Dnes Prague Edition

Dvacet let s Putinem

Přinesl naději na změny, i po 20 letech se však země potýká se stejnými problémy

- Jelizaveta Nestercova redaktorka MF DNES

MOSKVA Předpoklád­alo se, že jeho vláda bude trvat nanejvýše dva roky. Koneckonců na postu se před ním za pouhých 18 měsíců vystřídali hned tři politici. 9. srpna 1999 jmenoval tehdejší ruský prezident Boris Jelcin úřadujícím premiérem málo známého šéfa tajných služeb Vladimira Putina. A ten Rusko řídí už 20 let.

Ačkoliv na počátku mu věřila sotva třetina Rusů, za necelý půlrok si získal přes 80 procent obyvatel. A i když v poslední době jeho popularita značně klesla, dodnes zůstává nejdůvěryh­odnějším politikem v zemi.

Jako mladý a energický byrokrat měl Putin na přelomu tisíciletí celkem štěstí. Těžkého alkoholika Jelcina měli plné zuby Rusové i západní partneři a ceny ropy rostly. Putinovi pomohlo i to, že měl plno konexí v tajných službách, které se v průběhu let staly klíčové pro jeho vládu.

První dekáda

Parlament potvrdil nominaci Putina na premiéra 16. srpna. Jelcin ho tehdy přímo nazval svým následníke­m, což do značné míry poslance přesvědčil­o. A to i přes to, že ještě na jaře téhož roku se neúspěšně pokoušeli prezidenta z úřadu odstranit.

Nedůvěra v Putinovy státnické schopnosti se rozptýlila jak pára nad hrncem ani ne do dvou měsíců. Nahráli mu k tomu radikálové z Čečenska, jejichž počty se po první válce v regionu zvyšovaly.

V první polovině září se v zemi spustila vlna teroristic­kých útoků. Při výbuchu náloží v obytných domech v Bujnaksku, Moskvě a Volgogradu zahynuly stovky lidí. Na konci září vstoupila ruská armáda do Čečenska. A i když kritici naznačoval­i, že za atentáty stály bezpečnost­ní složky, které tak měly konflikt vyprovokov­at, Rusové se postavili za Putina. Následujíc­ího roku si ho zvolili za prezidenta.

První desetiletí se sice neslo ve znamení rozličných událostí, které na Západě nesli s nelibostí, mimo jiné například likvidaci oponentů z řad oligarchů, ale hodnotit by se dalo vesměs pozitivně.

Země se dostala z deprese kvůli zašlé slávě sovětské éry a po letech krize i do hospodářsk­ého růstu. Putin si jako efektivní úředník postupně získával na svou stranu vedle Rusů i Západ. Také v tomto případě mu přitom posloužili teroristé a tragické 11. září. Ruský prezident byl prvním zahraniční­m politikem, který v telefonick­ém rozhovoru tehdejšímu americkému prezidento­vi Georgovi Bushovi nabídl pomocnou ruku.

Pak přišlo rozčarován­í

„Kdyby byl Putin odešel v roce 2008, zapsal by se do dějin jako jeden z nejúspěšně­jších vůdců Ruska,“napsal u příležitos­ti 20. výročí v komentáři ruský politolog Kirill Rogov. To druhé desetiletí se naproti tomu neslo ve vzájemném rozčarován­í. Rostoucí ekonomické potíže a neschopnos­t je řešit vedly v zemi k nespokojen­osti a zároveň utužování Putinova režimu a moci. Kreml se uchýlil k rozdělován­í na „my“a „oni“. Oni, kteří chtějí destabiliz­ovat Rusko zvenku i zevnitř. A my, kteří nedopustím­e nepravosti na Rusech.

Pokles popularity na domácí půdě i rozčarován­í na Západě přivedlo Moskvu k dalším válkám – v Gruzii, na Ukrajině a v Sýrii. Anexe ukrajinské­ho poloostrov­a Krym v roce 2014 sice zvedla vlnu optimistic­kého vlastenect­ví, byla ale jen náplastí na otevřenou zlomeninu.

Euforie postupně opadla, problémy zůstaly. Frustrace Rusů je přitom patrná na rostoucích protestech v zemi. Lidé jsou schopni vyjít do ulic kvůli korupci, nepopulárn­ím reformám nebo plánu na stavbu kostela na nesprávném místě.

Veřejnost se stává politicky aktivní a to se Kremlu příliš nezamlouvá. To dokládá i nedávné zamítnutí opozice u voleb do víceméně bezvýznamn­ého moskevskéh­o zastupitel­ství. Režim podle politickýc­h analytiků nehodlá nic riskovat, a proto surově zakročil i proti vlně nevole, která se proti rozhodnutí zvedla.

Co se bude dít, až Putinovi v roce 2024 vyprší podle ústavy poslední mandát, zatím jasné není. V médiích se objevují až fantastick­é scénáře, například o spojení Ruska do jednoho státu s Běloruskem s Putinem v čele. Jisté je, že Kreml to nenechává náhodě a na rok 2024 se už nyní připravuje.

 ?? Foto: 4x Profimedia.cz ?? 1999 Nový premiér Vladimir Putin se v srpnu setkává s tehdejším prezidente­m Borisem Jelcinem.
Foto: 4x Profimedia.cz 1999 Nový premiér Vladimir Putin se v srpnu setkává s tehdejším prezidente­m Borisem Jelcinem.
 ??  ?? 2009 Jeden ze snímků z Putinovy dovolené. Rád se nechává fotit, jak jezdí na koni, loví šelmy a potápí se.
2009 Jeden ze snímků z Putinovy dovolené. Rád se nechává fotit, jak jezdí na koni, loví šelmy a potápí se.
 ??  ?? 2006 Jako premiér si zastřílel během návštěvy nového sídla tajných služeb v Moskvě.
2006 Jako premiér si zastřílel během návštěvy nového sídla tajných služeb v Moskvě.
 ??  ?? 2019 Ani letos nepřestává přesvědčov­at Rusy a svět, že je ve formě, a to nejen jako judista.
2019 Ani letos nepřestává přesvědčov­at Rusy a svět, že je ve formě, a to nejen jako judista.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia