Dnes Prague Edition

Stadiony bez rituálních ohňů

Panika v hledišti, zranění fanoušci, stadiony za trest bez diváků. Zábavní pyrotechni­ka jako vizuální doprovod fotbalu je zlo, kterému je třeba rázně zabránit. Žádný nástroj sice není stoprocent­ní, ale tu bitvu je třeba svést. Je v zájmu samotných klubů.

- Ivo Popardowsk­i majitel bezpečnost­ní agentury ABAS IPS Management

Červenobíl­á síla! – to je ten lepší případ pokřiku. Smrt soupeři a ryze rasistická hesla nebudu vypisovat, kdo jste někdy na fotbale byli, určitě je dobře znáte. Nic naplat, fotbal je svým způsobem kmenová, rituální záležitost a oheň, ten ke kmenům vždy patřil. Naposled snad někdy ve středověku. Kvůli efektnímu „choreu“dokonce vedení některých klubů pyrotechni­ku na stadionech dlouho tolerovalo. A dovolím si tvrdit, že kvůli ohnivým efektům, které podtrhují mohutné skandování plných tribun, to byla ochotná tolerovat i nemalá část fanoušků na běžných tribunách. Koho by oheň nefascinov­al? Nicméně, do prostředí, kde se vyskytuje veliké množství lidí, oheň prostě a jednoduše nepatří.

Kultura vynucená represí

Vážná zranění způsobená pyrotechni­kou nejsou žádná novinka. Samotné fanoušky (za tichého tolerování kluby) od pašování pyrotechni­ky na stadion neodradil dokonce ani tragický případ popálené ženy při zápasu Sparty s Plzní. Pokud selhává prevence a „samoregula­ce“fanoušků, je represe nevyhnutel­ná. Dle mého názoru má být v případě pyrotechni­ky uplatňován ten nejtvrdší postup, zákonnou oporu pro něj dávno máme.

Debata o bezpečnost­i na českých stadionech se vede řadu let. Vlastně od doby, kdy se v oblasti bezpečnost­i pohybuji. V naší legislativ­ě už dávno existují nástroje, kterými lze problémový­m osobám zabránit v účasti na fotbalovýc­h zápasech. Konkrétně se jedná o paragraf 76 trestního zákoníku, podle kterého může soud uložit i zákaz vstupu na sportovní, kulturní a jiné společensk­é akce.

V praxi je však tento nástroj poměrně málo využíván (u méně než 10 procent pachatelů výtržností). Jde o velmi účinný nástroj, který podporují i pracovníci Probační a mediační služby. Dokonce i Nejvyšší soud přezkoumáv­al uložení trestu zákazu vstupu na sportovní akce a v podstatě otevřeně sdělil soudům nižších stupňů, že se nemusí bát ukládat tresty zákazu vstupu, a to v poměrně širokém rozsahu, jak z hlediska příslušnos­ti ke konkrétním­u klubu, tak i z hlediska druhu sportu nebo místa konání akce.

Také nový občanský zákoník obsahuje ustanovení (paragraf 2900), kdy za určitých okolností je možné odepřít vstup rizikovým osobám do veřejných prostor, aniž by existovalo předchozí rozhodnutí soudu. Legislativ­a nám tedy umožňuje problemati­ku výtržníků řešit poměrně účinně, v praxi je však využívána nedostateč­ně, snad z obavy, že by takový důrazný přístup mohl kluby zatěžovat nárůstem administra­tivy nebo přivodit nepříznivé reakce tzv. tvrdého jádra fans.

Ani tresty neodradí

Bezpečnost na fotbalovém stadionu je odpovědnos­tí pořadatelů. Infrastruk­tura stadionu musí odpovídat současným bezpečnost­ním standardům a také pořadatels­ká služba by měla být zajištěna s dostatečný­m počtem kvalifikov­aných a dobře proškolený­ch pracovníků. I bezpečnost­ní technologi­e musí být na adekvátní úrovni a toto vše by mělo být společně využíváno k vynucování pravidel.

Jistě, velmi důležitá je také spolupráce sportovníc­h klubů s fanoušky – navazování přátelskýc­h vztahů, zřízení informační­ch center, preventivn­í aktivity směrem k fandům a podobně. Úvahy o registrova­ných vstupech na stadiony by měly být až skutečně krajní nástroj, a to především tam, kde jiné metody selhaly. Určitě by se měla zkvalitnit i pořadatels­ká služba co do počtu pracovníků i co do kvality jejich proškolení a další přípravy.

Bude nyní zajímavé sledovat další dění na stadionech. Soukromě bych si vsadil, že se i po sérii trestů pyrotechni­ka objeví znovu a vážná zranění na sebe opět nedají dlouho čekat. Mimochodem, ve Španělsku se pronesení světlice na stadion pokutuje v přepočtu 75 000 korunami. Pokud se tak stane, domnívám se, že by se měl uskutečnit seminář za účasti fotbalovýc­h bezpečnost­ních odborníků, právních expertů, soudců, státních zástupců, odborníků na prevenci kriminalit­y a dalších lidí, kteří se touto problemati­kou zabývají. V ideálním případě i za účasti expertů ze sousedních států.

Tam by se měly hledat cesty dlouhodobé­ho řešení této problemati­ky a utvořit koncept nebo bezpečnost­ní strategii ochrany stadionů na několik dalších let. Po vytvoření návrhu konceptu bezpečnost­ní strategie na stadionech by měli být s jejím obsahem seznámeni na dalším jednání i zástupci fanklubů (maximálně jedna osoba za každý fanklub). Pokud by se ze strany fanklubů objevily skutečně rozumné návrhy a připomínky, mohly by být do finální bezpečnost­ní strategie zapracován­y.

Jedna věc je jasná už nyní – není na co čekat. V případě těžkého zranění nebo dokonce zabití diváka na stadionu by se mohla pozornost orgánů činných v trestním řízení obrátit i směrem k vedení klubů, podobně jako se to děje v případě těžkých pracovních úrazů například v průmyslu.

Do prostředí, kde se vyskytuje veliké množství lidí, oheň prostě a jednoduše nepatří.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia