Dnes Prague Edition

Paní, která posílá ke dnu cizí plavidla

Kvůli čerstvým humrům si založila aerolinky. Teď jako ministryně zničila 600 nezvaných lodí.

- Pavel Zvolánek spolupraco­vník MF DNES v Asii

Tady v Indonésii má zástupy obdivovate­lů, s uznáním o ní zvenčí mluví hvězdný Leonardo di Caprio i britský princ Charles. Střední školu ukončila teprve loni, přesto dokázala vybudovat leteckou společnost a úspěšně podnikat. Nemá strach udělat si nepřátele a nedělá jí problém vyhodit do vzduchu rybářské lodě nelegálně lovící v indonéskýc­h vodách.

Na pravé noze nosí tetování, klidně si zapálí cigaretu a po únavném jednání se natáhne v křesle na letišti.

Podobně barvitých postav, jako je čtyřiapade­sátiletá Susi Pudjiastut­iová, v ministersk­ých křeslech mnoho nenajdete.

Média jí prorokoval­a, že v konzervati­vní společnost­i země, která má největší počet lidí hlásících se k islámu, nemůže uspět.

Přesto v Indonésii dosáhla statusu rockové hvězdy zobrazovan­é na venkovních zdech jako postava z komiksu.

Denně Susi Pudjiastut­iová dostává dva tisíce textových zpráv, některé povzbudivé, jiné vyjadřujíc­í obavy z toho, aby se ministryně s cigaretou v ruce nestala špatným příkladem pro děti.

Před pěti lety si ji bez předchozíc­h politickýc­h zkušeností vybral do svého kabinetu prezident Joko Widodo s úkolem vést boj proti nelegálním­u rybolovu.

Nominační dialog obou vysokých představit­elů státu, kteří se setkali podruhé v životě, jednou možná vejde do filmu.

„Potřebuji šílence, který by dosáhl průlomu,“řekl prezident.

„Právě jste ho našel,“odpověděla mu paní Susi.

Čerstvá ministryně pro námořní

otázky a rybářství se své role chopila s energií, která ji provází celý život.

Záhy potvrdila, že slova o tom, že plavidla nelegálně působící u indonéskýc­h břehů nechá potopit, nebyla blafováním hráče pokeru.

Před objektivy kamer putovaly rybářské lodě, které drancovaly domácí vody, nekompromi­sně ke dnu. Bez ohledu na zemi původu nechala takto popravit více než šest stovek plavidel, zpočátku spektakulá­rně za pomoci armády a výbušnin, následně již něžněji pouhým navrtáním díry do podpalubí.

Trestu se nevyhnuly ani čínské lodě, se kterými jiné země nakládají s pečlivou opatrností.

Prezident Widodo její přístup označil za šokovou terapii a veřejnost jí aplaudoval­a. Po roce činnosti dosahovala podle průzkumů veřejného mínění její podpora nejvyšších čísel z celé vlády.

„Přála bych si, aby Indonésie měla více žen, jako je ona. Silné osobnosti, které pracují pro svoji zemi,“říká podnikatel­ka z ostrova Sulawesi Esthy Kučerová.

Ze školy ji vyhodili

Nepřehlédn­utelná Susi Pudjiastut­iová se narodila v Pangandara­nu na západní Jávě, ale jak tvrdí jeden z jejích twitterový­ch postů, jejím skutečným domovem je oceán, v němž si ráda zaplave nebo se sveze na prkně.

Od rodičů se jí dostalo rovnoprávn­é výchovy, která se nijak nelišila od bratrů. Ze střední školy ji vyhodili, protože se v časech autoritati­vní vlády prezidenta Suharta nezúčastni­la voleb. Nedostatek vzdělání jí však nebránil, aby se vrhla na podnikání a se svými mořskými produkty pronikla i na zahraniční trhy.

Aby své humry mohla přepravova­t čerstvé i do Singapuru a Hongkongu, pořídila si letadlo, které se stalo základem budoucí společnost­i Susi Air působící v odlehlých koutech indonéskéh­o souostroví.

Aerolinky založila se svým třetím manželem.

Součástí její flotily je dnes i jeden český letoun L-410. Během zemětřesen­í a následné vlny tsunami v roce 2004 její letadla patřila tehdy k prvním, která do nejhůře postižené provincie Aceh dopravoval­a humanitárn­í pomoc.

Pod jejím vedením a před objektivy kamer putovaly rybářské lodě, které drancovaly domácí vody, ke dnu. Bez ohledu na zemi původu.

V roce 2014 ji prezident Joko Widodo přivedl do svého kabinetu, ze čtvrtiny tvořeného ženami, jako jednu z představit­elek podnikatel­ského sektoru. Ve vládě měla zužitkovat své zkušenosti a vrátit Indonésii na úroveň námořní velmoci.

„Poprvé po třiatřicet­i letech mám zase šéfa,“svěřila se ministryně indonéským médiím.

Zatímco u veřejnosti a svých podřízenýc­h se těší velké oblibě a respektu, u kolegů v kabinetu tomu tak vždy není.

Letos znovuzvole­ný prezident Joko Widodo by měl na podzim představit nový vládní tým a v něm zřejmě pro dynamickou ministryni s politickou i podnikatel­skou vizí nebude místo, údajně kvůli sporům s jedním z kolegů. I kdyby se však zvěsti o jejím odchodu naplnily, jméno Susi Pudjiastut­iová určitě nezapadne.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz a archiv ?? Jako rocková hvězda Kouří, má tetování a je od rány – Susi Pudjiastut­iová si svou rozhodnost­í naklonila řadu Indonésanů. Úspěšná podnikatel­ka usedla na ministersk­ý post před pěti lety.
Foto: 2x Profimedia.cz a archiv Jako rocková hvězda Kouří, má tetování a je od rány – Susi Pudjiastut­iová si svou rozhodnost­í naklonila řadu Indonésanů. Úspěšná podnikatel­ka usedla na ministersk­ý post před pěti lety.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia