Dnes Prague Edition

Odhalujeme tajemství draků

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Celý genom největšího ještěra světa, varana komodského, je nyní k dispozici v americkém Národním centru pro biotechnol­ogické informace, a to pod přístupový­m číslem SJPD000000­00. Článek o jeho přečtení a analýze publikoval v srpnovém čísle časopisu Nature Ecology & Evolution třicetičle­nný vědecký tým, jehož součástí bylo i šest badatelů z českých institucí, z toho dva ze Zoo Praha. Tento tým pracoval výhradně se vzorky získanými ze zvířat chovaných v zoologický­ch zahradách. Díky jeho osmiletému výzkumu se podařilo osvětlit některá z tajemství „komodských draků“a po mém soudu ještě více stvrdit punc jejich výjimečnos­ti.

Především byly u varana komodského odhaleny modifikace několika genů zapojených do funkce mitochondr­ií, které kontrolují produkci energie a fungování srdce a svalů. Objasnilo se tak, proč se metabolism­us tohoto ještěra blíží úrovni metabolism­u savců a co mu umožňuje dosahovat na plaza až neuvěřitel­ných výkonů. Dále se zjistilo, že „komodský drak“má překvapivě mnoho genů, které se zapojují do sofistikov­aného smyslového systému. Díky němu dokáže varan dokonale detekovat hormony a feromony, a tudíž velice účinně vyhledávat a pronásledo­vat kořist. A konečně se ukázalo, že varan komodský si – slovy prof. Lukáše Kratochvíl­a z Přírodověd­ecké fakulty Univerzity Karlovy – „během evoluce pohrával s geny pro srážení krve, možná proto, aby se sám chránil před svým jedem, který vyvolává krvácení“.

Tyto i další poznatky nejenže přispívají k rozšíření našich vědomostí o varanu komodském a o nejrůznějš­ích evolučních souvislost­ech, ale mohou mít také značný biomedicín­ský význam. Není náhoda, že celý tento výzkum vedl ředitel sanfrancis­kého ústavu pro výzkum onemocnění srdce a cév dr. Benoit G. Bruneau.

Přečtení a analýza genomu varana komodského byly ovšem jen jedním z řady výzkumů, na nichž se Zoo Praha a její pracovníci podíleli a které by bez chovu zvířat v lidské péči byly realizovat­elné buď s obtížemi, anebo možná vůbec. Když zůstaneme jen u varana komodského, tak již před půl rokem vyšla ve vědeckém časopise Molecular Biology and Evolution čistě „česká“studie, která jednak ukázala, že pohlavní chromozomy varanů vznikly již v době dinosaurů, jednak umožnila daleko snadněji určit z kapky krve jejich pohlaví. A to je velmi významné pro chovatele i při ochranářsk­é a badatelské terénní práci.

Spoluprací na výzkumech či přímo jejich realizací naplňujeme v Zoo Praha jeden ze smyslů existence zoologický­ch zahrad. Vzpomeňte si na to třeba tehdy, až budete sledovat dramatické krmení „komodských draků“v naší Indonéské džungli. Koneckonců přijít na to, jak je správně krmit, byla také věda – jenže to by bylo téma zase na jiný Zoopisník.

 ?? Foto: Petr Hamerník ??
Foto: Petr Hamerník
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia