Dnes Prague Edition

Voda by měla vyjít na každého

-

Komise pro sucho jsou ekvivalent­em komisí, které zasedají, když hrozí povodně. Ředitel odboru ochrany vod ministerst­va životního prostředí Lukáš Záruba k jejich fungování říká: „V situaci, kdy voda není, tak ji průmysl nedostane.“

Existují prognózy vývoje sucha pro příští roky? Budeme komise potřebovat?

Akceptujem­e-li tezi o klimatické změně, která už je ale obecně samozřejmě akceptovan­á a dokladovan­á vědci a odborníky, pak se dá počítat s tím, že množství srážek bude v zásadě stejné, ale jejich výskyt a extremita bude lokálně nahodilá. Také lze očekávat další nárůst průměrných teplot vzduchu. To znamená, že je velice pravděpodo­bné, že se sucha budou minimálně lokálně vyskytovat častěji než v minulosti.

Inspiroval­i jste se při nápadu na vznik komisí v zahraničí?

Myslím si, že takováto úprava legislativ­ního předpisu nemá minimálně v evropském kontextu obdoby. Předpoklád­ám, že jižní státy jsou na podobné situace zvyklé a ekonomika je na ně nachystaná, v kontextu střední Evropy je ale systém unikátní. Při vytváření novely jsme tedy neměli příliš kde čerpat zkušenosti. Rád bych zmínil, že o suchu se sice mluví, stále ještě ale není vnímáno jako celoevrops­ké téma. Některé okolní státy ještě sucho nevnímají jako zásadní problém.

Neobáváte se ale ekonomický­ch dopadů při omezování provozu průmyslu?

Bude snaha nakládání s vodou optimalizo­vat. V situaci, kdy voda není, tak ji průmysl nedostane. To se stává teď a stávalo se to i v minulosti. Nově se tomu snažíme nastavit jasná pravidla, aby ideálně dostaly podniky vodu podle suchého plánu tak, aby vyšlo na každého. A je tam jasná hierarchie. Nejdříve se začne omezovat odběr vody pro ty nejzbytněj­ší účely a až na konci jsou položky jako kritická infrastruk­tura nebo pitné účely. K tomu by samozřejmě došlo až při těch nejkritičt­ějších scénářích.

Takže se nebojíte, že omezení odběrů vody povedou k omezení výroby?

To, že jsou dneska povolené odběry výrazně vyšší než odběry reálné, je dnes všeobecně známým faktem. Jde o velké množství vody a je třeba si uvědomit, že se neplatí žádný rezervační poplatek, platí se pouze za odebranou podzemní vodu. Čili mnoho podniků ze svých povolených odběrů odčerpává jenom čtyřicet procent. (okr, dh)

V situaci, kdy voda není, ji průmysl nedostane.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia