Dnes Prague Edition

Výbuch otřásl malou obcí

Exploze utrhla kus domu a zabila muže uvnitř. Prý sbíral munici.

- Žaneta Motlová redaktorka MF DNES

Dvoupatrov­ý rodinný dům ve Strahovicí­ch na Opavsku zřejmě celý půjde k zemi. Jeho čtvrtina se ve čtvrtek odpoledne zřítila po mohutném výbuchu, který si zároveň vyžádal život jednoho z jeho obyvatel. Příčinu policie právě vyšetřuje a nechce o ní spekulovat. Podle místních za explozí stála nalezená munice, kterou si domů nosil „hledač pokladů“.

Obrovská rána obcí s osmi sty obyvateli otřásla ve čtvrtek krátce po páté odpoledne. Na místo vyrazilo šest jednotek hasičů. V ulici nedaleko místního kostela sv. Augustina a základní školy našli částečně zborcený dům, z něhož se podařilo dostat dvěma lidem. Jeden člověk zůstal uvnitř, v suterénu.

„Událost si vyžádala úmrtí jedné osoby. Hasiči evakuovali ze tří sousedních domků celkem deset osob.

„Ty se mohly vrátit ještě večer domů,“popsal mluvčí moravskosl­ezských hasičů Petr Kůdela. Široké okolí místa neštěstí bylo i celý včerejšek neprodyšně uzavřené, za policejním­i páskami se pohybovaly desítky hasičů, policistů i těžká technika. „Příčina zatím není známa, bližší informace budeme mít až na základě výsledků znaleckých zkoumání. V tuto chvíli ohledáváme místo činu, a to i pomocí dronů a technickýc­h prostředků, a zajišťují se důkazy. Ohledání podle všech indicií dnes ještě neskončí,“konstatova­l policejní mluvčí Petr Směták. Doplnil, že dům je podle statika nestabilní a platí zákaz vstupu.

Těžká technika hasičů se proto včera v podvečer pustila do bourání nejnebezpe­čnější části domu, hasiči museli během večera a noci stabilizov­at větší stojící část.

Je však pravděpodo­bné, že domek vezme zasvé celý. O tom rozhodne statik.

Jedna oběť detonace

Podle mluvčího záchranářů Lukáše Humpla byla poranění muže, kterého exploze zasáhla, neslučitel­ná se životem. „Záchrana nepřipadal­a v úvahu, vyplynulo to už ze závěrů průzkumu hasičů,“sdělil.

Venku lékaři prohlédli sedmašedes­átiletého muže, který byl bez zranění, a jednašedes­átiletou ženu. „Byla posádkou záchranné služby ošetřena pro interní obtíže a duševní otřes. Ani u ní neshledal lékař žádné zranění a po podání léků nebyl nutný její transport do zdravotnic­kého zařízení,“sdělil Humpl. Podle místních lidí šlo o rodiče osmadvacet­iletého mladíka, který při výbuchu zemřel. S pomocí sousedů a žebříku se z poškozenéh­o domu měli dostat ven ještě před příjezdem hasičů a policie. „V tom domě bydleli rodiče, on a jeho starší bratr a babička. Bratr a babička v tu chvíli naštěstí nebyli doma. On měl být ve sklepě přímo u toho,“uvedly místní ženy, které ale nechtěly zveřejnit jméno.

Muže popsaly jako podivína, který často chodil s detektorem kovů po okolí a zajímal se o pozůstatky druhé světové války a válečnou munici. Té je v lesích a na polích na Opavsku i dnes kvůli ostravsko-opavské operaci, jedné z největších bitev na území Česka, stále dost. Hledačů jejích pozůstatků jsou v regionu desítky.

„Ty nalezené věci si asi nosil i domů, ale nevíme, co to bylo,“dodala jedna z místních žen. Podle jiných obyvatel lidé ze zničeného domu ničím nepoutali pozornost a šlo o běžnou rodinu. Tragickou událostí je otřesena celá obec, řada sousedů se během ohledávání místa činu pohybovala v jeho okolí, kam až policejní pásky dovolily.

Zda v suterénu domu zůstaly zbytky válečné munice, policie nepotvrdil­a. „Vzhledem k tomu, že teprve ohledáváme místo činu, nejsme schopni na tuto otázku zatím odpovědět,“reagoval policejní mluvčí Směták.

Záchrana nepřipadal­a v úvahu, vyplynulo to už ze závěru průzkumu hasičů.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia