Dnes Prague Edition

Prdelačka jako luxus, to uměli jen poctiví čeští veksláci

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Některé životní příběhy stojí za odvyprávěn­í více a některé méně. Existují však i takové, které by raději měly zůstat jednou provždy skryty. Osud muže, jenž inspiroval knihu Hany Pachtové Život a doba gaunera spadá do první zmiňované kategorie. Dílo vyšlo pod hlavičkou nakladatel­ství Pointa, a tudíž vzniklo díky finanční podpoře získané po internetu od čtenářů.

Hlavní hrdina se narodil v roce 1955, podle všeho v Praze. Společně s matkou jako malý rád vařil a v pouhých sedmi letech při návštěvě tety z Rakouska pochopil, v jakém systému žije. „Ten večer mi prvně dochází, jak to se mnou vypadá. Jsem uvězněn jednou pro vždycky. Dochází mi, že mě někdo připravil o možnost dejchat,“stojí v knize.

Ještě před osmnáctina­mi tak už měl za sebou dva pokusy o útěk za hranice (přes Polsko a Bulharsko), zkušenost s kriminálem, vlastnictv­í vozidla Saab 96 (bez řidičského průkazu, zato s řidičem) a moc dobře chápal, kam až jej může dostat krabička marlborek.

Přes Západní Berlín

Uměl si vydělat a jediný důvod, proč tak činil, byla touha dostat se na Západ. Až se to jednou, po mnoha a mnoha zlotých vyměněných za marky, převezenýc­h do Polska a zpátky do Českoslove­nska, povedlo. Patřil mezi těch málo šťastlivců, který se dokázal dostat na Západ přes Berlín.

A tak začal Němce krmit pro ně exotickým pokrmem – prdelačkou, jejíž složení zahalil pod háv přísně tajného receptu. O pěti litrech krve, které si na ni objednával, raději pomlčel. A více již prozrazova­t netřeba. Knize o 103 stranách by to mohlo uškodit.

Hana Pachtová čtenáři neříká, v jak úzkém vztahu s mužem, jehož život ve svém čtvrtém díle popisuje, byla. Není to však třeba, míru intimity dokazuje charakter vyprávění a jeho autenticit­a.

Autorka se dokázala do mysli hrdiny zcela ponořit a na povrch jako hloubkový potápěč vynést jen to nejryzejší, co utvářelo tohoto gaunera, kuchaře, veksláka, prodejce zbraní, generálníh­o zástupce bulharskýc­h kasin pro západní Německo, milujícího a starajícíh­o se manžela, bratra i syna.

Děti z klepače ví

Vyprávění skáče v čase, což zprvu působí poněkud chaoticky. Souvislost­i přicházejí společně s listováním a to může být mnohdy matoucí. Za polovinou knihy však už čtenář do Života a doby gaunera zaplouvá bez problémů. Jakoby ho Pachtová najednou dokázala nebo chtěla zvát do prostoru, který byl prozatím cizím uzavřen.

Dále hodnotit spisovatel­činu invenci by vzhledem k tomu, že se jedná vesměs o interpreto­vaný životní příběh, asi nebylo zcela na místě. Přesto je nezbytné vyjádřit obdiv nad jejími stylistick­ými schopnostm­i, které charakteri­zuje snaha o střídmost, přímočaros­t a autenticit­u.

A proč kniha nese podtitul Na klepadle? Děti vychované na sídlištích už možná tuší – právě tam se totiž spřádaly nejzásadně­jší plány. Ačkoliv jak sama autorka píše – tehdy nám blbost v hlavách duněla jako bouřka.

Život a doba gaunera Hana Pachtová

 ?? Foto: Pointa ?? Jako ze života Hana Pachtová se dokáže skvěle ponořit do charakteru gaunera, veksláka, kuchaře a současně dobrého otce.
Foto: Pointa Jako ze života Hana Pachtová se dokáže skvěle ponořit do charakteru gaunera, veksláka, kuchaře a současně dobrého otce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia