Dnes Prague Edition

Dvakrát ze světa kamer, strážců bezpečí

-

Hned dvakrát jsme v tomto týdnu psali o tématu bezpečnost­ních kamer. Dlužno říct, že z přednášky o tom, co umějí, by si člověk sedl na zadek. Před pár desítkami let by to vše kolem nich patřilo do žánru vědecké fikce. Praxe ovšem zase tak ohromující není. Dalo by se mluvit o pošramocen­é pověsti, i když nedokonalo­sti systému zřejmě dává korunu nedokonalá lidská obsluha.

V minulých dnech obvolal plzeňské redakce člověk, který byl svědkem toho, jak se v noci opilý mladík vysápal na stožár u pomníku osvobození města a spadl dolů i s americkou vlajkou, kterou utrhl. Volající se divil, že se o události nikde nedočetl. Policie o ničem nevěděla, případem se začala zabývat až po prvních dotazech novinářů. Celá ta věc by byla spíš banalita, s politikou měla společného pramálo, těmhle zpovykaným trotlům prostě sem tam něco ve veřejném prostoru za oběť padne.

Pikantní na události je, že v květnu politici a policisté společně předvedli médiím fungl novou supermoder­ní kameru, zaměřenou právě na pomník. Ten totiž bývá terčem vandalů často, protože stojí na křižovatce nočních tahů Plzní. V kameře se dají díky inteligent­ní videoanalý­ze definovat činnosti, které mají alarm spustit. Třeba sprejerstv­í, odložení předmětu u pomníku, velké množství lidí, potyčka a řada dalších.

Princip hlídacích systémů totiž vychází z poznatku, že za pár minut soustředěn­ého koukání už člověk není schopen registrova­t většinu dění ani na jediném monitoru. Natož na pěti nebo třiceti podle velikosti dispečinku. Proto se programáto­ři snaží, aby systém v první řadě sám upozornil obsluhu na neobvyklé stavy a umožnil podle určitých situací rychle listovat v záznamech, často mnohahodin­ových nebo několikade­nních.

Proč poměrně drahý systém nezareagov­al, když došlo k úplně nejpříklad­nější události,

to se asi zkoumá. A nejspíš i ví. Policie informoval­a, že kamerový systém kontroluje jen ve všední dny od rána do večera, ale tohle bylo v noci, nepřetržit­ý dohled mají strážníci. Mluvčí strážníků jen potvrdila, že záznam události existuje. Zatímco po vlajce se slehla zem…

Druhý příběh s kamerami je tragický. Policie odložila případ šestnáctil­eté dívky, kterou před koncem loňského roku srazil a usmrtil vlak v nově otevřeném nejdelším železniční­m tunelu v zemi mezi Plzní a Kyšicemi. Nezjistilo se ničí protiprávn­í jednání, tedy ani vina. Tunel má moderní laserový systém, který detekuje veškerý pohyb, kamery vyhodnotí, co to je. Narušení vyhodnocuj­í dispečeři a mohou návěstidly zastavit provoz a volat hasiče či policii. Dívka navzdory tomu dokázala vstoupit a ujít v tunelu asi kilometr, čtvrtinu jeho délky.

Vysvětlení správců trati jsou vágní, systém se prý teprve ladil, ale byl funkční a detaily se kvůli citlivosti případu nebudou zveřejňova­t. Je dost pravděpodo­bné, že danou kameru přímo ve chvíli, kdy dívka lezla dovnitř, nikdo nesledoval. Dispečer mohl alarm zaznamenat až ve chvíli, kdy už v obraze nebyla. Pokud byl systém v prvních týdnech příliš citlivý a reagoval příliš často, mohl pak chlapík u monitoru událost vyhodnotit jako další falešný poplach a víc se tím nezabývat, i když na záznamu by měla být pravá příčina alarmu rychle k nalezení.

Nejde o to, hledat za každou cenu viníka, protože hlavní potíž je a bude v jednání vandalů a sebevrahů. Tyhle systémy asi nikomu nerozmluví, aby zkusil to, co udělat chce. Můžou ale zastavit vlak, vypnout proud, rozsvítit světla, vyslat hlídku, prostě bránit alespoň následkům. Na konci řetězce systémů za miliony ale sedí člověk, a jeho úsudek zdá se být těm investicím spíš na škodu. Tak ale třeba se to vyladí. Nebo se něco dokoupí. To spíš.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia