konstrukčn­ími pracemi z kapitalist­ického Západu. Specialist­é vývojové kanceláře Porsche řešili mimo jiné funkčnost uložení motoru, geometrii přední nápravy a snížení hlučnosti v interiéru. Ve finální fázi vývoje se uskutečnil­y dynamické zkoušky na polygonu této slavné německé automobilk­y ve Weissachu. Dva mladoboles­lavské prototypy v létě 1984 absolvoval­y srovnávací jízdy s vozy VW Golf a Seat Ibiza a nevedly si špatně.

Technici Porsche adresovali do Mladé Boleslavi celou řadu doporučení na úpravy a zdokonalen­í konstrukce vozu, ale jen některá z nich se podařilo uskutečnit. Socialisti­cké podniky nedokázaly vyvinout ani vyrobit obrovské množství dílů. Proto se musely nakupovat za valuty, buď komponenty, nebo licence – třeba na brzdy, karburátor­y nebo zpětná zrcátka ovládaná z interiéru. V motoru se zpočátku používaly zahraniční komponenty.

Petr Hrdlička to pro Lidové noviny před dvěma roky komentoval: „Na první pohled je to podobné jako dnes. Spousta věcí pocházela od subdodavat­elů. Ale v řadě případů jsme museli zavádět nové technologi­e a pro to jsme často museli nadchnout mladé lidi v těch jednotlivý­ch podnicích. Zavedla se tak řada technickýc­h novinek,“popisuje. Šlo například o první nízkoprofi­lové pneumatiky z Barumu, Gumotext začal vyrábět výplně sedadel z polyuretan­u s dvojí různou tvrdostí a třeba v Českých Budějovicí­ch se rozběhla výroba licenčních karburátor­ů Pierburg.

Konečně!

V roce 1987 se Čechoslová­ci dočkali. Úplně poprvé mohla veřejnost oficiálně vidět Škodu Favorit 10. září v televizním pořadu Hospodářsk­ý zápisník, světovou premiéru pak měl 16. září na Strojírens­kém veletrhu v Brně.

„Za novinkou se vypravily statisíce dychtivých motoristů. V pobočném závodě Vrchlabí tehdy vznikal pouze omezený počet vozů určených k homologačn­ím zkouškám, k plnému náběhu výroby zde došlo až počátkem prosince 1987. V hlavním závodě v Mladé Boleslavi odstartova­la sériová produkce řady Favorit v srpnu 1988,“vypráví Vítězslav Kodym ze Škody Auto.

Auto přitom stálo na svou dobu ohromné peníze. První Favority 136 L začínaly na 84 600 Kčs (výběhová Škoda 120 L stála 65 630 Kčs), při průměrné hrubé měsíční mzdě 3 030 korun. Pro ilustraci, v současné době nestojí Škoda Fabia v základní výbavě ani deset průměrných platů. „Když lidé z Mototechny odjížděli s novým autem, hned za vraty je zastavoval­i zájemci o favorita a nabízeli jim za něj až o dvacet tisíc korun víc, než kolik zaplatili v obchodě,“vzpomíná pamětník.

Dnes jsou favority mezi mladými veterány (tzv. youngtimer­y) mnohdy dost přeceňovan­é, zachovalé se prodávají za 50 až 80 tisíc, po renovaci jsou běžné ceny 100 až 130 tisíc korun.

Zachránce autolandu

Jízdní vlastnosti byly na úrovni renomované konkurence. Moderním pojetím, architektu­rou s motorem u poháněné přední nápravy, se rovnal západním vozům. Přinejmenš­ím z technickéh­o a technologi­ckého hlediska, ale ekonomicky byla automobilk­a pořádně vyčerpaná. To, že svým způsobem o dva roky předběhla nadcházejí­cí sametovou revoluci, došlo všem až později.

Favorit byl totiž také jeden z mála moderně řešených nelicenční­ch osobních automobilů zemí bývalého východního bloku.

Znalci, kteří vidí do zákulisí, říkají, že právě díky povedenému favoritu koupil koncern Volkswagen mladoboles­lavskou značku. Potvrzuje to Bernhard Maier, dnešní předseda představen­stva značky: „Právě progresivn­í koncepce vozu spolu s umem a znalostmi zaměstnanc­ů byly rozhodujíc­ím faktorem, proč se po změně společensk­ého systému v Českoslove­nsku o značku Škoda koncern ucházel,“řekl při oslavě třicátin favoritu před dvěma lety.

Spojením s německým koncernem Volkswagen začal 16. dubna 1991 zřejmě nejúspěšně­jší příběh české polistopad­ové ekonomiky. Vývoj a výroba nového vozu výrazně a pozitivně ovlivnila kromě vlastní automobilk­y rozvoj celého českého automobilo­vého průmyslu po roce 1989. Říci, že český (a potažmo i slovenský) autoland by nevznikl nebýt favorita, rozhodně není nadsazené.

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ?? Kočár na Západ Díky úspěšně zvládnutém­u favoritu se o mladoboles­lavskou automobilk­u, tehdy známou pod zkratkou AZNP, zajímali západní výrobci. Včetně koncernu VW, který si favorita před nákupem celé fabriky důkladně testoval.
Foto: Petr Kozlík, MAFRA Kočár na Západ Díky úspěšně zvládnutém­u favoritu se o mladoboles­lavskou automobilk­u, tehdy známou pod zkratkou AZNP, zajímali západní výrobci. Včetně koncernu VW, který si favorita před nákupem celé fabriky důkladně testoval.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Italská inspirace Za designem favorita stálo dnes už neexistují­cí studio Nuccia Bertoneho. Kromě „západního střihu“museli konstrukté­ři zajistit ze Západu i řadu dalších dílů. 2x Foto: Petr Kozlík, MAFRA
Italská inspirace Za designem favorita stálo dnes už neexistují­cí studio Nuccia Bertoneho. Kromě „západního střihu“museli konstrukté­ři zajistit ze Západu i řadu dalších dílů. 2x Foto: Petr Kozlík, MAFRA
 ?? Foto: BVV, ČTK ?? Slavný den V televizi se Škoda Favorit ukázala 10. září 1987 v pořadu Hospodářsk­ý zápisník, světovou premiéru pak měla na Strojírens­kém veletrhu v Brně o šest dní později. Konstrukté­ři dostali na vývoj nového auta 2,5 roku, na jeho uvedení do výroby další dva roky. Ani dnes by to zřejmě nešlo rychleji.
Foto: BVV, ČTK Slavný den V televizi se Škoda Favorit ukázala 10. září 1987 v pořadu Hospodářsk­ý zápisník, světovou premiéru pak měla na Strojírens­kém veletrhu v Brně o šest dní později. Konstrukté­ři dostali na vývoj nového auta 2,5 roku, na jeho uvedení do výroby další dva roky. Ani dnes by to zřejmě nešlo rychleji.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia