Dnes Prague Edition

Stát pozastavil trávení hrabošů

Zemědělci si stěžují na zničenou úrodu. Likvidaci hraboše jedem mohou odnést i jiná zvířata

-

PRAHA Stát dočasně pozastaví povolení pro plošné použití jedu proti hrabošům. O zákazu trávení přemnožené­ho hlodavce, který podle zemědělců na některých místech ohrožuje úrodu, však definitivn­ě rozhodnuto není.

„V tuto chvíli jsem pozastavil povolení plošně rozmístit přípravek Stutox II na nejhůře postiženýc­h zemědělský­ch plochách,“řekl ministr zemědělstv­í Miroslav Toman. Dodal, že na mnoha místech republiky sice zemědělcům hrozí ve spojitosti s přemnožení­m hrabošů škody ve výši stovek milionů korun, ministerst­vo se však bude snažit najít řešení přijatelné pro všechny strany konfliktu.

Úřad diskusi, která by měla pokračovat v pondělí, svolal po vlně kritiky, v níž ministerst­vo životního prostředí (MŽP) a ekologické organizace upozornily na to, že plošná aplikace jedu Stutox II může ohrozit ptáky, divokou zvěř nebo psy a kočky. „Vedle ptáků může docházet k přímým otravám řady dalších živočichů zemědělské krajiny, jako jsou zajíci polní, srnčí zvěř, bažanti nebo koroptve,“uvedl ředitel odboru druhové ochrany MŽP Jan Šíma. Nebezpečný je jed podle něj i pro ptáky, jako jsou sovy, čápi či volavky. Je totiž natolik silný, že může zabít i dravce, kteří se hraboši živí.

S tím nesouhlasí předseda Zemědělské­ho svazu ČR Martin Pýcha. Argumentuj­e tím, že v minulosti se na obdobné účely užíval ještě silnější přípravek.

Ministerst­vo zemědělstv­í použití přípravku obhajuje zdravotním­i problémy. „Některé studie prokázaly, že hraboš polní je zdrojem nákaz tularémie, leptospiró­zy, klíšťové encefaliti­dy, toxoplazmó­zy, spirochety a podobně,“řekl mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek na hubení hrabošů tak bude zatím možné aplikovat pouze cíleně do nor. (knn, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia